Üsküp'ün tarihi yerleri 100 yıllardır ayakta

Her biri çok eski geçmişe sahip olan Üsküp'te gezilecek tarihi yerler bulunuyor. Osmanlı zamanından kalan bu tarihi yapılar gezenleri kendine hayran bırakacak mimariye sahip. Kendi kültürünüzden izler bulacağınız Üsküp'te tarihi yerleri gezerken Osmanlı'nın bıraktığı derin tarihe rastlayacaksınız. Gelin Üsküp'ün tarihi yerlerini beraber keşfedelim.

Üsküp'ün tarihi yerleri 100 yıllardır ayakta
Üsküp'ün tarihi yerleri 100 yıllardır ayakta
GİRİŞ 18.06.2020 17:27 GÜNCELLEME 18.06.2020 17:27 KAYNAK HABER7

Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te uzun yıllar hüküm sürmüş Osmanlı Devleti. Bu sebeple de birden fazla Osmanlı eseri bulunuyor burada. Üsküp'ün tarihi yerleri Osmanlı izlerini taşıyan eserlerden oluşuyor diyebiliriz. Mazisi çok eskilere uzanan, size zamanda yolculuk yaptıracak Üsküp'te gezilecek tarihi yerler şehrin her köşesinde bulunuyor. Birbirinden mistik havaya sahip güzel yapıları aşağıda yer alan videodan izleyebilir, bu tarihi yerlere ait daha fazla bilgiyi haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.  

 

 

Vardar Nehri’nin ikiye ayırdığı Üsküp’te sayısız tarihi yapı bulunuyor. Osmanlı hakimiyetinde kaldığı süre ise beş yüz yıl. Bu sürenin uzun olması burada Osmanlı'dan kalan yapıların da sayısının fazla olmasını sağlamış Hanları hamamları kervansaraylar ve daha nicesi Osmanlı zamanından kalmış. Buraya seyahat ettiğinizde turistlerin büyük kısmının da Türklerden oluştuğunu göreceksiniz. Ayrıca Eski Çarşı'da kullanılan dil de büyük oranda Türkçe. İki günlük bir hafta sonu gezisinde bütün Üsküp’ü gezebilirsiniz. Buradaki ziyaret edilecek bütün noktaları öğrenmek için Üsküp’te gezilecek yerler haberimizi okuyabilirsiniz.  

 

ÜSKÜP'TE GEZİLECEK TARİHİ YERLER

Taş Köprü 

Bu köprü Üsküp’ün simgesi olan bir yapı. Fatih Sultan Mehmet zamanında yapıldığı için bu isimle de anılıyor. Üzerinde ise yine Fatih tarafından yaptırılan bir mihrap yer alıyor. 220 metre uzunluğunda olan köprü 6 metre genişliğe de sahip. 1944 yılında Naziler tarafından yıkılmak, istenmiş başarılı olunmamış. Köprü günümüze kadar ulaşmayı başarmış. 1555 yılında büyük depremde ise hasar görmüş yeniden onarılmıştır. Köprü katı taştan oluşan bloklardan 12 adet yarım yay kemere bağlanan sabit katı sütunlardan oluşmaktadır.  

Üsküp Kalesi  

Bu yapıt 6. yüzyılda inşa edilmiş ancak Fatih döneminde yeni eklemeler yapılmış şimdiki halini almıştır. O dönemde bir deprem sonucu yıkılmış ve 10. yüzyılda yeniden yapılmıştır. Burada bütün Üsküp tüm güzelliği le görülüyor. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de geçen kale elsiz güzellikte bir manzaraya sahip.  

Davut Paşa Hamamı 

2. Beyazıt'ın sadrazamı Davut Paşa tarafından yaptırılan hamam günümüze kadar ulaşmayı başarmış tarihi eserlerden biridir. Bugün ise sanat galerisi olarak kullanılmaktadır. Sanat galerisinde ise 14. Yüzyıl ve 19. Yüzyıldan kalan eserler sergileniyor.  

Mustafa Paşa Camii  

Yine bir Osmanlı eseri olan bu yapıt Yavuz Sultan selim verisi Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış. Günümüzde ibadete açık olan caminin mimarisi görülmeye değer. Mustafa Paşa ve kızının mezarı da burada yer alıyor. Baktığımızda Makedonya’da 600’den fazla Üsküp'te ise 60’dan fazla cami tarihi eser olarak günümüze kadar ulaşmış.  

Manastır Askeri İdadisi 

Burası Üsküp’te değil Manastır’da bulunmaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan yerde Mustafa Kemal Atatürk’e ait askeri kıyafetler ve malzemeler bulunuyor. Atatürk’ün eğitim gördüğü okul olma özelliğine sahip bu yerde Atatürk için de ayrılan bir yer bulunuyor.  

Askeri idadi içerisinde aynı zamanda arkeolojik kalıntıların da sergilendiği müze var. Bu müzede geçmişi altı bin yıllık zamana yayılan Makedonya’da bulunan bütün eserler sergileniyor.  

Bu da ilginizi çekebilir; Makedonya Üsküp'te gezilecek yerler

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL