Üsküp'te gezilecek yerler içinde hayran kalacağınız 11 adres

Uzun yıllar hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu Üsküp'te gezilecek yerler için birçok şaheser bırakmış. Bu eserler tarihi günümüze taşıyan güzide mimari yapılar.

Üsküp'te gezilecek yerler içinde hayran kalacağınız 11 adres
Üsküp'te gezilecek yerler içinde hayran kalacağınız 11 adres
GİRİŞ 12.10.2021 15:24 GÜNCELLEME 12.10.2021 15:24 KAYNAK HABER7

Üsküp'te gezilecek yerler içinde tarihi çok eskilere uzanan muazzam gezi yerleri bulunuyor. Bu gezi noktaları içinde kendinizi bir tarih kitabının içinde gibi hissedebilir ve gezi yerlerini keşfederken Osmanlı'nın hükmettiği bu topraklarda ecdadımızı yeniden tanıyabilirsiniz. Taş Köprü, Kapan Han gibi gezi yerleri bir tarihi nitelik taşırken Matka Kanyonu da çok güzel doğal oluşumları bizlere sunuyor. Üsküp'te ne yenir konusunda da detaylı bilgi verdiğimiz bu yazımızda Üsküp'e nasıl gidilir, Üsküp'te yapılacak şeyler neler tüm bilgileri bulabilirsiniz. Her yerde olduğu gibi tarihi gezi noktaları değerli ve mistik bir hava barındırıyor. Üsküp yemekleri ise yine bizim bildiğimiz baharatlardan farklı bir çeşni ile yapılmıyor. Köftesinin tadı ise size hep bu kenti hatırlatacak kadar güzel. 

 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

Yeni bir kararla Kuzey Makedonya ismini alan ülke çok önemli topraklara sahip. Bu önem sebebiyle de zamanında Osmanlı da burada uzun yıllar hüküm sürmüş. Bu topraklara sahip olduğu süre boyunca da sayısız cami, ham ve hamam yaptırmış buraya. Birbirinden değerli mimariye sahip taş yapılar günümüze kadar korunarak gelmiş ve şimdilerde de en çok turist çeken noktaları oluşturuyorlar.  

 

 

ÜSKÜP'TE GEZİLECEK YERLER: TARİHİ YAPILAR 

1-Üsküp Meydan  

Burası Taş Köprü’nün hemen yanında yer alan ‘Büyük İskender’ anıtının bulunduğu meydan. Bir sürü kafe, restoran, sinema, mağaza var. Yerli ya da yabancı, gelen turistlerin yolu bir şekilde kesin bu meydandan geçiyor. 

2-Eski Çarşı 

Burası Türkiye’den uzaklarda olduğunuzu hissetmeyecek ve tam bir Türk kültür öğelerini göreceğiniz nokta. Tarihi çarşı günümüzde ‘Türk çarşısı’ olarak da biliniyor. Yöresel ürünler, lokantalar ve tarihi yapılar yer alıyor burada. 12. yüzyılda kurulmuş olan bu çarşıda hala Türkçe konuşuluyor.  

3-Taş Köprü 

Fatih Sultan Mehmet köprüsü olarak da biliniyor bu köprü ve Üsküp’te gezilecek yerler arasında en önemlisidir. Aynı zamanda da şehrin simgesi bu köprüdür. Taş Köprü’yü Fatih Sultan Mehmet yaptırmış ve günümüze kadar gelen köprünün üzerinde de yine Osmanlı padişahı tarafından yaptırılan bir mihrap bulunmaktadır.  

4-Kapan Han  

Osmanlı zamanından kalan bir tarihi yapıdır. Üsküp gezisinde kesinlikle görülmesi gereken ziyaret yerlerindendir.  

5-Davut Paşa Hamamı  

Üsküp gezilecek yerler arasında yer alan bir tarihi yapı da Davut Paşa Hamamı'dır. Yine kendisi gibi tarihi olan Taş Köprü’nün yanında bulunmaktadır.  

6-Mustafa Paşa Camii 

Kurşunlu Han ile Üsküp Kalesi arasında bulunmaktadır. Cami, Üsküp Kalesi’nin alt kesiminde, kalenin önündeki yolun hemen karşısında yer alır. 

7-Üsküp Kalesi  

6. yüzyılda yapıldığı söylenen kale de de Osmanlı izlerini görmek mümkün. Buradan bütün Üsküp görülebiliyor. Tarihi kalede ziyaret sırasında birden fazla Türk turist ile karşılaşabilirsiniz. Vizesiz bir ülke olduğu için ülkemizden Kuzey Makedonya Üsküp’e sayıca fazla ziyaretçi gidiyor.  

8-Manastır Askeri Okulu  

Üsküp’ün yakınında bulunan Manastır’da Mustafa Kemal Atatürk’ün de eğitim gördüğü Manastır İdadisi yer alıyor. Burada, günümüzde eski askeri kıyafetler sergileniyor ve Atatürk’e ait eşyalar bulunuyor. İdadinin içerisinde bir de arkeolojik müze bulunuyor. Bu müzede ise kazı çalışmalarında çıkartılan malzemeler sergileniyor. Bin yıllık geçmişi olan Makedonya’nın yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile tarihi yapıları ziyaretçilerini bekliyor.  

Üsküp'te gezilecek tarihi yerler haberimizde daha detaylı bilgiye de erişebilirsiniz. 

9-Rahibe Terasa Evi 

2009'da ziyarete açılan ev 1910 ile 1928 yılları arasında Üsküp'te yaşamış olan Agnes Gonca Boyacı anısına açılmış. Evin alt katını müze haline getiren yetkililer üst katını ise Katolik kilisesi olarak kullanmaya devam ediyorlar. Her iki bölümü de ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz. 

10-Arkeoloji Müzesi 

Ülke tarihinde önemli rol üstlenmiş kişilerin heykellerinin bulunduğu köprüden geçerek gideceğiniz müze 2014 yılında hizmete açılmış. Bir bölümü Makedonya Cumhuriyet Ulusal Arşivi olarak kullanılıyor. Makedonya'nın zenginliğini anlatan en iyi yer burası diyebiliriz. 6 bin metrekarelik alana sahip kültürel yerin ilk katında Osmanlı İmparatorluğu da dahil olmak üzere çeşitli devletlere ait madeni paralar yer alıyor. Kaplar, çanaklar, heykeller de bu müzede inceleyebileceğiniz diğer güzel ve önemli detaylar. 

ÜSKÜP'ÜN GEZİLECEK DOĞAL GÜZELLİKLERİ 

11-Matka Kanyonu  

Matka Kanyonu buranın en güzel doğal güzelliklerinden biri. Yapay yollarla elde edilen göl zamanla turistik bir noktaya ulaşmış. Çevresindeki mağaralar da gezilmeye değer oluşumlar. Daha önce yazdığımız Matka Kanyonu haberimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.  

ÜSKÜP'TE NE YENİR?

Buranın yine Osmanlı döneminden kalma meşhur bir köftesi bulunuyor. Eski çarşı sokaklarını mis kokular ile dolduran parmak köfte olmazsa olmaz lezzetlerinden. Mutlaka yenilmesi gereken parmak köfte lezzeti burada bir başka tat veriyor. Aynı zamanda tatlı olarak da trileçe tatlısı burada en orijinal yöntemlerle yapılıyor.  

ÜSKÜP'E NASIL GİDİLİR?

Üsküp Skopje Havalimanı'na İstanbul'dan direkt uçuş yaparak gidebilirsiniz. Direkt uçuşlar haftanın belirli günlerini ve saatlerini kapsadığından planlarınızı bu saatlere uygun yapmanızda fayda var. Aktarma yapma zahmetine girmeden direkt uçuş yapmanın keyfini ve vizesiz giriş yaparak tatilin tadını çıkartabilirsiniz.  

ÜSKÜP'E NE ZAMAN GİDİLİR?

Subtropikal iklimin hâkim olduğu Üsküp'te yazlar sıcak kışlar ise soğuktur. Şehirde hava her mevsim nemlidir. Üsküp'ü gezmek için seyahat severler yaz aylarını tercih etmelidir. Çünkü kış aylarında burası ülkemize göre daha soğuk oluyor. Ayrıca Matka kanyonu ve diğer güzellikleri görmek için yaz aylarında gidilmesi daha iyi olacaktır. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL