Koronavirüs'ün vurduğu turizm sektörünü neler bekliyor? Bulut Bağcı yorumladı

Dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs, ekonomileri olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Ülkelerin bacasız sanayi olarak adlandırdığı turizm, en çok darbe alan sektörler arasında geliyor. Yaz sezonunun geç açılma ihtimali, Koronavirüs'ün global seyrini Londra merkezli World Tourism Forum enstitüsü başkanı Bulut Bağcı yorumladı. Sektörün uzman isimlerinden olan Bağcı, Haber7.com'un sorularını yanıtladı.

Koronavirüs'ün vurduğu turizm sektörünü neler bekliyor? Bulut Bağcı yorumladı
Koronavirüs'ün vurduğu turizm sektörünü neler bekliyor? Bulut Bağcı yorumladı
GİRİŞ 17.03.2020 17:32 GÜNCELLEME 17.03.2020 17:32 KAYNAK HABER7
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Gezelim.com/Enes Taha Ersen

 

 

2020 yılı dünya adına oldukça hızlı ve maalesef pek de hatırlamak istemeyeceğimiz olaylar silsilesinin geliştiği bir yıl olarak damgasını vurdu. Özellikle dünyanın, yaklaşık 3 aylık bir süreçte ismini duyduğu Çin'in Wuhan kentinde başlayan Koronavirüs salgını, aradan geçen süreye rağmen global ölçekte yayılım sağladı.

Dünya Sağlık örgütü'nün pandemia olarak ilan ettiği bu virüs, insanların yaşamı kadar ülkelerin ekonomilerine de derin izler bırakacak gibi duruyor. Borsalarda ve endekslerde yaşanan değişim kadar etkilenen alanlardan biri de turizm oldu. "Bacasız sanayi" gelirlerinin bu yıl dünya genelinde küçüleceği tahmin edilirken, sektörün gidişatını Londra merkezli World Tourism Forum enstitüsü başkanı Bulut Bağcı, Haber7.com için yorumladı.

 

 

"GELİŞEN OLAYLARDAN ÇABUK ETKİLENİYOR"

Turizm sekötrünün çok hasas dinamiklerinin bulunduğu hepimiz tarafından artık biliniyor. Güvenlik, temizlik, tesislerin donanımı ve tarihi, kültürel ve doğal etmenler gibi unsurların yanı sıra sağlık da bir turistin en çok dikkat ettiği tercih sebepleri arasında yer alıyor. Koronavirüs de bu yılın tatil trendini etkileyen seçenek olacak. 

World Tourism Forum Enstitü Başkanı Bulut Bağcı, turistlerin çekincede kalacağını ifade ederek, bu yıl turizm sektörü için rüzgarlı bir dönem olacağını ifade etti:

"Tabi turizm sektörü diğer sektörler gibi değil. Bir üretim sektöründe fabrikayı bu ve bunun gibi sebepten ötürü kapatmazsınız, üretim devam eder, ancak turizm sektöründe oteller yaşayan bir mekanizma ve oteller turistler ile beraber çalışıyor. Havayolu yaşayan bir mekanizma, turistler ile beraber çalışıyor. Turistler gelmeyi kestiği anda otomatikmen silsile halinde çeşitli sonuçları ortaya çıkmaya başlayacak. Bu sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde ciddi anlamda turizm alanında rüzgarlı bir süreç bekliyor bizi."

TÜRKİYE'NİN ÖNLEMLERİ

Özellikle yakın çevremiz ve komşu ülkelerde fazlaca görülen Koronavirüs vakaları, henüz ülkemizde görülmemişken, Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Kurulu ile koordineli olarak yürüttüğü önlem paketleri bu noktada erken aksiyon alınmasını sağladı. Bağcı çalışmaların etkisine deinirken yetkililere de teşekkürlerini sektör adına sundu:

"Biz genelde turizm sektörünün dış politika, sağlık ve güvenlik faktörleri gibi etkenlerle bir arada tutarız. Çünkü turistin bir ülkeye seyahat etmek istemesi için öncelikle o ülkenin güvenlik ve sağlık koşulları olarak hazır pozisyonda olması gerekiyor. Wuhan'da başlayan Koronavirüs özellikle son dönemde maalesef can kayıplarına sebep oldu.  Dünya Sağlık Örgütü'nün de Pandemi, yani küresel salgın olarak ilan ettiği bir pozisyona geldi. Ülkemizdeki yetkililere, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere teşekkür etmek istiyorum. Süreç içerisinde hemen aksiyon alıp, Türkiye'de daha bu vakalar görülmeden hemen önlemlerini aldıkları için."

TURİZMCİLERE ÖNEMLİ UYARI: PANİK HAVASINA GİRMEYİN!

Bugün gelinen noktada gelişmeler her ne kadar olumsuz yönde ilerlese de bu noktada tıpkı Sağlık bakanlığı'nın yaptığı uyarı gibi bireysel "sakin kalmak" kadar sektörel sakinlik de oldukça önemli. 

Bulut Bağcı "Kesinlikle panik havasına girmeyin, ancak yapmanız gerekenleri de yavaş yavaş yapın. Bu süreçte önünü görerek hareket etmekte fayda var. Şurada 1-1,5 aylık bir periyodumuz var. O süreç zarfında ne yaptığımız, nereye gittiğimiz şekillenmiş olur. O yüzden biraz daha önlerini görerek hareket etmeleri tavsiyemdir." ifadelerini kullandı.

Bağcı ayrıca rezervasyonların da dünya genelinde oldukça fazla bir şekilde gerilediğini ifade ederken, Türkiye'de bu dönemin sancısız olarak atlatılabilmesi adına Bakanlığın, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapacağı çalışmayla by-pass edilebileceğine değindi:

"Kültür ve Turizm Bakanı,Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışılacağı noktasında açıklama yaptı. Burada en önemli nokta sektörün tüm paydaşlarını kapsayacak bir çalışmanın yapılmasının güzel olacağı kanaatindeyim. Turizm sektörü olarak biz bir bütünüz. Burada sektörün tamamını kapsayacak bir eylem planı ile bir süreç ilerlerse daha ciddi bir başarı elde edileceği noktasındayım. Bu önlemler ve çalışmalar ile sektörün iyileşme sürecine geçeceğini düşünüyorum"

2023 TURİZM HEDEFLERİ

Türkiye'nin ekonomik beklentileri açısından en önemli vizyon projeleri arasında 2023 turizm gelirleri bulunuyor. Cumhuriyetin 100'üncü yılında turizmde 65 milyar dolar gelir beklentisi bulunan ülkemiz, bu hedefe çok yakın konumda. Özellikle eldeki imkanlar ile Türkiye'nin gelir hedeflerine olan yakınlığına değinen Bağcı, sektörde yapılacak atılımlar ile bu hedeflerin katlanarak gerçeğe dönüşebileceğini belirtti:

"Türkiye Turizm'de dünyada ilk 5'te. Türkiye'de çok iyi bir tuzim yönetim sistemine sahibiz. Eldeki imkanlar ile 65 milyar dolarlık hedefin güncellenerek 75 milyar dolar seviyelerine ulaşabileceği kanısındayım. Turizm Bakanlığı bir tanıtım ajansı kurdu. Bu ajans ile birlikte reklamlara daha çok ağırlık verilebileceğine inanıyorum. Bu ülkenin bir stratejisinin göstergesidir."

GLOBAL TURİZM PİYASASINDA AFRİKA PAZARI

Woruld Tourism Forum aynı zamanda Afrika pazarında da aktif rol oynayan, devletlere turizm fizibilite çalışmaları sağlayan bir enstitü. Bu noktada Afrika pazarının da revaçta olmaya başlamasını Enstitü Başkanı Bulut Bağcı yorumladı.

Afrika'nın hem turist vermeye başlaması, hem de turizm projeleri için yatırımcılara imkan sağlaması, bu bölgeyi yükselen bir değer haline getirdi. Özellikle ekoturizm alanında bu bölgenin revaçta olmasını sağlıyor. Bağcı yükselişteki Afrika pazarı hakkında şu ifadeleri kullandı.

YORUMLAR 10
  • SİVASLI. 4 yıl önce Şikayet Et
    turizimcilere hiç acımıycan,hepsi soyguncu.
    Cevapla
  • Yok 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaaa ne turizim konusu ?! Onemli olan saglik mi turizim mi ?
    Cevapla
  • Devlet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu milleti soydunuz yabancılara uyguladığınız fiyatları kendi insanımıza uygulamadınız
    Cevapla
  • özkonyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    bizim insanımızın çoğu sahtekar, kimi devleti dolandırır kimi milleti...
    Cevapla
  • LAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    birazda kardan zarar etsinler .kendi vatandaşına sırtını dönersen Allah birgün böyle yapar işte.özellikle uzungöldeki turizmci beyler ...şimdi gelsin araplar kurtarsın sizi
    Cevapla
  • Dost dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynen kuru kahvaltıya 160 tl ödedim iki kişi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle