Mazisi binlerce yıl öncesine dayanan Ohrid Kalesi

Kültürel miras şehri olarak günümüzde koruma altında bulunan Ohri tarihi yapıları ile dikkat çekiyor. Bu tarihi yapılardan biri de bütün ihtişamı ile mükemmel manzaraya sahip olan Ohrid Kalesi. Bu yerde bulunan Ohri Gölü üzerinde yürüyerek de ulaşılabilecek bir konumda bulunuyor. İşte bütün detayları ile Ohrid Kalesi...

Mazisi binlerce yıl öncesine dayanan Ohrid Kalesi
Mazisi binlerce yıl öncesine dayanan Ohrid Kalesi
GİRİŞ 21.02.2020 10:54 GÜNCELLEME 21.02.2020 10:55

Ohri Gölü'nü bütün güzelliği ile görebilen bir konumda bulunan Ohrid Kalesi günümüzde ziyaret edilebilen tarihi yapılardan biri. Birçok medeniyetin hüküm sürdüğü bu topraklarda binlerce yıl önce inşa edilen kale son halini Osmanlı zamanında almış. Osmanlı İmparatorluğu bu kaleyi sancak olarak da kullanmış ve kale içinde bir kale daha inşa ederek şehrin yönetimini yapmış. 

 

 

Samuel Kalesi Olarak Da Biliniyor

 

 

Ortaçağ'da hüküm sürmüş Samuel tarafından temelleri atılmış bu kalenin. 10. yüzyılın başlarında Çar Samuel'in egemenliği sırasında 1. Bulgar İmparatorluğu'nun da merkezi yine burası olarak biliniyor. Ohrid Kalesi'nin her yeri gören bir konumda bulunması ve yüksekte yer alması her gelen medeniyetlerin yönetim merkezini burası yapmasına neden olmuştur. Aynı zamanda da yapılan kazı çalışmalarında ulaşılan bilgilere göre Makedonya Kralı 2. Philip tarafından M.Ö. 4. yüzyılda eski bir surun üzerine de yapılmış olabileceğine dair bilgi edinilmiştir. 

Kuzey Makedonya'ya geldiğinizde bu kaleyi de gezmeden gitmeyin. Bu kale çevresini sarmalayan surların yapımı binlerce yıl ötesine dayanıyor. Surlar içerisinde eski Osmanlı evlerini de görmek mümkün. Yokuşu takip ederek çıktığınızda ise kaleye ulaşabilirsiniz. Arnavut kaldırımlı sokaklarından geçerek kaleye ulaşabileceksiniz. 

Önerilen içerik; Kuzey Makedonya'nın incisi Ohri'de gezilecek 5 tarihi yapı

Ohrid Kalesi'nin Önemi

Kale, şehrin savunmasını barındıran en önemli yer olmuş. Bu yüzden Osmanlı Devleti bu kalenin yapımına ve geliştirilmesine de önem vermiş. Kale içerisinde halkın evleri ve yaşantısını keşfetmek mümkün. Evlerin manzarası da Ohri Gölüne bakıyor. Günümüzde 12 bin kişi burada yaşıyor. UNESCO'nun koruması altında bulunuyor bu bölge. Eskilerde Makedonlar ve Türkler burada beraber yaşarmış. Balkanların incisi takma adını Ohrid  bu tarihi eserleri ile hak eden bir şehir.

Bu şehre vizesiz gelebilir bu güzellikleri keşfedebilirsiniz sizde. Kuzey Makdeonya'ya seyahat etmek isteyen herkes vize almadan uçuşunu buraya yapabilir. Vize almak seyahatlerde büyük maddi kayıplara neden olurken vize istemeyen ülkelere seyahat ettiğiniz taktirde bu kazanç size daha fazla yeri keşfedilme imkanı sağlamaktadır.

Kale içinde bir kale daha bulunuyor ve yönetim merkezi burası oluyor. 1395 yılından itibaren Osmanlı Devleti de burayı restore ederek buradan yönetim sağlamıştır. Burada surlara çıkmak ve muhteşem manzarayı izlemek mümkün. 

Olağanüstü bir manzarası bulunan kalenin 180 derece Ohri Gölü manzarası sizi karşılıyor. Birden fazla burç bulunuyor kalede. Gezilen yerlerinden biri de burçları. Osmanlı ile beraber kale içerisinde her medeniyete ait yapıları görmek mümkün. 

Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Ohrid Kalesi

Fatih Sultan Mehmet burayı fethettikten sonra Ohri altın çağını yaşıyor. Kanuni Sultan Süleyman da Rumeli'nin sancağını yine bu kaleyi ilan ediyor. Çevresindeki birçok yapıyı ise Osmanlı egemenliği altında iken kazanıyor kale. En güzel çağları da zaten bu zamana denk geliyor.

Tertemiz havası ve muhteşem manzarası ile kesinlikle görülmeye değer bir kale Ohrid Kalesi. 

Ohrid Kalesi'ne Giriş Ücreti Ne Kadar?

Ohrid Kalesi'ne giriş için kişi başı ödenecek ücret 1,5 Euro. Bu ücreti ödeyerek bütün kaleyi gezebilir medeniyetlerin bıraktığı izleri keşfedebilirsiniz. 

Bu da ilginizi çekebilir; 100 yıllardır ayaktalar... Üsküp'te gezilecek tarihi yerler

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL