İzmir Tire'de gezilecek yerler: Tarihi dokusu ve mistik havası keşfetmeye değer

Tire'de gezilecek yerler içinde en güzel adresleri sizler için derledik. Burada yer alan gezi noktaları İzmir içerisinde herkesin en çok gezdiği yerler olduğundan keyifli bir tatil geçirmek garanti diyebiliriz. Gelin bu güzel ilçeye dair tüm güzel detayları 2020 Tire gezi rehberi ile keşfedelim. Tire nasıl bir yer, Tire nerede ve Tire'ye nasıl gidilir konularında tüm bilgiler haberimizde.

İzmir Tire'de gezilecek yerler: Tarihi dokusu ve mistik havası keşfetmeye değer
İzmir Tire'de gezilecek yerler: Tarihi dokusu ve mistik havası keşfetmeye değer
GİRİŞ 12.10.2020 10:00 GÜNCELLEME 12.10.2020 10:00

Tire'de gezilecek yerler herkesin en çok beğendiği ve her mevsim mutlaka ziyaret ettiği yerlerden oluşuyor. Doğal güzellikler, müzeler ve tarihi mekanlar hayran kalınacak kadar güzel lokasyonlar. Sadece İzmir'de yaşayan halkın değil Türkiye'nin dört bir yanında ikamet eden herkesi kendine çeken bir ilçe olan Tire nasıl bir yer? Kendine özgü dokusu ve havası ile Tire mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Tire'ye nasıl gidilir konusunda da bilgiler verdiğimiz haberimizde bu güzel tatil yöresine dair tüm gezi bilgilerini bulabileceksiniz. Tire'nin meşhur neyi var ise alabilir sevdiklerinize Tire'den hediyelik eşya alabilirsiniz. Ülkemizde yurt dışındaki tatil yerlerinden daha güzel tatil yerleri bulunuyor. Hiçbir vize pasaport ücreti ödemeden ya da pahalı uçak biletleri almadan gezebilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey arabanıza ya da otobüse binerek kara yolu ile buraya ulaşmak olacaktır. Dilerseniz hava yolunu da tercih edebilirsiniz. Uçak ile ulaşım sağlayarak Tire'de gezilecek yerleri keşfedebilirsiniz. Güzellikleri ve sizi büyüleyecek manzarası unutulmaz bir keşif deneyimi sunacak.  

 

 

Gelin bu güzel gezi rotasını beraber keşfedelim.  

TİRE’DE GEZİLECEK YERLER 

Güme Dağları’na kadar uzana Tire’de gezilecek yerler içinde dar sokaklar ve tarihi eski yerleşim yerleri de bulunuyor. Asırlık ağaçlar ve renkli evler Tire’deki bu güzel havanın da sebebi oluyor. Mistik havası Tire’ye Bizans tarihçisi Pachmeres “Keşişler Yöresi”, Evliya Çelebi “Şehr-i Muazzama”, Katip Çelebi ise “Eski Taht Şehrini” demiş.  İğne oyalı örtüler, keçeler ve tarih kokan sokaklar Tire’yi Tire yapan hususlar.. Hanlar, camiler, türbeler, salı pazarları, ot kavurmaları, lor tatlısı ve köftesi ise keşfetmeye değer diğer noktalar.  İzmir'de gezilecek yerler haberimizden İzmir'e dair diğer gezi rotalarına da ulaşabilirsiniz. 

 

 

Tire pazarı  

Buraya özgü olan her şeyi bulabileceğiniz gezmeniz gereken bir yer. Pazarlar bir yöre hakkında bize her şeyi anlatabilir. Bu yüzden pazarlarda ne var gezmekte fayda var. Bütün yöresel ürünleri görebileceğiniz gibi aynı zamanda da hediyelik eşya almak için de tercih edebilirsiniz. Civar köylerden ve İzmir'den her salı günü buraya gelen yüzlerce insan oluyor. Taze otlar, meyve ve sebzeler bulabilirsiniz. Tire yoğurdu da burada karşınıza çıkacak meşhur lezzetlerden biri.  

Necip Paşa Kütüphanesi  

1827 yılında 2. Mahmut döneminin devlet adamlarından biri olan Necip Paşa tarafından yaptırılan bir tarihi bina burası. Klasik Osmanlı mimarisini görebileceğiniz gezi adresi. Kütüphanede 12. Yüzyıldan itibaren 20. Yüzyıla kadar eserler bulunuyor. Bina yerden oldukça yüksek konumda bulunuyor sebebi ise rutubetten eserleri korumak. Her yıl yaklaşık olarak bir bin kişi bu kütüphaneyi ziyaret ediyor.  Siz de haftanın her günü burayı ziyaret edebilirsiniz.  

Tire müzesi  

Alay parkının hemen yanında yer alan bir başka gezi noktası Tire'de gezilecek yerler içinde bulunuyor. Tire müzesi iki bölümden oluşuyor ve iki bölümü de gezmeye grmeye değer nitelikte eserlerle dolu. Arkeoloji bölümünde MÖ 3500 ile MS 1100 yıllarına ait heykeller, diğer buluntular yer alıyor. Etnografya salonunda ise yazı takımları, erkek ve kadın ceketleri, hamam tasları gibi kültürel unsurlar yer alıyor. Aynı zamanda Avrupa kökenli olup Osmanlı Dönemi’nde kullanılan seramikler, savaş aletleri, Çanakkale seramikleri, tablolar, halılar, kilimler ve vitray pencereler sergileniyor.  

Derekahve  

Yemyeşil doğanın içinde akan suyun sesinde huzuru bulmak hem de bir şeyler içmek isterseniz buraya gelebilirsiniz. Doğanın huzur veren tüm seslerini duyabilir hem de yemyeşil manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.  

Yeni Cami  

1579 yılında yaptırılan cami bir Osmanlı eseri olarak Tire’de günümüzde varlığını sürdürüyor. Yeniçeri Kethüdası Behram Bey tarafından yaptırılan cami kesme taşlardan yapılmış. Cami içerisinde bir bölüm yarım bırakılmış. Bunun sebebi ise dünya üzerinde hiçbir işin tam yapılamayacağını bildirmekmiş. Böyle bir ders niteliğinde caminin bu bölümünü eksik olarak bırakmışlar.  

Tire Tahtakale Çarşısı  

Tire merkezinde bulunan tarihi çarşıda ne isterseniz bulabilirsiniz. Keçeli el emeği ürünleri bulabilir ve istediğiniz hediyelik ürünleri de kolayca alabilirsiniz.  

Kutu Han  

Son senelerde güzel bir restorasyona uğrayan Kutu Han en güzel hali ile ziyaretçilerine açık bulunuyor. Her odasını gezerek burada hala okunabilen tarihi yeniden okuyabilir ve keşfedebilirsiniz. Tarih burada yeniden ayaklanmış vaziyette sizi bekliyor.  

Kaplan Köyü  

Asırlık kestane ve ceviz ağaçlarının bulunduğu bu köy doğası ve keşfedilmeyi bekleyen noktaları ile görülmeye değer bir yer. Burada doğanın içinde güzel bir yürüyüş yapabilir ve kafelerde dinlenebilirsiniz.  

Yoğurtlu Külliyesi  

15. Yüzyıldan günümüze ulaşan tarihi bir bina burası. Kurucusu Yoğurtoğlu Mustafa Bey olarak biliniyor.  Yöre halkı tarafından Yavukoğlu Külliyesi olarak bilinen yer harem, geniş bir avlu, kütüphane odası ve 14 medrese odasına sahip. 

Theos Mozolesi  

Halkapınar Köyü’nde yer alan bu anıt mezarı kime ait bilinmiyor. MÖ 246’da Efes’te ölen Selevkos Devleti krallarından II. Theos adına yaptırıldığı düşünülen anıt mezarın çevresinde, arkaik çağdan kalma bir Tümülüs var.   

TİRE’DE NE YENİR? 

Tire Ege’nin en güzel mutfağına sahip bir yöre. Burada Ege mutfağına dair bütün izlere rastlayacak ve aynı zamanda da farklı lezzetlerle de tanışacaksınız. Tire'de ne yenir sorusuna ise verilen cevap ‘köfte’ oluyor. Buranın meşhur baharatları ile yapılan köftesi çok beğeniliyor.  

Köfte  

Tire’nin meşhur yemekleri içinde bu köfteyi sayabiliriz. Merkezde her yerde Tire köftesi yapan yerler var. Turistik köylerdeki köfteciler gezginler tarafından daha çok tercih edilse de Tire köftesi her yerde aynı lezzeti ile bulunuyor.  

Taze Otlar 

Tire’de otlar çok meşhur. Farklı yerlerde, doğada tüm orijinalliği ile yetişen otlar herkesin ilgi odağı. Ancak ot seven kişiler için bu geçerli. Bu otları taze olarak zeytinyağlı harmanlanmış şekilde yiyebilirsiniz.  

Karadutlu Lor Tatlısı  

Tire’de ne yenir sorusunun tatlı cevabı da lor tatlısı oluyor.  

Tahinli Muz 

Yemeklerden sonra herkesin çok tercih ettiği tatlılardan biri de tahinli muz. Siz de Tire gezinizde mutlaka denemelisiniz.  

Süt ürünleri  

Süt ürünleri Tire’de çok meşhur olan başka unsurlar. Tire peynirlerinden ve yoğurdundan mutlaka alarak evinize götürebilir ya da sevdiklerinize alabilirsiniz.  

Ekşi Mayalı Ekmek 

 Eski fırınlar burada hala bulunuyor. Tadına doyum olmaz ekşi mayalı ekmeklerden alabilirsiniz ya da seyahatinizde burada taş fırın ekmeklerinden alabilirsiniz.  

Tak tak Kebabı  

Tire’nin kendine özgü kebabı burada çok tercih edilen bir yiyecek. 1 saat boyunca ağır ağır pişen kebap sabah saatlerinde 11 gibi bitiyor.  

TİRE NEREDE? 

Tire Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. İzmir’in güneydoğusunda bulunan Tire’ye birden fazla yol ile ulaşım sağlayabilirsiniz.  

TİRE’YE NASIL GİDİLİR? 

İzmir’e 80 kilometre uzaklıkta yer alan Tire’ye bir saatte ulaşabilirsiniz. Otobüsler ise otogardan kalkıyor. Gaziemir’e uğrayarak gidiyor. Otobüs ile Tire’ye bir buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Basmane tren garına giderek de Tire’ye demir yolu ile ulaşabilirsiniz.   

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL