Geleneksel İran evleri ve sofraları- Hacı Bektaşi'nin evi

Bir küçük kültür turuna çıkmak isteyen herkes için geleneksel İran Horasan evleri, sofraları ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin doğduğu düşünülen evi bu haberimizde yer alıyor.

Geleneksel İran evleri ve sofraları- Hacı Bektaşi'nin evi
Geleneksel İran evleri ve sofraları- Hacı Bektaşi'nin evi
GİRİŞ 01.11.2021 16:17 GÜNCELLEME 01.11.2021 16:18 KAYNAK HABER7

Hacı Bektaş-ı Veli’nin Horasan’ın Nişabur kentinde doğduğu evin temelleri ve geleneksel Horasan evlerinin tüm kültürel güzellikleri haberimizde bulunuyor. Bir ülkeyi tanımanın en güzel yolu o ülkenin geleneksel evlerini ve sofralarını gezmekle mümkün oluyor. Dünyayı Geziyorum ekibi de Horasan’da geleneksel İran evlerini ve İran sofralarını gezdi. Aynı zamanda da Hacı Bektaş-ı Veli’nin doğduğu evin temellerinin bulunduğu bu videoyu aşağıdan izleyebilir. Daha fazla bilgeye haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.  

 

 

Hacı Bektaş-ı Veli'nin Doğduğu Ev

 

 

1209 yılında Nişabur’da doğan Hacı Bektaş-ı Veli bir süre sonra Anadolu’ya göç ediyor. Şimdilerde türbesi Nevşehir’de bulunuyor. İran Horasan’da ise doğduğu düşünülen evin temelleri koruma altına alınmış. Buraya ziyaret yapan kişiler Hacı Bektaşi velinin evini de gezmeyi ihmal etmiyor. Sizin de yolunuz Horasan’da Nişabur şehrine düşerse Hacı Bektaşi Veli’nin doğduğu söylenen evin temellerini yerinde görebilirsiniz.  

Hacı Bektaş-ı Veli Kimdir? 

Gerçek adı Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata olan Hacı Bektaş-ı Veli Nişabur’da dünyaya geldi. Dünyaya geldiği evin temelleri ise günümüzde koruma altında. Turistler tarafından ziyaret ediliyor. Bektaş-ı Veli eğitimini tamamladıktan sonra Anadolu'ya geldi. Halka doğru yolu göstermeye başlayan ve kıymetli talebeler yetiştiren Hacı Bektaş-ı Veli, kısa zamanda tanınarak büyük rağbet gördü. Bu sırada Anadolu'da dini, iktisadi, askeri ve sosyal teşekkül olan ve kendisinin de bağlı olduğu "Ahilik Teşkilatı" ile büyük hizmetler yapan Hacı Bektaş-ı Veli ve talebeleri, Osmanlı sultanları tarafından da sevildi ve hürmet gördü. 

İran Geleneksel Evleri

Bizim kültürümüze çok benzeyen İran evleri geleneksel eşyalar ile dolu. El dokuması örtüler ile süslenen sedirler, köy evlerinde kullanılan araç gereçler de yer alıyor.  Turistler için ise bu evler kültürel tanıtım niteliğinde denilebilir. Geleneksel İran evlerini en iyi yansıtan evlerden biri olan bu videodaki evlerde ise köy yaşamına dair her şeyi bulmak mümkün. Bakır mutfak eşyaları, havanlar, elekler ve daha nicesi. Tamamen bizim geleneksel evlerimize ayna tutar nitelikte İran evleri de.  

Giden turistlerin açık hava müzesine benzettiği bu evler otel olarak kullanılıyor. Yani geleneksel evlerde konaklayarak sabahına uyanmak mümkün. 1970’lerden kalma ev eşyaları bile bu geleneksel evlerde bulunuyor. Tabi ki çini işlemesi süslemeler de olmazsa olmaz unsurlardan.  

Geleneksel İran Sofraları

İran geleneksel evlerinde sofralar da bizim Anadolu’da olduğu gibi yere kuruluyor. Günümüzde kaybetmeye başladığımız bir kültürümüz olan yere sofra serme geleneği İran’da hala yaygın olarak kullanılıyor. İşlemeli minderlerle serili bir oda içerisinde yere upuzun serilen sofralarda birbirinden lezzetli İran yemeklerini yiyebilirsiniz.  Tandır ekmeği, yufka, yoğurt çorbası ve patlıcan yemekleri Dünyayı Geziyorum ekibi tarafından tadılıyor.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

Bu da ilginizi çekebilir; Geleneksel Ukrayna Evleri

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL