Dünyayı gezerek keşfeden ünlü seyyahlar ve kaşifler

Dünyanın ayak basılmamış yerlerini keşfeden ve ulaşımın zor olduğu yıllarda gezerek keşiflerde bulunan ünlü seyyahlar kültürlerin de birleşmesini sağlamışlar. Evliya Çelebi gibi seyyahların dünyanın çeşitli yerlerini gezerek derlediği bilgiler rehber niteliğinde günümüzde dahi kullanılmaktadır. Çok değerli bilgiler taşıyan dünyayı gezerek keşfeden ünlü seyyahlar ve kaşifleri beraber tanıyalım.

Dünyayı gezerek keşfeden ünlü seyyahlar ve kaşifler
Dünyayı gezerek keşfeden ünlü seyyahlar ve kaşifler
GİRİŞ 27.07.2020 17:04 GÜNCELLEME 27.07.2020 17:04 KAYNAK HABER7
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Dünyayı gezmek herkesin hayali ve yapmak istediği bir faaliyettir. Günümüzde bu uçaklar ve tren, otobüs gibi ulaşım araçları ile yapılsa da geçmişte bu kadar kolay şekilde dünyayı keşfetmek mümkün değildi. Ayrıca bu kadar çok iletişim aracı da bulunmadığı için o zamanlarda bir ülke ile ilgili bilgi almak da kolay değildi. Bu bilgi sağlamasını da keşfetmeyi seven gezginler sağlıyordu. Dünyayı gezerek keşfeden ünlü seyyahlar ve kaşifleri haberimizde bir araya getirdik. İslam dünyasından da kişilerin bulunduğu ünlü seyyahlar sayısız keşiflere imza atmış insanlığa yön verecek buluşlara neden olmuşlardır. Ayrıca ülkeler hakkında bilgiler yayarak dönemin bilgi akışını da sağlamışlardır.  

ÜNLÜ SEYYAHLAR  

Marco Polo  

1254 yılında dünyaya gelen Marco Polo Venedik'i terk ederek Çin'e doğru 24 yıl süren bir yolculuğa çıkmıştır. Bu gezisi boyunca yaşadığı deneyimleri ve gözlemleri de bir kitap haline getirerek o dönemde yaşayan insanlara büyük bir iyilik yaptı. Kubilay Han'a da bir mektup ileten Marco Polo bu görevini 3 yılda tamamladı ve Mezopotamya, İran ve Türkistan gibi mekanları gezdi. Ardından 21 yıl boyunca doğuyu gezme fırsatı buldu. Marco Polo kendinden sonraki birçok gezgine de ilham kaynağı oldu.  

 

 

İbn-i Battuta  

1304 yılında Magrip’te dünyaya gelen İbn-i Battuta yaşamının büyük kısmını yollarda geçirmiştir. İlk gezisini Kahire, Mekke, Bağdat ve Tebriz şehirlerine yapmış. Daha sonra ise Hint Okyanusu üzerinden Doğu Afrika’yı gezmiştir. Geri dönüşünü Anadolu'ya yapmıştır. Buradan da Kırım'a ulaşan Battuta Konstantinopolis’e de uğramış ve Maldivler'e yola çıkmıştır. Maldivler üzerinden Hindistan’a ulaşan Battuta tam bir gezgin gibi keşiflerini yapmıştır. Çin’e de giden Battuta sonunda doğduğu topraklara döndü. Magrip’te bir süre kaldıktan sonra ünlü seyyahımız Endülüs, Valencia ve Granada’yı da gezdi. Bütün seyahatleri tam 30 yıl sürdü. Seneler boyunca gezdiği ülkelerin ve şehirlerin coğrafyasını, yaşayışını ve folklorunu kaleme almış geriye İbn-i Battuta Seyahatnamesi adlı kitabı bırakmıştır.  

Evliya çelebi  

Yüzyılın seyyahı, dünyanın en ünlü gezgini Evliya Çelebi. 1611 yılında Kütahya’da dünyaya gelmiş. Sarayda çok iyi şartlarda yaşarken bir rüya görmesinin ardından seyyahlığa çıktığı söyleniyor. İstanbul’dan yola çıkan Evliya Çelebi Ermenistan’dan Bulgaristan’a, Transilvanya’dan Baltık ülkelerine, Avusturya’dan Kudüs’e birçok ülkeyi ve kenti keşfetmiştir. Bu keşifleri ise 50 yıl sürmüştür. Bir ömür seyyahlığa ve keşfetmeye Evliya Çelebi tarafından adanmıştır. Gezi notları 10 ciltlik Seyahatname adlı eserinde toplandı.  

El İdrisi  

Orta Çağ'da bilinen bir seyyah. Dünya haritasını bir tabaka üzerine çizen ve bugünkü dünya haritasına en yakın halini o zamanlarda çizen birisi. Tam olarak adı Ebu Abdullah Muhammed. Anadolu ve Avrupa’nın büyük bir bölümünü gezmiş. O dönemlerde elde etiği bilgilerini de herkesle paylaşmayı ihmal etmemiş. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının en doğru çizimini de yapmış.  

Giovanni Caboto 

1450 yılında Cenova'da doğan Giovanni İtalyan vatandaşlığını bırakarak İngiliz vatandaşlığına geçmiştir. Amerika'nın kuzeyini keşfeden seyyah büyük bir keşfe böyle imza attı. 1498 yılında ise İngiltere'de hayatını kaybetti.  

Bartolomeu Dias 

En önemli keşiflerden birine imza atan Dias, Ümit Burnu'nu keşfeden gezgin oldu. Portekiz kralı tarafından görevlendirilen Dias Afrika'nın en uç noktasına gönderilmiş oradan da Hindistan’a kadar gidilecek bir deniz yolu keşfetmesi söylenmiş. 3 gemi ile yola çıkan ünlü seyyah kısa süre sonra geri döner. Geri dönerken ise fırtınaya yakalanarak Ümit Burnu'nu keşfetmiştir.  

Kristof Kolomb 

1450 yıllarında dünyaya gelen Kristof Kolomb en şansız seyyah, keşif diyebiliriz. 1492 yılında 3 İspanyol gemisi ile yola çıkan ünlü kâşif karşısına çıkan yerin Hindistan olduğunu sandı. Karşısına çıkan bu yer Antil Adaları'ydı. Hindistan'da odluğunu zanneden Kristof Kolomb Amerika Kıtası'na ayak bastığını hiçbir zaman öğrenemedi.  

Vasco da Gama  

1498 yılında Hindistan'a ayak basan ünlü kâşif kimsenin başaramadığı bir keşfe imza attı. İlk defa Avrupalı bir denizci Hindistan'a ayak bastı. Calicut Limanı'na gelerek Hindistan'a ayak basan ünlü kâşif kendinden önceki seyyahların yolunu izledi.  

Macellan  

Yeni bir Baharat yolu bulmak için yola çıkan Macellan dünya turu için izin aldı. Çok sayıda yardımcı alarak yola çıkan Macellan sadece bahar aylarında yolculuk yapabildi. Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan boğazı keşfeden Macellan buraya kendi ismini verdi. Güney denizlerini de aşarak Filipinler'e varan Macellan burada saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Macellan'ın bu yolculuğunun önemi ise çok büyük. Dünya çevresinde yapılmış ilk seyahat olması büyük önem taşıyordu. Birçok canlı türü keşfedildi ve dünyanın çevresi de hesaplandı. 

James Cook  

9 yaşında gemilere giren Cook 30 yaşında büyük keşifler yaptı. Yeni Zellanda ve Avustralya'yı keşfeden bir seyyahtı. Cook burada garnizon ve koloniler kurduktan sonra yılmadı ve buz dağlarına rağmen Antarktika'nın etrafını gezen ilk denizci oldu. 

Robert Edwin Peary 

Kuzey Kutbunu keşfeden ilk insan olma özelliğine sahip. 1856 yılında dünyaya gelen ünlü gezgin bu nedenle çok önemli bir yere sahip. Köpekleri kızağa bağlayarak birçok güzel yer keşfeden ünlü seyyah Grönland'a giderek buranı da bir ada olduğunu ispatlamış oldu. 1920'de ise hayatını kaybetti. 

Roald Amundsen  

Robert Edwin Peary ile yarışan Amundsen aynı zamanlarda Kuzey Kutbu'nu keşfetmeye çıktı. Edwin ondan önce Kuzey Kutbunu keşfedince oda güneye yönelmeye karar verdi. Kuzey Kutbu olmadı ama Güney Kutbu'na ayak basan ilk insan olma özelliğine sahip oldu. 1911 yılında Norveç bayrağını kutuplara dikti ancak 1928 yılında kutuplarda kayboldu.  

Amerigo Vespucci  

1454 yılında İtalya’da dünyaya geldi ünlü seyyah ve kâşif. Ulaştığı Brezilya kıyılarının ise Hindistan olduğunu zannetti. Yeni bir kıtayı keşfettiğini ise bir sonraki gezisinde anladı. Günümüzün Rio de Jenerio  bölgesi ile ikinci seyahatinde tanıştı. Avrupa’ya yazdığı mektupta Asya kıyılarına benzemeyen bu yerin farklı bir kıta olduğu bilgisini verdi. Vespucci günümüzün Amerika kıtasına da adını vermiştir.  

Amelia Earhart  

Atlas Okyanusunu yolcu olarak geçen ilk kadın olma unvanını elinde bulunduran ünlü gezgin bir kadın. Esas mesleği havacılık olan Amelia çift motorlu bir uçakla dünya seyahatine çıkmış. 1937 yılında Büyük Okyanus’ta kaybolan kadından bir daha haber alınamamış.  

 

Neil Armstrong  

Dünya gezgini olmasa da Ay'a ayak basan ilk insan olma özelliğini elinde tutan bir kişi. Bu yüzden en ünlü kâşifler arasında yerini tabi ki alıyor. 2012 yılında hayatını kaybeden Neil Armstrong ABD’nin Ay’a insan göndermesiyle ilgili komplo teorileri olsa da Neil Armstrong bunları reddetmiştir. 

 

Günümüzde de bu şekilde dünyayı gezerek sosyal medyada paylaşımlarda bulunan kişiler yok değil. Ünlü seyyahlar her geçen dönemde yenilenerek sayıları çoğalıyor. Artık bir ülkeyi ve kenti keşfetmek evimizden de mümkün olduğu için bir yere ait bir fotoğraf ya da yazı ile yetinmeden birçok detaya ulaşabiliyoruz. Bu detaylar ise bizi o ülkeye ya da kente çeken bir bilgi olabilir. Dünyayı gezmek ve yeni yerler keşfetmek günümüzde daha kolay oluyor. Bu seyyahların eserlerindeki bilgileri de kullanarak o döneme ait dünyayı da keşfedebilirsiniz.  

YORUMLAR 2
  • Ananons 10 ay önce Şikayet Et
    ınanılmaz bi yazi
    Cevapla
  • Anonim 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok işime yaradı sağolun.
    Cevapla