Sigiriya Kalesi...Kayanın tepesinde eşsiz manzaraya sahip büyülü yer

Sigiriya Kalesi zamanında kralın düşmanlardan korunmak için kendini güvenceye aldığı bir yer olmuş. Bu kale bir kayanın tepe noktasında bulunuyor. Sri Lanka'nın en gözde yapısı ve dünyanın sekizinci harikası sayılıyor Sigiriya Kalesi.

Sigiriya Kalesi...Kayanın tepesinde eşsiz manzaraya sahip büyülü yer
Sigiriya Kalesi...Kayanın tepesinde eşsiz manzaraya sahip büyülü yer
GİRİŞ 15.12.2021 11:20 GÜNCELLEME 15.12.2021 11:20

Sigiriya Kalesi bir amaç için çok uzun zaman önce yapılmış.  4. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Babasını öldüren bir kral buraya kardeşinin kendisini öldürmesinden korktuğu için gelmiş. Ayrıca düşmana karşı kendini savunmak üzere burayı yaptırmış ve kendine bir savunma üssü haline getirmiş kaleyi. 

 

 

Sigiriya Kalesi'ne öyle kolay ulaşamıyor kimse. Önünde büyük büyük hendekler bulunuyor. Bu hendeklerden atlayıp geçmek eskiden imkansızmış. Çünkü bu hendekler içerisinde timsahlar varmış. Günümüzde bile bir tane timsah olduğu söyleniyor. Giden turistler bu timsahı görmek için de çaba sarf etse de şans sizden yana olursa görebilirsiniz. 

 

 

Sigiriya Kalesi'ne ulaşmak için bin tane merdiven çıkmanız gerekiyor. Bin merdiven çıkmak şimdi bile çok zorken acaba yıllar önce kral bu merdivenleri nasıl çıkıyormuş merak etmemek elde değil. 

Zorlu bir tırmanıştan sonra kalenin en üst noktasına ulaşabilirsiniz siz de. Buradan gördüğünüz manzara ise her şeye değer. Öyle güzel, yeşil ve huzur veren bir görüntü çıkıyor ki karşınıza yorgunluğunuz bir anda dağılıyor. Buranın büyülü havasının da olduğu söyleniyor. Buraya gelen turistler büyülü havasına da hayran kalıyorlar. 

Sigiriya Kalesi tarihine bakacak olursak çok esiklere uzanan bir kale. 4. yüzyıldan beri ayakta. Kalenin aşağı kısmında tek tük kalıntılar kalmış. Yine de kralın yaşam alanlarının hepsi görülüyor. Yeşil içinde ve bol huzur veren bir hava hakim. 

UNESCO'nun dünya kültür mirasları listesinde yer alıyor bu güzide kale. Buranın bir adı daha var. 'Aslan Kayası'. Bu ismi de kaya üzerindeki aslan figüründen alıyor. Kalenin devasa bir giriş kapısı bulunuyor ve bu kapının üzerinde de yine devasa aslan heykeli yer alıyor. 

Çok geniş bir düzlükte tek başına duruyor bu kaya. Yerden de 200 metre yükseklikte aynı zamanda. Yukarıda belirtildiği gibi etrafı da hendeklerle çevrili. Bu kalenin çevre düzenlemesi çok etkileyici. Her yer muntazam biçimde düzenlenmiş ve tertemiz. Ayrıca 4. yüzyıl zamanında buraya yapılan su kanalları da kalenin altındaki düzlükte bulunuyor. Herkesi şaşırtan da bu. Bu kanallar o zamanın şartlarında nasıl yapılmış diye merak ediyor insan. 

Sigiriya Kalesi'nin etrafında asma köprülerle yapılmış merdivenler var. Sıcakta ve her yeri gezmişken bu merdivenler biraz zorlayıcı olabilir. Gitmeden ona göre önleminizi almanızı tavsiye ederiz. 

Kale içerisinde 1600 yıllık resimler bulunuyor. Bunu görünce neden dünya kültür mirasları listesinde bulunduğunu da anlamak mümkün. Bazı kayaların üzerine ise çeşitli yağlar sürerek farklı bir yapı oluşturmuşlar ve ayna görevi üstlenmesi için bu kayaları kullanmışlar. Bu da ilginç olan başka bir yönü bu kalenin. Sadece kralın sarayı değil Budistlerin de tapınak yeri olmuş tabi ki burası. 

Sigiriya Kalesi insan gücünün en güzel örneği olarak bulunuyor. Sri Lanka gezisinde burayı mutlaka görmeli ve buranın bütün havasını yerinde yaşayarak içinize çekmelisiniz. 

Bu da ilginizi çekebilir; Sri Lanka'dan ne alınır? Hediyelik eşyalar, el emeği oyma ahşaplar

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL