Gozo Adası Malta'nın gözdesi ve masmavi sulara açılan Azur Penceresi

Turistlerin uğrak yerlerinden biri olan ve Malta gezisinde en çok ziyaret edilen bir yer Gozo Adası. Gezilecek yerleri ve meşhur yemekleri ile herkesi çektiği gibi dünyaca meşhur olan Azur Penceresi ile de insanları kendine hayran bırakıyor. Öyle güzel manzaralar sunuyor ki Gozo Adası Malta'nın en güzel adası olarak biliniyor. İşte bu güzel adaya ait tüm detaylar.

Gozo Adası Malta'nın gözdesi ve masmavi sulara açılan Azur Penceresi
Gozo Adası Malta'nın gözdesi ve masmavi sulara açılan Azur Penceresi
GİRİŞ 01.12.2019 11:13 GÜNCELLEME 01.12.2019 11:14

Malta’nın ikinci en büyük adası Gozo Adası. Bu adanın uzunluğu 14,5 kilometre ve genişliği de 7,2 kilometre. Günümüzde bu adada 30 bine yakın kişi yaşıyor. Daha öncelerde nüfus bu sayıdan daha fazlaymış ancak ikinci dünya savaşı nedeni ile bu rakam düşmüş. Zaman zaman yükselse de bu adaya sadece turistik gezi amacıyla gelenler var. Büyüleyici güzellikteki gezi noktaları ile herkesi kendine çağıran Gozo Adası her köşesinde farklı bir detay gizliyor. Öncelerde bu Gozo Adası’nın adı Victoria olarak biliniyormuş.  

 

 

Gozo Adası Malta’ya göre daha kırsal bir yerleşime sahip. Bu adaya ilk yerleşim MÖ 5 binli yıllarda olmuş. Bu döneme ait kalıntılar da arkeolojik araştırmalarda bulunmuş. Gozo Adası’nın başkenti Victoria eski adı ise Rabat. 1897 yılında İngilizler bu adaya gelmiş ve bu yerin adını Victoria olarak değiştirmiş. Gozo Adası’nda halk geçimini çiftçilik, balıkçılık ve tarım ile sağlıyor.  

 

 

Dünyaca ünlü bir dizi olan Game Of Thrones dizisinin bazı bölümleri de bu adada çekilmiş.  

Gozo Adası’nın Gezilecek Yerleri 

Gozo Adası içerisinde çok güzel tarihi yapılar bulunuyor. Bu tarihi yapılar içerisinde görülmeye değer birçok yapı bulunuyor. Bağımsızlık Meydanı ve Aziz George Bazilikası görülmeye değer gezi noktalarından sadece ikisi. Gozo gezilecek yerler arasında, adanın batısında Dwejra koyu ve doğusunda yer alan Rocher de Champignon koyu bulunmaktadır. Gozo Adası’nın güneyinde bulunan Xlendi koyu ise yerleşimin en fazla olduğu yerlerden biridir. Adanın en güzel koyunun da burası olduğu söyleniyor. Gozo Herigate müzesi de gezilecek bir başka yeri. Burada da vakit geçirerek güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz. M.Ö. dönemine ait bulunan eserler bu müzede sergileniyor.  

Gozo Kalesi  

Gozo Kalesi denizden gelecek tehditlerden haberdar olmak ve denizi gözetlemek için kurulmuş. Bu kale tarih boyunca da çeşitli kuşatmalarda hasar görmüş. Osmanlı’nın kuşatması sırasında da çok ağır hasar aldığı biliniyor. Bütün adayı kuş bakışı bir manzara ile buradan görmek mümkün. Bir yanda masmavi sular bir yanda ise Gozo Adası’nın yemyeşil tabiatı bulunuyor.  

Gozo Katedrali  

Gozo Katedrali muhteşem bir görünüme sahip. Burada fotoğraf çekmek yasak. Giriş de ücretli. Ancak mimarisi ve içerisindeki süslemeleri de harika. Herkesi kendine hayran bırakan bir gösterişi var.  

Folklör Müzesi  

Gozo Katedrali’nin hemen yanında bulunan bu yapı da görülmeye değer. 18 yüzyıldan kalma küçük bir köy evine kurulan müzenin 28 odası bulunuyor.  

Ekolojik Yaşam Müzesi  

Malta ve Gozo Adaları’nda bulunan ekolojik yaşam bulgularını burada görmeniz mümkün. Bu bölgenin en eski yapılarından birine kurulmuş müze. İki katlı ve herkesin ziyaret ettiği bir yer.  

Gozo Arkeoloji Müzesi  

Burası Gozo Adası’nın tüm tarihin gözler önüne seren bir müze. 17. Yüzyıla ait bir evde açılan bu müzede Gozo’da bulunan bütün kalıntıları görebilirsiniz.  

Malta Azur Penceresi 

Bu pencere tamamen kireçtaşının dalgalarla erimesinden kaynaklanan bir doğal oluşum. Herkesin görmek için kilometrelerce yol gittiği Azur Penceresi dünyanın en güzel manzaralarından birini sunuyor. Burada fotoğraf çekilmek için gelen turistler manzaraya hayran kalıyor. 28 metre yüksekliğe sahip olan bu kemer denizin ortasında bir pencere gibi duruyor. 

İşte tüm güzelliği ile Azur Penceresi..

Gozo Adası'nda Ne Yenilir?

Gozo Adası biraz İtalyan mutfağının etkisinde kalmış bir ada. Ancak yine de kendine özgü bir mutfağı bulunuyor. Bol malzeme kullanarak yapılan pizzası kendine özgü şekilde üstü kapatılarak pişiriliyor. En çok hamur işi yemekler çok tüketiliyor burada. Bu yemeklerden biri de Gozo pizzası. 

Gozo Pizzası 

Gozo pizzası bildiğimiz pizzalardan çok farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Koyun ve keçi peynirinden elde edilen malzemesi bol bol hamurun içerisine konuyor. Yağ kullanılarak açılan hamurun üzeri de yine kapatılarak fırına veriliyor. Gozo pizzası bol peynirli ve patatesli olarak pişiriliyor. Herkes bu lezzete de bayılıyor. Meşhur ve yöresel bir lezzeti olan Gozo pizzasını gittiğinizde yemeden sakın dönmeyin. İşte videolu anlatımı ile Gozo pizzasının yapılışı ve tüm detayları. 

Gozo Adası Nerede? 

Gozo Adası Malta’nın kuzeybatısında yer alıyor. Akdeniz’in de ortasında bir ada. Sicilya Adası’nın ise güneyinde yer alıyor bu güzel turistik ada.  

Gozo Adası’na Nasıl Gidilir? 

Adaya ulaşmak için önce Malta'ya gitmeniz gerekiyor. Schengen vizesi sahibi ya da yeşil pasaport sahibi iseniz buraya gidebilirsiniz.  Malta’dan adaya feribot seferleri bulunuyor. Bu feribotlarla adaya indiğinizde manzarasına bakacağınız denizde 30 dakikalık bir yolculuk yapacaksınız. Ardından Gozo Adası’na inmiş olursunuz. Adanın içerisinde kaleye çıktığınızda ise yolculuk yaptığınız bu mavi sular size fotoğraflık malzeme verecek.  

Malta Adası'nda ayrıca Malta uluslararası Hava limanı bulunuyor. Aktarmalı uçuş ya da direkt uçuş gerçekleştirerek ulaşabilirsiniz.  

Gozo Adası’na Ne Zaman Gidilir? 

Gozo Adası yılın her ayında çok sıcak ve güneşli. Yine de güneşin tadını en iyi şekilde çıkartmak isterseniz yaz aylarında gitmenizi öneriyoruz. Akdeniz Bölgesi’nde bulunan ada Akdeniz iklimine de sahip.  

Gozo’da Ulaşım Araçları  

Gozo Adası’nda ulaşım için en çok tercih edilen araç bisikletler oluyor. Yerli halk bisikletleri ile ulaşım sağlarken aynı zamanda otobüs ve taksi gibi motorlu taşıtlar da kullanılabiliyor. Adayı gezeceğiniz süre boyunca bisikletlerle gezinti yapabilirsiniz.  

Bu da ilginizi çekebilir; Temel Reis Köyü (Popeye Village) Masal diyarının dünya hali

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL