Amerika'nın en renkli şehri San Francisco'da görülecek yerler

Amerika'nın Kaliforniya Eyaleti'nin en renkli ve kozmopolit yapıya sahip olan şehri San Francisco, çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapan ve Asya'dan Avrupa'ya farklı etnik gruplara ait pek çok konsept sokaklara sahip kültür merkezidir.

Amerika'nın en renkli şehri San Francisco'da görülecek yerler
Amerika'nın en renkli şehri San Francisco'da görülecek yerler
GİRİŞ 10.09.2021 14:36 GÜNCELLEME 10.09.2021 14:36

Amerika'nın Kaliforniya Eyaleti'nin çok kültürlü ve en renkli şehirlerinden San Francisco, dünyanın pek çok bölgesinden farklı etnik grupları barındıran ve bu kültür çeşitliliğinin meyvelerini de rengarenk cümbüş gibi sokaklarla toplayan capcanlı bir şehir. Bu kozmopolit şehirde Çin Mahallesi (Chinatown), Japon Bahçeleri (Japanese Tea Garden), Little Italy ve Asian Art Museum of San Francisco gibi Asya'dan Avrupa'ya pek çok farklı milletin kültürel değerleri yaşatılmaktadır. Aynı anda birden fazla ülke gezmiş hissine kapılacağınız San Francisco'nun iklimi de yazları çok sıcak olmadığı için geziniz, daha keyifli bir hal alabilir.

 

 

Golden Gate Bridge (Golden Gate Köprüsü)

San Francisco denilince akıllara ilk gelen elbette kentin simgesi Golden Gate Köprüsü olacaktır. İkonlaşmış asma köprü, San Francisco Körfezi üzerinde San Francisco'yu Kaliforniya'nın daha seyrek yerleşimlerinin bulunduğu kuzey bölgelerine bağlamaktadır. Köprü adını, 1846 yılında Kaliforniya'da altın saldırıların artması nedeniyle San Francisco Körfezi'ne açılan boğazdan almıştır. Bazı kaynaklarda ise köprüye adının veren Kaptan John C. Fremont'un İstanbul'daki Golden Horn yani Haliç'ten esinlenerek bu adı verdiği söylenmektedir.

Golden Gate Köprüsü'nün rengi, ilk planlamalara göre gri olarak düşünülmüş fakat Amerikan Donanması, yoğun sise maruz kalan San Francisco'da köprüyü daha rahat görebilmek için sarı-siyah çizgili renklerde olmasını talep etmiştir. Köprünün mimarı ise bitim aşamasında kırmızı paslanmaz koruyucu astar boyayı görünce köprüyü bu renge boyamaya karar vermiştir. Bu olay sonucunda San Francisco Golden Gate Köprüsü'nün kırmızısı, Uluslararası turuncu olarak adlandırılmaya başlandı.

Golden Gate Köprüsü üzerinde ya da dilerseniz çevresinde bisiklet turu yapabilir, ücretsiz yürüyüş turlarına katılabilirsiniz. Köprü üzerinde şahane manzaralara şahit olabilir ve eğer şanslı gününüzdeyseniz San Francisco'nun sisli havasında eşsiz güzellikte fotoğraflar çekebilirsiniz.

Chinatown

San Francisco'nun kendine özgü bölgelerinden Chinatown, Kuzey Amerika'nın en eski Çin yerleşimi olması nedeniyle çok daha bilinen ve San Francisco'yla özdeşleşen bir bölgedir. San Francisco sokaklarında gezerken kendinizi bir anda Çin'e ışınlanmış gibi hissedeceğiniz Chinatown, Çin yemekleri, geleneksel ürünleri satan hatta sokakta yürüyen çoğu insanın Çince konuştuğu küçük Çin olarak kabul ediliyor. 

Chinatown'a ejderhalı büyük kapısından giriş yaptıktan sonra kırmızı fenerli, Çince tabelaların arasında otantik bir yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle akşamları rengarenk fenerlerin yandığı saatte yürüyüş yaparsanız çok daha etkileyici fotoğraflar çekme fırsatı elde edebilirsiniz.

Haight Ashbury Bölgesi

San Francisco'nun renkli evlerinin ve hippi kültürünün devam ettiği Haight Ashbury Bölgesi, tatlı mı tatlı sokaklarıyla "keşke burada yaşasak" dedirtiyor. Haight Ashbury, dönem filmi setlerine benzeyen manzaralarıyla eğlenceli dakikalar geçirmenizi sağlayacak. Vintage mağazalar, plakçılar, kitapçılar ve birçok antika dükkanının bulunduğu bölgede çok özel alışveriş yapabilirsiniz. Başka bir yerde kolayca bulamayacağınız antika parçaları Haight Ashbury'de kesinlikle bulabilirsiniz.

Bu keşfetmeye değer noktaya dair videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. 

Alamo Square

Haight Asbury bölgesi içerisinde bulunmayan fakat bölgeye çok yakın konumda yer alan Alamo Square, San Francisco deyince akıllarda canlanan o sıra sıra dizilmiş renkli evlerin bulunduğu o meşhur meydanıdır. Mimari olarak birbirinin aynı olarak dizayn edilmiş pastel renklerdeki evler, "Painted Ladies" ya da "Yedi kız kardeş" adıyla biliniyor. Alamo square parkında oturarak bu sevimli evlere karşı kahvenizi yudumlayabilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. 

San Francisco'nun dizilere, filmlere set olan bu yerin videosunu buradan izleyebilirsiniz. 

Alcatraz Adası

Dünyaca ünlü Alcatraz Hapishanesi'nin bulunduğu Alcatraz Adası, şimdilerde turistik gezilerin düzenlendiği bir cazibe merkezi. Ününün kaynağı çok meşhur mafya liderlerinin bu hapishane yatmış olması ve kaçılmasının neredeyse imkansız olmasından geliyor. Büyük bir kaçış planı sonrası kapatılmak zorunda kalınan hapishane, adanın tamamını kaplayacak büyüklükte ve tarihin en zor şartlarına sahip hapishanesi olarak biliniyor. 1963 yılından beri müze olarak kullanılan Alcatraz Hapishanesi'nde rehber eşiliğinde 2 buçuk saatlik turlara katılabilir mahkumların nasıl ortamlarda yaşadığını görebilirsiniz. Biraz ürpertici bir tur olabileceği için hüzün turizminden hoşlanmayan gezginlerin sevmeyeceği bir destinasyon olabilir.

Fisherman's Wharf

San Francisco'nun en turistik bölgelerinden biri olan Fisherman's Wharf, şehrin en kalabalık yerlerinden biri. Deniz kenarında peş peşe dizilmiş iskelelerin yer aldığı ve sahil kenarında şık balık restoranlarının bulunduğu her yaştan insanı mutlu edecek alışveriş ve eğlence olanaklarına sahip. Bu bölgenin en çok turist çeken iskelesi ise Pier 39; macera oyunlarıyla ziyaretçilerine farklı bir konsept sunuyor. 

Japanese Tea Garden (Japon Çay Bahçesi)

San Francisco geziniz sırasında şahit olacağınız bir diğer Asya kültürü örneği olan Japanese Tea Garden (Japon çay bahçesi), 1894 yılında 5 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş Japonya'nın havasını doyasıya hissedeceğiniz huzur dolu bir parktır.

Amerika Birleşik Devletleri'nin en eski halka açık Japon bahçesi olan bu parkta Japonya'nın meşhur saray bahçelerinin bir kopyası olarak bir çay evi, Japon bahçe sanatı tarzında budanmış bitki ve ağaçlar,  Budist ve Şinto dinlerini temsilen heykeller ile parkın güzelliğine güzellik katan bir gölet bulunmaktadır.

Japon kültürünün estetiğini en şekilde yansıtan park, minyatürleşme, gizleme, genişletilmiş manzara ve asimetrinin en iyi şekilde taşımaktadır. Bunun için taştan yapılmış su havzaları, ejderha motifleri, ay köprüsü ve taş merdivenlere bol bol yer verilmiştir.

Little Italy

Little Italy, İsmi gibi küçük bir İtalya mahallesi olarak İtalya'nın hem kültürel değerlerini gözlemleyebileceğiniz hem de mutfağının lezzetli tatlarını deneyebileceğiniz San Francisco'nun özel bölgelerinden biridir. 

İtalya'nın en dikkat çeken özelliklerinden cıvıl cıvıl, hareketleri yaşantısını göreceğiniz Little Italy'de restoranları, kafeleri ve özellikle komedi kulüplerini ziyaret etmeden geçmeyin.

Oracle Park

Amerika'nın en heyecanlı spor dallarından biri olan beyzbolun en tutkulu maçlarına ev sahipli yapmış Oracle Park'ta bir maç izlemeden dönmek olmaz. San Francisco Giants'ın maçlarına ev sahipliği yapan Oracle Park, zaman zaman konser ve özel etkinliklere de kapılarını açıyor. 

Oracle Park'ın "Sahne Arkası" isimli turlarına katılarak tüm tesisi gezebilir, sahaya girebilir ve Giants Vault müzesini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda tribünlerden muhteşem Körfez manzarasını da izleyebilirsiniz.

San Francisco'ya ne zaman gidilir?

San Francisco, Pasifik Okyanusu ve dağlar arasında kalan bir şehir olduğu için oldukça rüzgarlı ve serindir aynı zamanda gece ile gündüz arasında sıcaklık büyük farklılıklar oluşturabilmektedir. Fakat San Francisco'da soğukları, çok da sert hissetmezsiniz dolayısıyla hafif kalın giysilerle idare edebilirsiniz. Sıcaklıkların 25-30 derece arasında değişiklik gösterdiği Ağustos ve Eylül ayları gezmek için en uygun zamanlardır. En güzel manzaralara ne zaman şahit olabiliriz diye merak ederseniz de yaz aylarında şehrin üzerine çöken sis, San Francisco'ya en çok yakışan görüntüyü oluşturur.

San Francisco'da ne yenir?

San Francisco, farklı kültürlerden her çeşit yemeği bulabileceğiniz bir şehir fakat şehre özgü tatlar denemek istediğinizde de oldukça geniş alternatiflere sahip. Okyanus kıyısında bir şehirden beklenildiği üzere San Francisco'da deniz ürünleriyle yapılmış yiyecekler daha fazla yer tutuyor. Bunlardan en çok karşılaşacağınız Clam chowder, büyük bir ekmeğin içerisinde krema, balık suyu ve istiridye konularak hazırlanmış sebzeli bir çorbadır. Deniz ürünleriyle aranız çok iyi olmasa bile yoğun balık kokusuna sahip olmadığı için rahatlıkla yiyebilirsiniz.

 

 

 

 

San Francisco'nun deneyebileceğiniz bir diğer yerel yemeği Cioppino ise yengeç, istiridye, karides, kalamar, midye ve tarak gibi deniz ürünleriyle domatesli sosun harmanlanmasıyla yapılan bir tür balık yahnisidir.

Tatlı olarak çok fazla seçeneğe sahip olmayan San Francisco'da üstü çikolata kaplı kurabiyeler Clairesquare, şehrin çoğunun tatlı ihtiyacını karşılayabilecek kadar çok tüketilen bir lezzettir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL