Afyon'da ne yenir? Yöresel lezzetler

Afyonkarahisar gezisi yapan herkesin en çok merak ettiği husus Afyon'da ne yenir? Afyon yemekleri daha çok hamur işi türlerinden oluşuyor ve Afyon tatlıları da damaklara lezzet veren ürünler oluyor. Gittiğinizde restoranlarda önünüze gelen her ürün yöresel malzemelerden yapılmış ve organik olarak bulunacak. Herkesin damağında unutulmaz lezzetler bırakan bu tatlarla tanışmak isterseniz Afyon sizi bekliyor.

Afyon'da ne yenir? Yöresel lezzetler
Afyon'da ne yenir? Yöresel lezzetler
GİRİŞ 30.08.2020 09:02 GÜNCELLEME 30.08.2020 09:02 KAYNAK HABER7

Afyonkarahisar son zamanlarda termal turizmiyle öne çıkan bir ilimiz olsa da yemekleri ile de kendini göstermeyi başardı. Öyle ki UNESCO'nun gastronomi şehri seçildi. Bu yönü de Türkiye'deki kişilerin 'Afyon'da ne yenir?' sorusunu sormasına sebep oldu. Afyonkarahisar mutfağında damaklara lezzet veren ürünler pişiyor. Yöresel ürünlerle yapılan yemekler büyük bir aşkla sunuluyor. Böyle olunca her şeyin organik olması da lezzeti katlandırıyor ve misafirler Afyon yemeklerine hayran kalıyor. Afyon'a seyahat eden turistlerin doyamadığı bu lezzetler neler hepsini haberimizde verdik. Tüm detayları ile ekmek kadayıfı, Afyon kebabı gibi yemeklerle tanışacağınız ilimizde  lezzet rehberinde neler bulunuyor gelin beraber bakalım. 

AFYONKARAHİSAR'DA NE YENİR?

Afyon'da etli yemeklerin yanı sıra hamur işi de çok yaygın. Ayrıca Türkiye'nin her yerinde karşımıza çıkan 'arabaşı çorbası'da burada büyük bir lezzet keşfi olabilir. Her yerde olduğundan farklı yöntemlerle pişiriliyor ancak aynı şekilde yeniyor arabaşı çorbası. Bunun yanı sıra ekmek kadayıfı da her yerde görebileceğiniz meşhur tatlısı. Afyon'da tatlı ne yenir denildiğinde de ilk sırada ekmek kadayıfı geliyor. Bununla beraber Frig kazından yapılan yemekler de cabası. Damaklara lezzet veren bu yemekleri mutlaka yerinde yöresel ürünlerle tadın. Eti, kaymağı, bulguru, unu ve daha nice malzemesi tamamen organik ve herkesin hayran kaldığı lezzetler. 

ARABAŞI ÇORBASI 

Frig kazının suyu ile yapılan arabaşı çorbası Afyon'da yenilecek en güzel yemeklerden. Arabaşı çorbasının ülkemizdeki hikayesi oldukça eski ve yaygın. Anadolu'da hemen hemen her ilde arabaşı çorbası kendilerine has üsüllerle yapılıyor. Afyon'da ise Frig kazının suyu ile lezzetlendiriliyor ve hamurunun dilimleri ne kadar büyük olursa o kadar iyi diye söyleniyor. Eski zamanların insanları bu hamuru hiç çiğnemeden afiyetle yutuyor. Öncesinde tabi ki çorbasının lezzeti hamuruna veriliyor. Dünyanın Tadı ekibi de bu yöresel yemeği böyle görüntülüyor. 

 

 

SİYEZ BULGURLU FRİG KAZI

Frig Vadisi Afyon'da gezilecek yerler içinde en güzel yerlerden biri. Tarihi bir gezi alanı olan bu yerde mutlaka keşif yaparak Friglerin yaşam alanlarını görmelisiniz. Friglerden günümüze kalan ve burada da halkın devam ettirdiği bir gelenek olarak Firg kazı hala yetiştiriliyor ve lezzeti misafirlerle buluşturuluyor. Hafif yağlı ve lezzeti de dillere destan olan kaz önce fırında mühürleniyor ve ardından da haşlanarak pişiriliyor. Altına siyez bulguru ile yapılan yatağı da tatmaya değer. Servis edildiğinde ise çatal bıçak gibi gereçler kullanmak yasak. Frig kazı elle lezzetine vararak yeniliyor. Altındaki siyez bulguru ise kaşıklanabilir. İkisinin tadı birbirini tamamlıyor ve büyük keyifle tüketmek serbest. 

AFYON TATLILARI 

Afyon'da tatlı olarak ne yenir diye merak eden herkes ekmek kadayıfı ile karşılaşıyor. Ekmek kadayıfı Afyon'un yöresel kaymağı ile birleşerek servis ediliyor. Herkesin damağında güzel lezzetler bırakan Afyon kaymağı şerbetli ekmek ile buluşuyor. Çok meşhur olan bir diğer tatlı ise kabak tatlısı. Yine kaymak ve tahin gibi malzemelerle servis edilen bu lezzet de herkesin mutlaka tatması gereken bir tatlı. Burada oldukça meşhur olduğu için Afyon tatlıları içerisinde gösteriliyor. 

Üretimi ile meşhur olunan diğer ürün ise haşhaş. Bu malzemeden yapılan tatlılar da çok yapılıyor ve misafirlere de ikram ediliyor. 

PATLICAN MUSAKKA 

Belki de evimizde en çok yaptığımız yemeklerden biri patlıcan musakka. Ancak Afyon'da çok farklı şekilde yapılıyor. Yöresel etler tercih ediliyor ve mutlaka musakkanın kıyma harcına nohut konuluyor. Diğer patlıcan musakka tariflerinden Afyon'un bu yemeğini ayıran nokta bu oluyor. Nohut mutlaka patlıcan musakkada bulunuyor burada. Herkesin lezzetine doyamadığı bu yemeği  Afyon gezinizde mutlaka tatmalısınız. 

AFYON USULÜ CİĞER 

Afyon usulü ciğer yine her yörede olduğundan farklı olarak yapılıyor. Izgara da ince ince yaprak kesilmiş ciğerler dakikalar içerisinde pişiriliyor ve servis ediliyor. Farklı baharatlar ve malzemelerle marine edilen ciğerler ızgarada köz kokusu ile pişiriliyor. Yerken ise baharatların ve marine edilmiş malzemelerin lezzetini alabilirsiniz. Ardından yapılan Afyon kebabı ise yine her yerde bulunandan farklı. 

AFYON KEBABI 

Afyon kebabı ülkemizdeki diğer kebaplara çok benzemiyor. Pidelerin üzerine konulan kavurma kenarına yerleştirilen yoğurt ve diğer garnetür malzemelerle servis ediliyor. Afyon kebabı burada restoranlarda bulunan  bir lezzet olarak bulunuyor. Gezinizde Afyon kebabının da tadına bakabilirsiniz. 

EMİRDAĞ GÜVECİ VE PİDESİ 

Emirdağ Afyon'un bir ilçesi. Burada kendilerine has yöntemlerle fırında güveç ve pide yapılıyor. Herkesin damaklarında güzel hatıralar bırakan bu lezzetleri tatmak apayrı bir deneyim fırsatı sunuyor. Fırında uzun saatler pişen güveç içerisine organik tüm ürünler de konuluyor. Bunlarla biraz daha güzel şekilde pişen güveç servis ediliyor. Suyu da lezzetli olan güvecin tadına doyum olmuyor. 

Emirdağ pidesi de her yerde gördüğümüz pidelerden farklı şekilde yapılıyor. İçerisine sadece terayağı konularak bir süre fırında pişiyor ve ardından yumurtalar kırılıyor. Yumurtaların nasıl pişmesini istiyorsanız o kadar süre duruyor ve servis edilirken kesilmiyor. Ucundan kopardığınız pide ekmeği ile yumurtaları dağıtarak yiyebilirsiniz. 

SUCUK LEZZETİ 

Afyon meşhur yiyecekleri bir kaymak iki yoğurt olarak biliniyor. Siz kendi isteğinize göre bu sıralamayı değiştirebilirsiniz. Hatta bu iki lezzet Afyon'da ne yenir denildiğinde ilk sırayı beraber alabilir. Afyon sucuğu ülkemizin genelinde çok meşhur. Afyon'da da sucuk farklı tekniklerle pişiriliyor. Önce ıslatılan yağlı kağıda sarılan sucuk daha sonra alüminyum folyoya sarılıp köze gömülüyor. Köze gömüldüğünde ise 15 dakikada pişiyor. Çıkartıldığında ise keyifle yeniliyor. Siz de evinizde deneyebilir ya da Afyon'da küle gömülen sucuk lezzetinin tadına varabilirsiniz. 

AFYON'UN SIRA YEMEĞİ KÜLTÜRÜ 

Afyon'da bir gelenek olarak sıra yemeği kültürü bulunuyor. Sıra yemeğinde yemekler sırayla getiriliyor ve zengin bir sofra kuruluyor. Zengin sofrada mutlaka üç çeşit tatlı bulunuyor. Üç çeşit tatlı içerisinde muhallebi olmazsa olmaz. Bütün yemekler yenildiğinde ise en son hazımsızlığa iyi gelmesi ve mideyi rahatlatması için bamya yemeği getiriliyor. Bamya yemeğinden  önce ise ilk olarak çorba sonra Afyon kebabı ve daha sonra ise patlıcan musakka getiriliyor. Bu yemeklerin üzerine tatlı da yeniliyor ve salata da her daim ortada bulunuyor. 

Dünyanın Tadı ekibi Afyon'da bu lezzetleri keşfederek sizlerle buluşturuyor. Afyon'da ne yenir sorusuna verdiğimiz bu cevaplar rehberliğinde gezinizde tadacağınız lezzetleri biliyorsunuz. 

Dünyanın Tadı resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Instagram: dunyayitadiyorum 

Twitter ve Facebook:  dunyanintadi  

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL