Avrupa'nın camileri ve İslami eserleri: Muhafazakar aileler için gezi rotaları

Avrupa her ne kadar batı medeniyetlerinin sembolü olsa da, geçmişten gelen İslam uygarlıklarının ve günümüz Müslüman topluluklarının izlerini bünyesinde taşıyor. Karma bir topluluk olan bu medeniyet, pek çok Müslüman topluma ait mirası bünyesinde barındırıyor. Avrupa'nın kalbinde camiler ve İslami eserlerle bezeli muhafazakar bir tatil arayışı içerisindeyseniz bu yazı tam da size göre.

Avrupa'nın camileri ve İslami eserleri: Muhafazakar aileler için gezi rotaları
Avrupa'nın camileri ve İslami eserleri: Muhafazakar aileler için gezi rotaları
GİRİŞ 21.02.2020 10:53 GÜNCELLEME 21.02.2020 10:53 KAYNAK HABER7

Tarihi ve kültürel değerleri ile Avrupa, günümüzde turizmin en önemli adreslerinden. Seyahat tutkunlarının en çok merak ettiği, gezmek istediği adreslerden olan Avrupa şehirleri, İslami açıdan da zengin eserleri barındırıyor bünyesinde. Binlerce yıllık tarihinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Avrupa topraklarında Müslümanlara ait pek çok eser bulunuyor.

 

 

Avrupa şehirlerinin tam kalbinde İslam hazinelerini bulmak çok mümkün. Hem Avrupa'nın İslami kültürüne şahitlik etmek hem de burada muhafazakar bir tatil planlıyorsanız, gelin eserleri birlikte gezelim.

 

 

LONDRA'DA İSLAMİ TATİL

Her ne kadar İngiltere BREXIT ile Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmış olsa da başkent Londra, Avrupa'nın kültürünü, tarihini fazlasıyla yansıtan bir şehir. Gelişmişliği ile, tarihi değerleri korumasıyla bir Avrupa şehri diyebileceğimiz Londra'da pek çok İslami eser bulunuyor. Bu eserlerin sayısı tahmin edebileceğinizden de fazla.

Halihazırda Müslüman bir Belediye Başkanı tarafından yönetilen Londra'da İslam eserlerine oldukça fazla önem gösteriliyor. Günümüzde olduğu gibi geçmişte İngiliz İmparatorluğu'nun merkezi olan Londra'da hemen her köşede bir İslami eser bulunuyor.Bu yüzden de İslam hazinelerinin çoğunun Londra’da bulunması şaşırtıcı değil.

-Müzeler ve İslami eserler

Müzeleriyle ünlü Londra'da pek çok müzeye giriş ücretsiz. İngiliz Müzesi Albukhary Vakfı Galerisine, Victoria ve Albert Müzesi ise Jameel İslam Sanatı galerisine adanmış galerilere sahiptir. Her ikisi de, 7. yüzyıla kadar uzanan harika sanat eserleri ve eşyaları sergilemektedir. Dünyanın en büyük müzelerinden biri olan British Museum'da da İslam medeniyetlerine ait pek çok eseri bulabilmeniz mümkün.

İngiltere’de demokrasinin merkezi Parlamento Binasını ziyaret etmek isterseniz burada da pek çok İslam eserini de göreceksiniz. Örneğin 1869'da Lordlar Kamarası'na atanan ilk Müslüman üye Lord Stanley (Abdul Rahman) hakkında da bilgi edinebilir, Batı'da Müslümanların ilk temsilcilerin hayatlarını keşfedebilirsiniz.

-Londra Merkez Camii

"Müzeler bize yetmez, bize ezan sesi gerek" diyorsanız eğer İngiltere'nin en güzel camisi de burada bulunuyor. Regent’s Park Camii veya resmi adıyla Londra Merkez Camii’yi ziyaret etmenizi muhakkak öneririz. Burası her ne kadar tarihi bir cami olmasa da muhteşem mimarisi ile göz dolduran bir kompleks.

Muhteşem altın kubbesiyle Londra’nın en ünlü cazibe merkezlerinden biri olan bu cami, aynı zamanda Müslümanların da bir araya geldiği bir merkezdir. Cami özelliğinin yanı sıra bir kültür merkezi özelliği de bulunan bu yerin arazisi Kral 6. George tarafından İngiltere’nin Müslüman Cemaatine bağışlanmıştır. Günümüzde İngiltere'nin en büyük camilerinden olan bu yer, mutlaka buraya gelindiğinde görülmesi gereken yerlerden biri.

Siz de Londra'yı gezmek ve muhafakazar bir tatil yapmak istiyorsanız, en kapsamlı İslami tatil platformu olan HalalBooking üzerinden rezervasyonunuzu yapabilir, helal tatilinizi gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.

Londra'ya gitmeden önce hazırladığımız seyahat rehberi haberine de göz atmanızı öneririz. Yazıya buradan ulaşabilir, okuduktan sonra tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.

PARİS'TE İSLAMİ TATİL

Avrupa denilince akla gelen bir diğer yer, elbette Paris. Kültür ve sanatta oldukça ileri bir seviyede bulunan bu şehir, İslami kültürde de oldukça önemli bir yerde.

Paris'in ve hatta Avrupa kültürünün merkezi olan Louvre müzesinde yer alan İslam Sanatlarının harika koleksiyonunu burada görebilirsiniz. 3000’den fazla eser burada sergileniyor ve üç kıtayı ve 1300’den fazla seneyi temsil ediyor.

Louvre’da İslam Sanatı Bölümü de bulunuyor. Cour Visconti muhteşem bir dalgalı cam tavanla kaplıdır, tarihi avlunun kenarlarına pek dokunmaz ve böylece orijinal binanın bütünlüğünü korur. Bakış açınıza bağlı olarak, kum tepelerini, dalgaları veya akışkan materyalleri hatırlatabilir mutlaka gidin ve görün!

Paris ayrıca sergiler ve etkinliklere ev sahipliği yapan birçok kültür merkezine de ev sahipliği yapar. Ziyaretiniz sırasında neler olup bittiğini görmek için Arap Dünya Enstitüsü (Institut du Monde Arabe) ve Cezayir Kültür Merkezi'ne (Centre Culturel Algérien) göz atın.

Eşsiz kültürel unsurlarla bezeli Paris ile ilgili yazdığımız detaylı seyahat rehberine de buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İSPANYA'DA İSLAMİ TATİL

İslam kültürü İspanya'ya hiç uzak değil. Emevilere asırlar boyunca ev sahipliği yapan bu topraklar, Avrupa'da bulunan İslami kültürün zirvesi olarak biliniyor Endülüslerin yönetimi altındaki şehirler, günümüzde bile halen dimdik ayakta duran yapılar ile tüm ihtişamını sergiliyor.

O şehirlerden biri Granada. Buraya gelen Müslüman turistlerin kesinlikle görmek isteyeceği, dünyaca ünlü El Hamra Sarayı burada yer alıyor. 13. Yüzyılda Kral 1. Muhammed tarafından saray olarak kullanılan görkemli bir yapı, şehre hakim bir tepeye konumlanmış biçimde adeta Granada'yı selamlıyor. 

El Hamra yakınlarında, güzel bahçeleriyle Granada Büyük Camii (Mezquite Mayor de Granada) ve şehrin eski Arap mahallesi Albayzin yer almaktadır. İspanya’nın İslam mimarisinden kalan diğer büyük anılarından biri de Kurtuba Ulu Camii (Mezquita-Catedral de Cordoba) – altın mozaiklerle ışıltılı, zarif bir şekilde dekore edilmiş sütunlarıyla ve görkemli kubbesiyle iç tasarımına hayran kalacaksınız.

Barselona’yı ziyaret edenler maalesef İslam tarihinden pek eser göremeyebilirler çünkü bu bölgede 85 yıllık kısa bir süreliğine Müslümanlar yönetimde kalmıştır.

Madrid’e gidecekseniz, Avrupa’nın en büyük mescitlerinden M30 Camii ve İslam Kültür Merkezi’ni (Centro Cultural Islamico) ziyaret edin. Sergilenen harika koleksiyonlar arasında tüm dünyadan toplanan Kuran-ı Kerim koleksiyonunu bulabilirsiniz.

Endülüs ile ilgili yazdığımız detaylı seyahat rehberine buradan ulaşabilir, gezilecek tüm yerleri inceleyebilirsiniz.

BOSNA HERSEK'TE İSLAMİ TATİL

İslam kültürünün en saf, en bizden hali işte tam da burada. Saraybosna her ne kadar Avrupa denilince ilk seçenek olmasa da bu coğrafyanın İslam kültürüyle yoğurulmuş en doğal yeri. Osmanlı etkisinde geçen yıllar ile Balkanlarda oluşan İslam kültürü etkisinin merkezinde yer alıyor Saraybosna.

Mimaride, yemeklerinde ve dilinde Osmanlı etkilerine rastlamanın en doğal hali olan Saraybosna'da Türkler ve Müslümanlar hiç yabancılık çekmiyor. Burada kentin eski parçası olan Başçarşı, büyük meydanlar, anıt çeşmeler ve labirente benzeyen pazarıyla tamamen Osmanlı’yı yansıtıyor. 16. Yüzyıldan kalma Gazi Hüsrev Bey Camii’yi ve güzel bir şekilde korunmuş Osmanlı konaklarından Svrzo’nun Evini kesinlikle ziyaret etmenizi öneririz.

-Mostar

Mostar’a günübirlik bir gezi düzenleyin ve tren yolculuğu sırasında manzaraların tadını çıkarın. Büyük Osmanlı mimarlarından Mimar Sinan’ın eseri, ikonik Mostar Köprüsü’nü ve Osmanlı konaklarıyla dolu muhteşem eski kenti ziyaret edin. 1995 yılında 8372 sivilin Sırp Ordusu tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı kurbanlarını anmak ve dua etmek için anıt mezarları da ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

- Bilge Kral "Aliya İzzetbegovic

Bosna'yı konuşuruken, Bile Kral'dan bahsetmemek olmaz. 

Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegovic, sadece halkın değil tüm Müslümanların büyük saygısını kazanmış bir devlet adamıydı ve “Bosna Hersek’in Bilge Kralı” olarak biliniyordu. Saraybosna’da bulunan Kovaçi Savaş Anıtı ve Şehitliği’nde yer alan kabrini ve hemen yanıbaşında yatan ve 1992-1996 yılları arasında işgal altındaki Saraybosna için şehit düşmüş Bosna Ordusu askerlerini ziyaret edebilirsiniz.

Bosna'ya gittiğinizde Bilge Kral Aliya İzzetbegovic'in mezarını ziyaret etmeden sakın dönmeyin! Bosna Hersek ile ilgili yazdığımız seyahat yazısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

AVRUPA'DA HELAL TATİL

Avrupa'nın hemen her köşesinde yer alan bu İslami eserler, size manevi iklimi dolu bir tatil vaadediyor. Siz de bu ülkeleri gezmek, İslam kültürünü Avrupa'da solumak isterseniz muhafazakar tatilin adresi HalalBooking'den rezervasyonunuzu yapın. Muhafazakar hassasiyetlere uygun helal yiyecekleri tüketebileceğiniz, helal bir konaklama yapabileceğiniz tesettür otellere HalalBooking üzerinden ulaşabilirsiniz.

Aradığınız muhafazakar tatil adresleri tam da burada!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL