Ülkelerin sokak yemeklerini gitmeden keşfedin

Ülkelerin sokak yemekleri her ülkenin de kültürünü bizlere sunuyor. Aynı zamanda o ülkedeki iklim özelliklerini dahi mutfağına bakarak anlamak mümkün. Çeşit çeşit baharatlarıyla harmanlanan ülkelerin sokak lezzetlerini keşfetmek bambaşka bir deneyim sunuyor. Her kıtada farklı bir baharat göz önüne çıkarken sokak yemeklerindeki lezzet de farklılık gösteriyor. İşte o ülkeler ve lezzetleri.

Ülkelerin sokak yemeklerini gitmeden keşfedin
Ülkelerin sokak yemeklerini gitmeden keşfedin
GİRİŞ 09.06.2020 17:27 GÜNCELLEME 09.06.2020 17:27 KAYNAK HABER7

Ülkelerin sokak yemekleri hepsinin kültürünü de ortaya koyuyor. Kızartılmış, baharatlı, salçalı, soslu yiyecekler olsa da bulundukları ülkelerin mutfaklarını en iyi şekilde yansıtır. Asya'nın sokak yemekleri çok yaygın. Bu sebeple buradaki ülkelerde halkın evde yemek yapmasının önüne geçiyor. Sebebi ise dışarıda yemek yemek daha ucuza geliyor halk için. Herkes dışarıda yemek yiyor ve evinde yemek yapanların sayısı bir hayli az. Bu yüzden Asya gezisinde turistlerin en çok karşılaştığı detay sokak lezzetleri bulunan tezgahlar oluyor. Her caddede ve sokakta mutlaka aperatif yemekler bulunduğu gibi bütün yemek kültürünü de görmek mümkün. Amerika da sokak lezzetlerinin bol olduğu yerlerden. Burada da yine halkın evde yemek yapma alışkanlığı çok yok. Atıştırmalık ürünlerle öğünlerini geçiştiren halk sokak yemeklerini turistlere de tanıtıyor. Avrupa sokak lezzetleri bakımından Amerika ile benzerlik gösteriyor. Türk sokak yemekleri kültürümüzde çok sayıda bulunmasa da döner, çiğ köfte, midye, kokoreç ve nohutlu pilav  gibi lezzetlerimiz ile sokak yemeleri kültürümüzü turistlere tanıtıyoruz. 

ÜLKELERİN SOKAK YEMEKLERİ

Ülkelerin sokak yemekleri her ülkenin yetişen ürünlerine göre farklılık gösterebilir. Bazı ülkeler birbirinden aldığı yemek kültürünü de değiştirerek kendi damak tatlarına uygun hale getirebiliyorlar. Daha ucuz olduğu için halk tarafından daha çok tercih ediliyor ve işletmeciler de daha az maliyetli olan sokak lezzetlerini satmayı tercih ediyor. Ülkelerdeki farklılıkları göz önüne seren bu kültürü yakından tanımak mümkün.

Vietnam

Vietnam sokak yemeklerinin en çok görüldüğü ve çeşitliliğin en gazla bulunduğu ülkelerden biri. Burada yer alan yemekler içerisinde sokak lezzetleri bizin damak tadımıza biraz da olsa hitap ediyor diyebiliriz. Bahn Mi dünyada popüler olmaya başlayan güzel bir sandviç. Bu yemeğin helal ürünlerden yapıldığına emin olduğunuzda tüketmenizi öneriyoruz. Bun Thang ise Asya’da çok meşhur olan bir lezzet. Erişte çorbası olarak biliniyor. Hanoi’de mutlaka görebileceğiniz erişte çorbasını tadabilirsiniz. CaPhe ise Vietnam’ın sokak lezzetleri arasında yer alan çikolata aromalı bir kahvedir. Vietnam krepi ise waffle gibi her yerde mutlaka görebileceğiniz bir lezzet. Sokak satıcısı kadınlar her köşe başında bunlardan satıyor ve geçimini böyle sağlıyor.

 

 

Güney Kore

Meşhur caddesinde sokak yemeklerinin bulunduğu bir diğer ülke ise Güney Kore. Burada sokak lezzetleri o kadar çok ki herkes mutlaka tezgah satıcılarına rastlıyor. Pirinç topları, kimpap gibi lezzetler sokaklarda bulunduğu gibi farklı malzemelerle birleştirilen kızartılmış peynirler de caddelerde yer alıyor.

AMERİKA SOKAK YEMEKLERİ

Meksika

Taco ile meşhur olan ülkede mutlaka birbirinden güzel sokak yemekleri de bulunuyor. Aynı zamanda acı soslarıyla ün salsa da ülkede sokak lezzetleri de soslar kadar acı. Taco yemeğinin Meksika’ya göçen Lübnanlılar aracılığı ile ortaya çıktığı söyleniyor. Ananas ve çeşitli baharatlarla dinlendirilen etler pişiriliyor ve tortilla ekmeklerinin arasında servis ediliyor. Kıtır kıtır ekmekler sokaklarda mutlaka yer alan bir lezzet ve turistler de çok beğeniyor.

AVRUPA SOKAK LEZZETLERİ

Almanya

Sokak yemeklerinde çeşitliliği çok ülkelerden biri de Almanya. Bu çeşitliliğin ana malzemesi ise sosis diyebiliriz. Sosis çeşitleri bir hayli fazla olan ülkede kültürle özdeşleşen ürün sokak yemeklerinde de karşımıza çıkıyor. Helal et konusunda emin olduğunuz yerlerden sosis atıştırmalıklarını deneyebilirsiniz.

İspanya

Tapaslar sokak lezzetlerinden en çok tercih edileni. Genelde İspanya’da çok meşhur. Bu yüzden restoranlarda kafelerde her yerde görebilirsiniz. Churros ise tatlı olarak tercih edilen bir diğer lezzeti. Herkesin büyük ölçüde beğenisini kazanan bu tat ülkemizde de yapılıyor.  Tulumba tatlısına benzese de bazı yönleri ile ayrılıyor. Şerbete atılmıyor ve şekerle çikolataya batırılıp yeniyor.

Amerika

Amerika’da sokak lezzetleri olarak fast food ve sandviç gibi ürünler görebilirsiniz. Ayrıca dilim pizza satan yerlerin sayısı da bir hayli fazla. Daha çok aperatif ürünlerle öğünleri geçiştiren halk bu ürünlere çok ilgi gösteriyor. Farklı soslarla ve farklı malzemelerle yapılan bütün ürünler herkesin damağında güzel lezzetler bıraksa da her gün tüketmek sağlık açısından risk taşıyabilir. Bu yüzden sokak lezzetlerini sadece arada sırada aperatif yiyecekler olarak tüketmek iyi olacaktır.

Ülkelerin sokak yemekleri o ülkelerin malzeme kültürünü de ortaya koyuyor. Bir ülkede en çok ne üretilirse her yerde onunla ilgili lezzetleri de görmek mümkün oluyor. Ülkelerin yemek kültürünü de coğrafi özellikleri oluşturuyor diyebiliriz bu sebeple. Coğrafyasında en çok yetişen ürünlerden farklı lezzetler ortaya koyan ülkelerin sokak yemeklerini tanımak mutfağına ait kültürü tanımak için çok önemli. Bu yüzden seyahat ettiğiniz ülkelerde helal yiyecekler olan lezzetleri tadabilirsiniz.  

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL