Havana'da gezilecek en güzel 18 yer ve Havana gezi rehberi

Havana son zamanlarda yıldızı parlayan bir Küba şehri. Havana'da gezilecek yerler sadece tarihi değil aynı zamanda doğal güzellikleri ile de ön plana çıkıyor. Havana'dan ne alınır ve Havana'da nerede kalınır tüm detaylar haberimizde.

Havana'da gezilecek en güzel 18 yer ve Havana gezi rehberi
Havana'da gezilecek en güzel 18 yer ve Havana gezi rehberi
GİRİŞ 20.08.2021 15:46 GÜNCELLEME 20.08.2021 15:47

Havana Küba'nın başkenti ve gezilecek en güzel yere sahip şehri. Son zamanlarda göz önüne çıkması ise Küba'nın biraz daha dışarı açılması ile ilgili. Ülke içine kapanıklığı biraz  olsun aşmış durumda görünüyor. Belirlenen yerlerde internete girime izin vermesi de bunun bir kanıtı sayılabilir. Havana'da gezilecek yerler bu bakımdan çok merak edilen unsurlar olarak bulunuyor. Yurt dışı seyahati yapacak olan herkes Küba'yı tercih ettiğinde Havana'da nereye gidilir, Havana'da ne yenir, Havana'ya ne zaman gidilir, Havana'ya nasıl gidilir konularını merak ediyor. 

Havana Hakkında Bilgi 

Küba'nın başkenti olan Havana tam turistik bir şehir merkezidir. 2.2 milyon nüfusa sahip olan şehir Karayiplerin en büyük şehridir. Şeker kamışı ve mısır buranın en önemli geçim kaynağı. Ayrıca turizmin de ekonomiye katkısı büyük. Uzun seneler İspanyol sömürgesi altında kalan bu yer büyük ölçüde bu ülkenin kültürünü de taşıyor. Latin Amerika'nın önde gelen kentlerinden biridir burası. Tropik iklimi burada neme ihtiyaç duran ürünlerin de yetişmesini sağlar. 

Havana'da ilkbahar aylarında hızı 200 kilometreye ulaşan kasırgalar görülüyor. 

Havana Nerede?

Havana Latin Amerika'da yer alan bir şehir. Küba'nın kuzeybatısında bulunuyor. Manzarası da Meksika Körfezi'ne bakan Havana turistik açıdan çok zengin bir şehir. 

 

1- Vieja (Eski Havana) 

Eski Havana herkesin gezilecek yerleri merak ettiği yerde bulunuyor. Havana’nın ilk keşfedildiği zamandaki yüzü burası. O dönemden kalan evler ve sokaklar bir tarih kitabının kapağını açıyormuşsunuz hissini veriyor. Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarından ziyade sokakları ve yüzyıllar öncesinden kalan evleri ile Havana adını duyuruyor.  

 

 

Tüm okurlarımıza tavsiyemiz burada keşfe çıkarken fotoğraf makinenizi hep açık tutun. Sokaklar ve buralarda yaşayan halk size hiçbir yerde göremeyeceğiniz kareler sunacaktır.  Eski Havana rengarenk birbirinden güzel binalarla dolu. Mimarileri kolonyal dönemden kalma olan bu binalar herkesin fotoğraflarını süsleyen semboller oluyor.  

1982 yılında UNESCO’nun kültür mirası listesine giren bu sokaklar koruma altında bulunuyor. Eski Havana’da İspanyol döneminin neo-klasik mimarideki evlerine yemyeşil meydanlar da eşlik ediyor.  

2- Plaza de la Revolucion (Devrim Meydanı) 

Burası Fidel Castro’nun bağımsızlık kazanıldığı gün konuşma yaptığı yer. Burada kalabalığa seslenmiş Fidel Castro ve buradan Küba’nın bağımsızlığını duyurmuş tüm dünyaya. Bugün Küba’da Fidel Castro adına bir anıt, heykel ya da bir yer bulunmuyor. Ancak Fidel Castro’nun yol arkadaşı olan kişilerin bugün Devrim Meydanı’nda anıtları var. Gelen turistlerin bu meydana gelmesi ve bu anıtlarla fotoğraf çekilmesi ise kesinlikle yaptıkları bir aktivite.  

Devrim Meydanı Küba’nın en büyük toplanma alanı. Burada bütün gösteriler ve festivaller yapılıyor. Devrim Meydanının ortasında Jose Martin’e ait bir de anıt yükseliyor. Che Guavere'nin ve Camilo Cienfuegos’un portresi de bu meydanda bulunuyor. Havana’da gezilecek yerler içerisinde görülmeye değer Devrim Meydanı ziyaretçileri bekliyor.  

3- Plaza de la Catedral 

San Cristobal kilisesinin bulunduğu meydan tarihi eserlerle dolu bir yer. Burada eski mimari yapıların her örneği var. Devrim öncesinden kalan sayısız tarihi bina bulunuyor burada. Kilise mimarı bu tarihi eseri barok tarzda inşa etmiş ve Kristof Kolomb’a ithaf etmiş.  

Eski at arabalarının gezdiği bu meydan eski Havana’yı keşfetmek için çok iyi bir nokta. Keşfedildiği dönemde İspanyol tüccarlarının evleri de buraya yapılmış.  

4- Plaza de Armas 

Havana’nın gezilecek en güzel yerlerinden biri de işte bu Armas Meydanı. Burada ikinci el kitap satan tezgahlar da var. Eski antikalar ve gazeteler de burada bulabileceğiniz malzemelerden. Bu gezi noktasında eski bir tapınak olan El Templee bulunuyor. Havana Kent Müzesi de burada gezilecek bir yer. Küba gezinizde buralara muhakkak uğrayın. 

5- Plaza Vieja 

Meydanlarla dolu olan Küba’da Havana’nın en güzel meydanlarından biri de Vieja. Burası diğer meydanlar gibi renkli evlere, eski mimarilere sahip. Uzun ve yorucu bir Havana gezisinde bunun gibi meydanlarda güzel şekilde dinlenerek tarihi yapıları karşısına oturup izleyebilirsiniz.  

6- Malecon 

İşte bu güzel Havana’nın havadar kordon boyu. Burası akşamları çok kalabalık oluyor. Herkes burada gezerek Havana’nın tertemiz mis gibi havasını da içine çekiyor. Bu kordon boyunda yürüyüş yapanlar, akşam saatinde müziklerle vakit geçiren, eğlenenler oluyor. Yerli halkın en popüler buluşma noktası burası. Sahil şeridi boyunca dalga kıran bulunuyor. 

8 kilometre uzunlukta olan kordon boyu gün batımı izlemek için de çok güzel bir yer.  

7- El Capitolio

Washington’da bulunan Beyaz Saray’ın neredeyse kopyası olan bu tarihi yapı Amerikalıların hakimiyeti altında olduğu sırada yapılmış. Küba Bilimler Akademisi ve Ulusal Teknoloji Kütüphanesi’nin içinde bulunduğu bu bina kesinlikle görülmesi gereken yer. Günümüzde bina tadilatta. Restorasyonu bittiğinde ise meclis binası olabileceği konuşuluyor.  

8- Paseo de Marti Caddesi 

Prado Caddesi araçlara kapalı olduğu için burada herkes rahatça yürüyebiliyor. Yayalar için çok iyi bir gezi noktası. Prado Caddesi’nde bankalarda oturabilir, yeşil ağaçlar altında güzel vakit geçirebilirsiniz. Sıcaklardan kaçmak iyi bir yer. Caddenin sonu denize çıkıyor. Sağında ve solunda ayrılan kollar ile Havana’nın renkli evlerine yolculuk yapabilirsiniz. Ara sokaklarda halkın yaşamını da yakından izleyebilirsiniz.  

9- Museo de la Revolucion /Devrim Müzesi 

Küba’nın devrim sürecini ve tarihin yakından öğrenmek isteyen herkes için burası ziyaret edilmeye değer bir yer. Başkanlık köşkü olan yer daha sonra Devrim müzesi olarak değiştirilmiş. Müze içerisinde devrim hareketini gerçekleştiren kişileri taşıyan Granma teknesi de bulunuyor.  

Önerilen içerik; Küba'nın güney incisi Cienfuegos gezilecek yerler

10- Ulusal Güzel Sanatlar müzesi  

Devrim Müzesi ile yan yana olan bu müze de Havana’da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Avrupalı ve Kübalı sanatçıların eserleri bu müzede sergileniyor. İki bölümden oluşan bu tarihi yer hem ulusal hem de evrensel eserleri bir arada ziyaretçilere sunuyor. 

11- Havana Bale Okulu/Ballet Nacional de Cuba 

Buraya giriş yapmak yasak. Bina içerisinde bale yapan, müzik aletleri çalan ve dans eden öğrenciler var. Piyano sesinin tüm büyüleyici etkisi dışarı kadar geliyor. Buraya geldiğinizde dışardan mimariyi görebileceğiniz bir yer burası da. Önünde güzel bir hatıra fotoğrafı çekilmeyi ihmal etmemelisiniz.  

12- El Morro Kalesi 

İşte Havana’yı savunma üssü. Burası korsanların saldırılarını inceleme ve izleme yeri olarak kullanılmış zamanında. Verimli topraklara sahip olan Küba her zaman saldırı altında kalmış. Bu yüzden de buraya El Moro Kalesi inşa edilmiş. 1589 ile 1610 yılları arasında inşa edilmiş bu kale. Kale içerisinde gezilecek çok güzel yerler  var. Ayrıca bir de su altı arkeoloji müzesi bu kalenin derinliklerinde bulunuyor. Gittiğinizde buradan güzel bir Havana manzarası seyredebilir ve su altı arkeoloji müzesini de gezebilirsiniz.  

13- La Cabana Kalesi 

El Morro Kalesi’nin güneyinde yer alan La Cabana kalesi de görülmeye değer bir yer. Batista döneminde hapishane olarak kullanılan bu yer devrim sırasında Che tarafından ele geçilmiş. Zaten devrimin yönetim noktası da bu kale olmuş. Kale çevresinde akşam yemeği yiyebileceğiniz güzel bir de restoran bulunuyor.  

14- Hamel Sokağı 

Her köşesi ayrı bir tarzda olan Havana’nın Hamel Sokağı da duvar resimleri ile kaplı bir yeri. Rengarenk evlerine uyumlu olarak bu sokak da renkli resimlerle herkese kucak açıyor. Pazar günleri burada yerel müzik yapan sanatçılar da bulunuyor. Salvador Escalona önderliğinde böyle renkli bir görünüme kavuşan sokak turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri.  

Afrika ve Küba kültürü bu sokakta duvar resimlerinde buluşmuş.  

15- San Jose El işleri Pazarı 

Burası biraz büyük bir gezi yeri. Hediyelik eşya alabileceğiniz çok güzel bir yer. Gezinizi yaparken mağazalara uğrayarak buranın kültürel öğelerinden sevdiklerine alabilirsiniz. 16. Yüzyılda nakliye deposu olarak kullanılan bu yer günümüzde pazar olarak kullanılıyor. Tahta oyuncaklar, yağlı boya resimler, deri çantalar, Küba’ya dair tüm hediyelik eşyaları bulabilirsiniz burada. 

16- Havana Ormanları 

Havana denizi ve renkli evleri, arabaları ile herkesi büyülüyor ancak bir de içlerde yemyeşil orman alanları var bu güzel şehrin. Bu balta girmemiş orman görünümündeki yerler turistlerin gittiği ve mis gibi havasına aşık odluğu bir nokta. Nehirler akan bu ormanlar içerisinde keşfedilmemiş mağaralar da bulunuyor. Girişi bitki örtüsüyle kapanmış mağaraların keşfi çok da uzak bir zaman değil. Vinyales de bu orman alanlarında biri ve en güzel Küba manzaraları da burada bulunuyor.  

17- Calle Obispo Caddesi 

Küba’nın yerel müzikleri yankılanan bu cadde de Havana’da gezilecek en güzel yerlerden biri. Çok güzel gezi yerleri var Havana'da. Bunlardan biri de Calle Obispo Caddesi.  

18- Puerto caddesi Atatürk Heykeli  

Küba halkı Türkleri çok seviyor. Ayrıca Türkiye’nin kurtuluş mücadelesini de taktir ediyorlar. Kendilerinin de bir özgürlük, bağımsızlık mücadelesi vermesi sebebiyle burada yaşayan kişiler Türklerle kendini aynı görerek Türk halkını kendilerine çok yakın buluyorlar. Bu sebeple burada en işlek caddelerden biri olan Puerto Caddesi üzerinde ‘yurtta sulh dünyada sulh’ sözünün alıntı ile bir Atatürk büstü bulunuyor. Dünyayı Geziyorum ekibi de bu Atatürk büstünün yanında çekim yaparken bir Kübalı yanlarına gelerek Türk bayrağını açıyor. Yani burada Türk halkına ve Türkiye’ye olan sevgi sadece sözde değil. Küba halkı gerçekten Türkiye’yi çok seviyor.  

HAVANA'NIN PARA BİRİMİ NEDİR?

Havana'ya gitmeden önce bilmeniz gereken bir husus var. Bunlardan ilki de Havana para birimi. Burada turistler farklı para kullanıyor. Yerel halk 'yerel pezo' denilen para birimini kullanırken ki bunun adı CUP turistler ise 'pezo' oluyor. Bu para birimine de CUC deniliyor. Şehrin her yerinde turistler bu para birimini veriyor. 1 CUC 1 Dolar'a denk olduğundan .Dolara bağlı olarak Türk Lirasına çevirme işlemi de değişiyor. Dolar üzerinden de hesaplama yapabilirsiniz. Hemen hemen aynı olacaktır. 

HAVANA'NIN RESMİ DİLİ

Uzun seneler İspanyol sömürgesi altında kalan Küba'da resmi dil İspanyol'ca. Halk tamamen İspanyolca konuşuyor. Bazı yerlerde Galiçya dili, Korsika dili de konuşulmaktadır. 

HAVANA İLE TÜRKİYE ARASINDA SAAT FARKI

Havana ile Türkiye arasında 8 saat fark bulunuyor. Türkiye Havana'dan 8 saat ilerdedir. 

HAVANA'YA NE ZAMAN GİDİLİR?

En düşük sıcaklıklar Ocak ve Şubat aylarında 22 derecedir. En yüksek sıcaklıklar ise Ağustos aylarında 28 derecenin üzerine nadiren çıkıyor Havana'da. Meksika Körfezi yakınlarında bulunduğu için tropikal iklim hakim burada. Burada çok soğuk günler yaşamıyor. Havana'ya gitmek için en iyi zaman her zaman denilebilir. Yılın her döneminde çok güzel bir hava sizi karşılayacaktır. 

HAVANA'YA NASIL GİDİLİR?

Jose Marti Uluslararası Havalimanı'na indiğinizde buradan havana şehir merkezine de ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan havana'ya direkt uçuşlar bulunuyor. Paris, Amterdam, Frankfurt ya da Madrid üzerinden aktarmalı olarak gidebilirsiniz. Direkt uçuşlarda yolculuk süresi 13 saat iken aktarmalı uçuşlarda 20 saate kadar çıkabiliyor. 

HAVANA'DA NEREDE KALINIR?

Havana gezinizi en iyi şekilde geçirmek için en güzel yerde kalmanızda fayda var. Bunun için de burada önceden İspanyol zenginlere ait olan ancak şu anda halk tarafından otel olarak işletilen evlerde kalabilirsiniz. Hem tarih ile iç içe bir gün geçirip  hem de bu evlerin mimarisini de inceleyebilirsiniz. Seyahatinizde iki ya da üç ay önce otel ayarlamasını yaparsanız daha uygun ücret ödeyebilirsiniz. 

HAVANA'DAN NE ALINIR?

Havana sosyalist bir devlet anlayışına sahip olduğu için burada insanları para harcamaya yöneltecek şeyler çok az. Bu yüzden hediyelik eşya alabileceğiniz yerler de öyle çok değil. Sokak aralarında ve cadde üzerinde birkaç yer görebilirsiniz. Buralarda Küba halkının el emeği ürünlerinden satın alabilirsiniz. Ayrıca Küba'nın sembolü olan eski renkli arabaların da tabloları bulunuyor. Alınabilecek en güzel hediyeler bunlar. 

Ayrıca Havana'dan ne alınır sorusuna sağlığa zararlı olmasına karşın puro cevabı veriliyor. Ancak daha güzel bir seçenek olarak Havana kahvesi çok güzel bir hediye olacaktır. Burada üretilen kahveler çok lezzetli ve herkes tarafından da tercih ediliyor. 

Önerilen içerik; Trinidad nerede? 8 ayrı gezi noktası

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL