Evinizde Denizli'nin meşhur yemeklerini tanıyın

Denizli'nin meşhur yemekleri herkesin ağzında doyum olmaz tatlar bırakıyor. Denizli'ye seyahat eden herkes bu yemekleri de afiyetle yiyor. Denizli kebabı, güveci ve pidesi her yerde yapılanlardan farklı olarak burada başka bir pişirme yöntemi ile yapılıyor. Buraya özgü malzemelerle yapılan yemekler Denizli'nin yöresel yemeklerini en güzel hali ile karşımıza çıkartıyor.

Evinizde Denizli'nin meşhur yemeklerini tanıyın
Evinizde Denizli'nin meşhur yemeklerini tanıyın
GİRİŞ 07.07.2020 11:45 GÜNCELLEME 07.07.2020 11:55 KAYNAK HABER7

Denizli hem tarihi hem de doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfak kültürü ile de herkesi çağıran apayrı güzellikler sunan bir ilimiz. Burada yer alan restoran ve kafeler muazzam lezzete sahip yöresel yemekleri yaptığı gibi aynı zamanda başka illerde de meşhur olan kebap, pide gibi ürünleri kendilerine özgü halde pişiriyorlar. Denizli'nin Tavas ilçesinde bulunan restoranlarda Tavas pidesi ve Tavas güveci gibi tatlar kendilerine özgü malzemelerle organik ürünlerle birleşerek herkesi mest ediyor. Denizli halkı bu lezzetleri evlerinde de yapıyor. Taş ocakta pişen her şey çok lezzetli oluyor. Ancak burada bir fark var. Burada yapılan pide, kebap gibi etli lezzetlere kesinlikle baharat konulmuyor. Baharatsız, yöresel yağlarla lezzetlenerek güzel bir sunumla servis ediliyor. 

DENİZLİ'DE NE YENİR? MEŞHUR OLAN LEZZETLER

Denizli'de ne yenir sorusunu soran herkes burada mutlaka kebap yemeden dönmemeli. Denizli kebabı apayrı bir yöntemle yapılıyor. Servisi de çok farklı. ege mutfağından izler taşıyan Denizli sebze ve yeşil ürünlerden de birçok yöresel yemek ortaya çıkartıyor. Baharat çok kullanılmıyor burada. Bu da yağ ile lezzetlendirmelerinin önünü açıyor. 

DENİZLİ KEBABI 

Denizli'de yediğiniz kebaplar tamamen farklı. Kuzu etinden yapılıyor ve baharat çok az kullanılıyor. Kimyon, biber gibi ürünler de kullanılmıyor. Fırında saatlerce pişen Denizli kebabı kemikten kendiliğinden ayrılıyor. Burada bir kural da tadına doyulmayan kebabın elle yenmesi. Metalin ete değmesini istemedikleri için bu şekilde elle yenmesini gelenek haline getirmişler. Hiç bir restoranda çatal bıçak bulunmuyor. Çatal ve bıçak gibi gereçler soğuk olduğu için ete değip yağını dondurduğu için de böyle bir gelenek başlattıklarını söylüyorlar. Bir diğer neden de baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak ile yenen yemeklerin lezzetlerini beyne daha kolay ulaştırarak at duyusunu arttırması. Nedenler böyle açıklana dursun. Denizli kebabı herkesin damağında unutulmaz güüzel tatlar bırakarak apayrı bir lezzet deneyimi yaşatıyor. Gelin bu lezzete dair görüntüleri Dünyanın Tadı programından izleyelim. 

 

 

DENİZLİ TAVAS PİDESİ 

Tavas pidesi herkesin ağzını açık bırakacak kadar bol malzeme ile yapılan bir lezzet. Denizli'de Tavas'ta en güzel hali bulunuyor. Bu yemek de Denizli'nin meşhur lezzetleri arasında bulunuyor. Pide içerisine kaşar, lor peynir, kuş başı et, kıyma, yumurta gibi malzemeler istediğiniz şekilde birleştirilerek konuluyor. Denizli kebabında olduğu gibi bu yemekte de hiçbir baharat kullanılmıyor. 

DENİZLİ TAVAS GÜVECİ

Tavas güveci de diğer yöresel lezzetler gibi baharatsız yapılıyor. Baharatsız yiyebileceğiniz tavas güveci de saatlerce çeşitli aşamalardan geçerek pişiyor. Taş fırınlarda pişen bu lezzet Denizli'nin meşhur yemekleri içinde bulunuyor. Denizli seyahatinizde mutlaka tatmanız gereken yemeklerden biri olarak da bulunuyor. 

DENİZLİ YÖRESEL YEMEKLERİ 

Denizli'nin yöresel yemekleri içinde buraya özgü her şey bulunuyor. Bu yemekler içinde tatlılar, börekler, turşular ve diğer ürünler tamamen Yörük kültürünü yansıtır nitelikte. Dünyanı Tadı ekibi de Denizli'nin yöresel yemeklerini böyle kaydetti. 

 

DENİZLİ KEŞKEĞİ

Yurdumuzun her köşesinde ayrı bir teknikle yapılan keşkek Denizli'de de farklı şekilde bulunuyor. Yine diğer yemeklerde olduğu gibi baharatsız ve saatler pişirilen buğday yarması ile yapılıyor. Denizli seyahati yapan herkesin afiyetle yediği bu lezzet daha çok düğün gibi özel günlerde yapılıyor. Tadına da doyum olmuyor. 

DENİZLİ'NİN TAHİN PİDESİ 

Tahin pidesi mutlaka Denizli'de kahvaltı yaparken yiyebileceğiniz lezzet.i Tahini le katlanana mayalı ekmek güzel şekilde yeniden açılıyor. Kendilerine özgü şekilde yapılan tahinli pide herkesin beğenisini alıyor. 

 

DENİZLİ EKMEĞİ

Denizli ekmeği iç Anadolu'da yer alan bazlama gibi görünüyor. Ancak bu hamurda üç farklı un kullanılıyor. Üç farklı unla yapılan Denizli ekmeği yumuşacık oluyor ve tereyağı ile yeniliyor. Kırsal yörelerde daha çok herkesin afiyetle yediği bu lezzet turistler için de bazı yerlerde yapılıyor. Sacda pişirilen ekmek farklı unların birleşiminden yapılması yönü ile diğer ekmeklerden ayrılıyor. 

 

BİBER TATARI 

Denizli'nin Kale ilçesinde yetişen özel biberlerle yapılan kızartma türü. Çok güzel tadı bulunduğu gibi buranın yöresel yemeklerinden de birisi. 

ARABAŞI

Başka illerimizde de çeşitleri yapılan ara başının bir türünü Denizli'de de görebiliriz. Denizli'nin meşhur yemekleri herkesi hayran bırakan tada sahip lezzetlerden oluşuyor. Bu lezzetleri yerinde tatmak için seyahatinizde mutlaka tadın. 

Bu da ilginizi çekebilir; Adana'nın meşhur yemekleri

Dünyanın ve Türkiye'nin farklı lezzetlerini Dünyanın Tadı ekibi sizlerle böyle buluşturuyor. 

Dünyanın Tadı resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Instagram: dunyayitadiyorum 

Twitter ve Facebook:  dunyanintadi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL