Japonya'da yeniden doğuş: Kiraz çiçeği sakura zamanı

Kiraz çiçeği sakura, Japonya ve birçok Uzak Doğu kültüründe baharın müjdecisi olarak kutsal kabul ediliyor. Sakura zamanı ülke renkli festivallere sahne oluyor.

Japonya'da yeniden doğuş: Kiraz çiçeği sakura zamanı
Japonya'da yeniden doğuş: Kiraz çiçeği sakura zamanı
GİRİŞ 28.03.2021 12:05 GÜNCELLEME 28.03.2021 12:05

Japonya denince akıllara ilk gelen pembe çiçekli ağaçlarla çerçevelenmiş görkemli tapınaklardır. Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan bu pembe çiçekli ağaç, yeniden doğuşu simgeleyen "sakura" ya da "kiraz çiçeği" olarak biliniyor. Sakuralar, yılda yalnızca bir defa mart ayının sonu ile nisan arasında açıyor. Sakuraların açtığı bu dönem, tüm Japonya'da coşkuyla kutlanıyor. 

 

 

Sokakların pembeye büründüğü, beton yığınlarının bile bu doğa olayının gölgesinde kaldığı sakura dönemi, Japonya için büyük bir öneme sahip öyle ki sakura, hayatın mucizesi olarak kutsal kabul ediliyor. Binlerce turistin de sadece sakura manzaralarına şahit olabilmek için Japonya seyahatini mart sonuna planladığı bu güzel festival hakkında bütün bilgileri sizin için haberimizde derledik.

 

 

SAKURA'NIN ANLAMI NEDİR? 

Japon kiraz ağacı olarak bilinen sakura, meyve vermeyen ve yılın yalnızca belli bir döneminde çok kısa süreliğine çiçek açan bir ağaçtır. Japoncada somei-yoshino olarak adlandırılan sakura, Japonya'nın milli çiçeği olarak kabul ediliyor. Sakura, çok yavaş çiçek açıp kısa sürede çiçeklerini dökmesi sebebiyle hayatın kırılganlığını ve güzelliğini bazen de acısız ölümü temsil ediyor.

Japonya'ya özel bir ağaç olan sakura ağacının ya da tohumunun ülke dışına çıkarılması yasaktır. Bu nedenle bugüne kadar sadece 9 ülkeye çeşitli sebeplerle hediye olarak gönderilmiş ve Türkiye'de bu ülkelerden biridir. 1890 yılında Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'dan dostluk ziyaretinden dönerken fırtınaya yakalanarak 600 denizcinin şehit olması anısına 2005 yılında İstanbul Kozyatağı'na sakura fidanları dikilmiştir.

YENİDEN DOĞUŞUN SİMGESİ

Çiçekleri yıl içerisinde yavaş yavaş açan fakat çabuk dökülen sakura, baharı müjdeleyerek hayatın başlangıcını ve aynı zamanda sonu yani ölümü simgeler. Sakura çiçekleri, renklerinden ve canlılığından hiçbir şey kaybetmeden solmadan dökülürler bu da Japonlara göre yaşam ile ölümün birlikteliğini ve ayrılmazlığını gösterir.

Bazı kaynaklara göre ise Japonya'nın bu geleneği aslında Çin'in erik ağaçlarıyla baharı müjdelemesinin farklı bir versiyonu olarak biliniyor. Çin, baharın müjdeleyicisi olarak erik ağaçlarının çiçek açmasını kabul ederken Japonya, erik ağaçlarının henüz havalar soğukken çiçek açtığını düşünerek sakurayı kendilerine yol gösterici kabul ediyorlar.

HAYAT SAKURA İLE BAŞLIYOR

Yüzyıllardır devam eden sakuraya olan bu özel ilgi, Japon halkında eğitimden ekonomiye, evlilikten işe girmeye kadar her alanda merkez olarak kabul ediliyor. İnsanlar yeni karar alacakları zaman şans getirmesi ve bahar gibi güzel gelmesi için planlarını sakura açma mevsimine göre ayarlıyorlar. Akademik yıl da bu dönemde başlıyor. Bu yüzden Japonya'da meteorolojinin hava tahminleri yapmak dışında sakura açma zamanını tahmin etmek gibi bir görevi daha var. Meteorolojide işler ters gider sakura zamanı doğru tahmin edilmezse ülke için kötü düşünceler hemen akıllara geliyor.

SAKURA FESTİVALLERİ

Sakura Festivali ya da Japonca Sakura Zensen, sakura açma zamanı yani mart sonu ve nisan başlarında ülkenin dört bir yanında coşkuyla kutlanıyor. Çiçek izleme partisi olarak adlandırılan festival günlerinde Japonlar, aileleri ve sevdikleriyle sakura altında piknik yaparak baharı getiren pembe çiçeklerin tatlı görüntüsüne kendilerini bırakıyorlar. Festival yalnızca park ve bahçelerde değil görkemli Japon tapınaklarında da kutlanıyor. Japonya, sakura festivaline o kadar büyük bir önem veriyor ki sakura döneminde tematik ürünler, yiyecekler sınırlı olarak satışa çıkarılıyor. Kiraz çiçeği figürlü dekorasyon ürünlerinden kıyafetleri, kiraz çiçekli içeceklerden tatlılara tüm ülke şeker pembesine bürünüyor. 

Eğer Japonya'yı sakura döneminde ziyaret etmek isterseniz Tokyo gibi kalabalık olmayan daha sessiz sakin bölgeleri tercih etmenizi öneririz aksi takdirde kalabalıklar arasında çarpıcı sakura karenizi yakalamanız hayli zor olacaktır. 

TÜRKİYE'DE SAKURA

Japonya'ya gitme imkanınız, fırsatınız yoksa ve kiraz ağaçlarını yakında görmek istiyorsanız İstanbul Sarıyer sizlere Japonya'ya gitmiş hissini verecek. Sarıyer Baltalimanı'da bulunan Japon Bahçesi her bahar pembe sakuralarını açarak İstanbullulara baharı müjdeliyor. Bahçede mini bir tur yaparak Japon bahçe sanatının zarafetine de şahitlik edebilirsiniz.

Japonya'nın en çok ziyaret edilen geleneksel şehri Kyoto gezi rehberimizi de buradan okuyabilirsiniz...

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL