Karadağ (Montenegro) nerede? Karadağ'da gezilecek 7 adres

Osmanlı'nın bir zamanlar hüküm sürdüğü bir yer Karadağ. Bu yüzden herkesin mutlaka giderek ecdadımızdan izler bulabileceği yer. Gezilecek yerleri birbirinden güzel ve görmeye değer. Bizler de bu haberimizde sizlere oturduğunuz yerden Karadağ'da gezilecek yerlerin muazzam manzaralarını sunuyoruz.

Karadağ (Montenegro) nerede? Karadağ'da gezilecek 7 adres
Karadağ (Montenegro) nerede? Karadağ'da gezilecek 7 adres
GİRİŞ 17.03.2020 15:06 GÜNCELLEME 23.03.2020 12:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Montenegro son zamanlarda en çok merak edilen yerlerden biri oldu. Muazzam manzarası ve dizilere ev sahipliği yapan gezi noktaları ile herkesin beğenisini toplamayı başardı. Montenegro nerede sorusunu merak eden ve Montenegro yani Karadağ'da gezilecek yerleri öğrenmek isteyen herkes için biz de haberimizde bu adreslere dair bilgiler verdik. Güzel bir yurt dışı tatili düşünüyorsanız Montenegro'yu planlarınıza dahil edebilirsiniz. Birbirinden güzel gezi noktaları bulunduğu gibi aynı zamanda da bu kentin tarihi geçmişini de buradaki eserlerden okuyabilirsiniz. Karadağ'a nasıl gidilir hakkında bilgi sahibi olmak için haberimizin detaylarına bakabilirsiniz. 

 

 

 Doğal ve tarihi güzelliklerini çok iyi korumayı başaran ve UNESCO tarafından da koruma altında olan şehirleri ile tarihi eser niteliğinde bir ülke. Topraklarında binlerce yıl ötesinden kalan tarihi kaleler ve kiliseler bulunurken bu yapılardan daha eski maziye sahip manzarası da var. Bu manzara Adriyatik denizinin tertemiz sularından oluşuyor. Tarihi kalelere çıkan turistler burada birçok noktada fotoğraf çekiliyor. 

KARADAĞ- MONTENEGRO NEREDE? 

Montenegro diğer ismiyle Karadağ. Balkanlarda yer alan bir ülke. Podgorica ise Karadağ'ın başkenti. Montenegro eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biri olarak bulunuyordu. Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra yeniden Yugoslavya'ya bağlandı. Daha sonra ise 2003 yılında Sırbistan - Karadağ çatısı oluşturuldu. Montenegro yani Karadağ 2006'da bağımsız olma kararı aldı. 

KARADAĞ'DA GEZİLECEK YERLER

 Yukarıda bahsedildiği üzere Karadağ gezilecek yerleri birbirinden güzel noktalardan oluşuyor. Siz de önce başkente ulaşarak buradan güzel bir rota çizerek bu yerleri gezebilirsiniz. Gezdiğiniz yerlerde uğrayabileceğiniz tüm rotalar aşağıda verilmiştir. 

1-Karadağ Kotor 

Kotor dünya üzerindeki en eski orta çağ yerleşim birimlerinden birdir. Burada sayısız mimari orta çağ esintisini sonuna kadar yaşatmaktadır. Bu yüzden Kotor Eski Şehrini Yani Old Town denilen yeri gezerken bir tarihi yolculuğa çıktığınızı da unutmayın. Birbirinden güzel mimari eserlerin sahip olduğu bir de masmavi manzara bulunmaktadır. O da Adriyatik Denizi'nin masmavi suları ile birleşen Kotor Körfezidir. 

2-Karadağ Kotor Körfezi 

Kotor Körfezi Karadağ gezisinde gezilecek en güzel yerlerdendir. Burada sadece iki gününüz geçebilir. Dolu dolu bir tatil için sadece Kotor bile tercih edilebilinir. Eski Kotor bu körfezin karşısında kalmaktadır. Şehir çok eski zamanlarda surlar ile kapatılmış ve dış tehditlere karşı çok iyi korunmuştur. Bu surlardan şehir içine girilen kapılar bulunmaktadır. Kapılardan geçtiğinizde ise tarih kitabının da kapağını aralamış sayılırsınız. Masmavi berrak suları arkanızda bırakarak tarihi Kotor eski şehrine giriş yapabilirsiniz. 

Kotor Körfezi hakkında detaylı bilgi almak için daha önce yazdığımız haberimizi okuyabilirsiniz. 

3-Kotor Sur İçi 

Kotor sur içinde birbirinden güzel gezilecek mekanlar yer alıyor. Bu yerlerde gezerken zamanda yolculuk deneyimi yaşayabilirsiniz dersek abartmış olmayız. Gittiğinizde anlayacağınız üzere burası en eski yapıların bulunduğu binlerce yıllık tarihi eserlerin sizi karşıladığı bir yer. İçerisinde Saat Kulesi, tarihi kiliseleri ve daha bir sürü yapı bulunuyor. Venediklerin elinde en güzel dönemini yaşayan Kotor onların da mimarisini sonuna kadar hissettiriyor. 

4-Kotor Kalesi 

Tarihi eserlerin içerisinden geçerek çıkacağınız ve Adriyatik denizi manzarasına hakim olabileceğiniz bir nokta Kotor Kalesi'dir. Diğer bir adı da San Giovanni Kalesi olan bu yere çıkmak için 1300 basamak çıkmanız gerekecektir. Ancak gözünüz korkmasın çünkü bu basamaklar eski yapıda olduğundan yüksek değil. Her adımda yeni bir manzara resmi sunana doğa ile dinlenerek kaleye tırmanabilirsiniz. 

Önerilen içerik; Kotor Kalesi'ne nasıl gidilir?

5-Sveti Stefan Adası ve Plajı 

İşte Adriyatik Denizi'nin en berrak sularının bulunduğu gidenin bir daha gitmek istediği doğa harikası değil adeta cennetten bir köşe olan Sveti Stefan Adası. Dünyaca ünlülerin de geldiği bu ada son zamanların en popüler noktası. Suyu ise cam kadar parlak ve temiz. Akvaryum gibi bir görünüme sahip olan suyuna ise yılın 7 ayı girmek mümkün. Sıcaklık burada her mevsimde yüksek. Kışın ise ılık bir hava hakim. Bu yüzden yılın 7 ayı bu denize girebilirsiniz. Güneşi ise size hep gülümser. 

Sveti Stefan adası'na giriş yapabilmek için buradaki otellerde konaklıyor olmanız şart. Bu yüzden buraya giremeyebilirsiniz. Ancak karşısında bulunan plajlarda ada manzarası eşliğinde de yüzebilirsiniz. Svteti Stefan adası Karadağ'da gezilecek yerler denildiğinde ilk sırada gelen en meşhur rotalardan biridir. 

Önerilen içerik; 7 ay denize girilen Sveti Stefan nerede?

6-Budva Antik Plajı 

Adriyatik Denizi'nin muhteşem berraklığa sahip sularından yukarıda bahsetmiştik. Bu suların bulunduğu bir yer de Budva Antik Plajı. Plajın da antik olanı olur mu gibi bir tepki verseniz de orta çağ zamanından kalan ve ilk günkü özgünlüğünü koruyan sayılı plajlardan olan bu yer antik özelliğe sahip bir yer. Burada hiç bir yapıya oluşuma izin verilmemiş ve ilk günkü yapısında hala günümüzde de duruyor. 

7-Budva Kalesi 

'Karadağ'da gezilecek yerler nereler?' diye sorduğunuzda Budva bu yerlerden sadece biri olarak karşınıza çıkar. Aynı zamanda da birbirinden değerli tarihi yapıları ve doğal güzellikteki gezme noktaları ile Budva görülmeye değer nitelikte bir Karadağ şehridir. En eski yapıların bulunduğu ve günümüzde yine Kotor'da olduğu gibi UNESCO'nun koruması altında bulunan bir kent olma özelliğine de sahiptir. Birbirinden güzel gezi noktaları ile Budva Karadağ'da sizleri bekliyor. 

Budva Kalesi ise sizi Sveti Stefan adası manzarasına çıkartarak buradan bambaşka masalsı diyarlara sürükleyecek. 

Budva hakkında detaylı bilgi almak için daha öne yazdığımız 2500 yıllık geçmişe sahip Budva gezisi  yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bonus: Kral Plajı

 Karadağ'da gezilecek yerlerden biri de farklı bir ismi bulunan bu plajdır. Kral Plajı adından anlaşıldığı üzere zamanında sadece kralın kullandığı bir plajdı. Günümüzde herkes bu plajdan denize girebilir ve kralın yürüdüğü bu yoldan yürüyerek muhteşem Adriyatik Denizi ile buluşabilir. 

Karadağ gezisinde izlenecek rotalar bu şekilde birbirinden güzel noktalardan oluşuyor. Sadece tarihi yerler değil doğal güzellikleri de bir hayli fazla olan Karadağ Adriyatik Denizi'ne olan kıyısı ile bolca turist toplamayı başaran bir ülke. 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizesiz olarak Karadağ'a seyahat edebilir ve bu güzel ülkenin bütün gezi rotalarını keşfedebilir. 

KARADAĞ GEZİSİ İÇİN NE KADAR SÜRE GEREKİR?

Karada her köşesinde ayrı bir güzellik saklayan bir ülke bu yüzden burada yukarıda saydığımız gezi yerlerini ziyaret etmek için ne kadar gününüz var ise ona göre bir plan oluşturabilirsiniz. 

1 gününüz var ise; Kotor Körfezi turu için yeterli olacak bir süredir. 

2 gününüz var ise; Kotor Körfezini biraz daha gezerek tarihi sur içine yolculuk yapabilirsiniz. Kotor Kalesi'ni de gezebilirsiniz.

3 gününüz var ise; Kotor Körfezi ve Budva yakın olduğundan bu iki yeri üçüncü günde de keşfedebilirsiniz. 

4 gününüz var ise ; Budva'yı keşfetmek için bir gün yeterli olacaktır.

5 gününüz var ise; Sveti Stefan Adası için bir gün ayırabilirseniz ayırın. Ancak dördüncü güne de sığabilecek yakın bir konumda bulunan bu yere bir gün rahat rahat doymak daha iyi bir fikirdir. 

KARADAĞ- MONTENEGRO'YA NASIL GİDİLİR?

Eğer pasaport sahibi iseniz vize almadan Karadağ'a yolculuk yapabilirsiniz. Balkanlar’da vizesiz gezilecek 5 ülkeden biri de Karadağ'dır. Ancak pasaportunuz yok ise Pasaport Nasıl Alınır? adlı haberimizi okuyabilirsiniz. 

Karadağ'da iki adet hava limanı bulunuyor. Bunlardan biri daha iç kesimlerde olan başkentte. Biri de Tivat'ta. Tivat turistik noktalara daha yakın ancak Türkiye'den direkt uçuş buraya bulunmuyor. Aktarma yaparak geçebilirsiniz. 

Başkent Podgorica‘ya direkt uçuşlar bulunuyor. Yolculuk 1,5 saat sürüyor. Buradan otobüs ile ya da kiralık araç ile Kotor'a geçebilirsiniz. 

KARADAĞ PAHALI MI?

Karadağ 2006 yılında bağımsızlığını kazanmış bür ülke. Bu yüzden olsa gerek Balkanların da en pahalı ülkesi denilebilir. Giden turistlerin yorum ise Avrupa ülkelerine göre ucuz ancak Balkan ülkelerine göre pahalı olduğu yönünde. 

Karadağ'da 1,5 litre su 0,6 Euro. Bu fiyat sadece marketler için geçerli. 

Ana yemek ise ortalama olarak 10 -15 Euro iki kişiyi doyuracak kadar büyük porsiyonlarda geliyor. 

Günlük kiralık ev tutacak kişiler günlük 50 Euro ödeyerek ev tutabilir. Burada konaklamak da mümkün. Manzaralı yerler de 100 Eurodan başlıyor. Oteller evlere göre daha pahalı. Siz bütçenize göre bir konaklama seçeneği tercih edebilirsiniz. 

Araba kiralamak ise günlük olarak 18 - 20 Euro limitli sigorta ile bu fiyata kiralayabilirsiniz. 

KARADAĞ'DA HANGİ DİL KONUŞULUYOR?

Genelde İngilizce iletişim kurmak mümkün. Ancak büyük bölüm Sırpça konuştuğu gibi İtalyanca konuşan kişileri de görebilirsiniz. Selamlaşmak için 'caio' kelimesini kullanan birden fazla insan görebilirsiniz. Yine de İngilizce iletişim kurabileceğiniz rahat bir konuşma yapabilirsiniz. 

KARADAĞ'DA NE YENİR?

Karadağ'da nereler gezilir bölümünden sonra gezinin en güzel tarafına geçelim. Karadağ'da ne yenir? Dünyayı Tadıyorum ekibi birbirinden güzel lezzetleri Karadağ'da tattı. Bu lezzetlere ait görüntüleri aşağıdan izleyebilir ve detaylı bilgiyi de haberimizin içerisinde bulabilirsiniz. İşte Karadağ lezzetleri. 

İspod Saca: Saçta et ve patatesin pişmesi ile yapılan bir Balkan yemeğidir. Balkanlar'da meşhur olduğu gibi Karadağ'da yenilecek yemekler denildiğinde de birinci sırada gelmektedir. Dana eti ya da kuzu, keçi etinden yapılan bu yemek kapaklı bir saçın içinde patates ile yapılır. kimi yerde havuç, soğan ve domates konulsa da Karadağ'da bu yemeği yapan yerler sadece patates ekliyorlar.  

Kaçamak: Karadağ meşhur yemekleri arasında yine bir lezzet bulunuyor ki herkesi kendisine hayran bırakıyor. İsmi ise bize hiç uzak değil. Kaçamak tamamen peynir ve patatesten yapılan bir Karadağ yemeği. 

Baklava: Bizim mutfağımızda bulunan baklavadan tamamen farklı yapılan Karadağ baklavası büyük dilimler halinde servis ediliyor. 

Gurmanska Pljeskavica: Köfte görünümünde olan bir et yemeğidir. En güzel hal ile Karadağ'da yemek mümkün. Ayrıca içerisine konulan peyniri de damağınızda kalan lezzeti gibi uzayıp gidiyor. 

Popeci: Karadağ'ın yöresel yemeği popeci üzeri yumurta kaplı ve içerisinde kaymak ve dana eti var. Kurtulmuş et dana eti olabileceği gibi domuz etin  de olabilir. Kızartılarak yapılan yemek en meşhur lezzetlerden. 

Karadağ Kahvaltı: Karadağ kahvaltısında olmazsa olmaz bizde olduğu gibi yumurtadır. Aynı zamanda da kızartma ürünler ve peynir de kahvaltı masasında yerini alır. 

Deniz Ürünleri: Karadağ'da deniz ürünleri Adriyatik Denizi'nin ılık sularından alınır. Taze ve lezzetlidir. Herkes için denizden çıkan canlılar daha çok tercih edilir. 

Ralovani: Peynirin içerisinde kaymak konularak sarılan bir yemektir. Çok lezzetlidir ve Karadağ kaymağı ile yapıldığında unutulmaz bir lezzet bırakır ağzınızda. 

Krep ve Simit: Karadağ'da bizim ülkemizden çok tanıdık bir lezzet sizi karşılayabilir. Simit bizim ülkemizde olduğu gibi Karadağ'da susamlı ama daha beyaz şekli ile satılıyor. 

Balık: Deniz ürünlerinin meşhur lezzetinden yukarıda bahsetmiştik. Bu lezzetler büyük ölçüde Adriyatik Denizin'den çıkan canlılardan elde ediliyor. Burada çiftlik balıkçılığı bulmak neredeyse imkansız. Bu yüzden de balık yiyenlerin damağında unutulmaz tatlar kalıyor. Karadağ'da balıklara limon sıkılmıyor. Çünkü balığın kokusunu ve lezzetini aldığını düşünüyorlar. 

 

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

 

YORUMLAR 1
  • ferudun korunmaz. 3 yıl önce Şikayet Et
    süperdir benim dedemleri ve anaannelerimin doğduğu yerler
    Cevapla