İztuzu Plajı hakkında her şey: Bir yanı tatlı bir yanı tuzlu su

İztuzu Plajı deniz cenneti olan ülkemizde en çok merak edilen yerler arasında geliyor. Herkesin büyük beğenisini toplayan plaj muazzam bir manzaraya sahip olduğu gibi aynı zamanda da kadim bir tarihi de var. İztuzu Plajı nasıl oluştu tüm detayları ile haberimizde anlattığımız gibi nerede, nasıl gidilir ve muazzam manzaraları neyi barındırıyor haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

İztuzu Plajı hakkında her şey: Bir yanı tatlı bir yanı tuzlu su
İztuzu Plajı hakkında her şey: Bir yanı tatlı bir yanı tuzlu su
GİRİŞ 08.10.2020 11:53 GÜNCELLEME 08.10.2020 11:53
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İztuzu Plajı ülkemizde çok tercih edilen plajlardan biri. Tabi ki Caretta Carettalar'ın yumurta bıraktığı plajlardan biri olması sebebi ile de özel bir konuma sahip olan plaj tatlı su ile deniz suyunun tam ortasında bulunuyor. Bu sebeple İztuzu Plajı'nı önemli yapan diğer detaylar çıkıyor ortaya. Çok güzel seyirlik bir manzara sunan plajın görüntüsü alışık olduklarımızdan farklı. Bu yüzden fotoğraf çekilmek için ziyaretçilerin akın ettiği yerlerden biri. Biz de haberimizde bu güzide gezi adresine dair manzara fotoğraflarını bir araya getirdiğimiz gibi İztuzu Plajı nerede, nasıl gidilir ve tarihteki oluşum aşamaları hakkında bilgi verdik. İşte İztuzu Plajı hakkında tüm detaylar. 

 

 

İZTUZU PLAJI NEREDE?

Yerli ve yabancı turistin ilgisini çeken İztuzu Plajı tatil cennetlerinden biri olan Muğla’nın Ortaca ilçesinde bulunuyor. Dalyan beldesinde yer alan plaj 4,5 kilometre uzunluğa sahip.

İztuzu Plajı deniz suyu ile tatlı su arasında bulunan ender görülen plajlardan biri. Diğer bir adı ise Kaplumbağa Plajı. Sebebi ise Caretta Caretta’ların buraya her yıl belirli zamanlarda yumurtalarını bırakması. En güzel sahil şeritlerimizden biri olan İztuzu harika manzarasının yanı sıra çok güzel bir doğaya sahip yerlerdendir. Huzur verici mavi ile mutluluk veren yeşilin birleşimi görülen nadir adreslerden biri.

 

 

Türkiye'nin en iyi plajları arasında bulunan diğer adreslere buradan ulaşabilirsiniz. 

İztuzu Plajı’nda Caretta Carettala’rın yumurtalarına zarar verilmemesi adına yumurta bırakılan yerler işaretleniyor o yüzden buralara dikkat ederek işaretlenen alanları geçmemek gerekiyor. Doğanın tadını çıkartırken dengeye zarar vermek sadece bizim zararımıza olacaktır. Bu yüzden sizler de plaja gittiğinizde mutlaka yumurtaların bulunduğu tarafa geçmeyin.

1988 yılından beri zaten plaj akşam 20.00 ile sabah 08.00 saatleri arasında kapalı konumda bulunuyor. Çevrede gürültü yapmak ve ışık yakmak da yasak. Kaplumbağaların rahatsız edilmemesi adına bu tedbirler uygulanıyor. Kaplumbağalar burada takip edildiği için bir de onların yaralanma durumlarında tedavi gördükleri hastaneleri var. Burada görebilirsiniz.

İZTUZU PLAJ ÜCRETİ NE KADAR?

Plaj doğal olması ve temiz olması sebebiyle birçok ödüle layık görülmüş. Buna karşılık plaja girişler ücretsiz ancak araç ile ulaşım sağlayacaksanız otopark ücreti ödemeni gerekiyor.

Hafta sonu ve bayramlarda İztuzu Plajı otopark ücretleri ise şöyle:

Otomobil: 10TL

Minibüs: 15TL

Otobüs: 25TL

Plajda duş, soyunma kabini ve WC mevcut.

İnce kumlu olan plajın doğu kısmına karayolu ile ulaşım sağlanıyor ancak batı kısmına teknelerle ulaşmak mümkün. Her iki kısım da farklı özelliklere sahip. Batı kısmı Dalyanağzı Plajı olarak adlandırılırken doğu kısmı ise İztuzu olarak isimlendiriliyor.

İZTUZU PLAJI TARİHİ

İlk zamanlarda burada herhangi bir plaj bulunmuyordu. Şimdilerde İztuzu Plajı’ndan 4 kilometre içeride bulunan Kaunos o zamanlarda sadece bir liman kentiydi. Dalaman Çayı antik çağlarda Ortaca ve Dalyan’dan aktığı için taşıdığı malzemelerle İztuzu kumsalının oluşmasına sebep oldu. Böylece Kaunos limanını önü kapandı.

MÖ 223 ve 227 yıllarında yaşanan büyük bir deprem sonucu Dalaman Çayı’nın yatağı değişmiş İztuzu mucizesi böylece ortaya çıkmış. Altın sarısı kumlar zamanla daha fazla birikerek Caretta Carettalar’ın yuvası haline gelmiş. Bir yanında tatlı su bulunan kumsalın diğer tarafında ise uçsuz bucaksız mavisiyle Akdeniz yer almaktadır.

İZTUZU PLAJI’NA NASIL GİDİLİR?

İztuzu Plajı’na gitmenin iki farklı yolu var. Ulaşımınızı dolmuş teknelerle ya da minibüslerle sağlayabilirsiniz. Tekne dolmuşlar gün içerisinde 09.30’dan itibaren hizmet vermeye başlıyor. Dalyan merkezden İztuzu Plajı’na hareket ediyorlar. Geri dönüşler ise 18.00’e kadar devam ediyor. Dolmuş tekne biletleri yolculara gidiş dönüş olarak verildiği için biletinizi kesinlikle saklamanız gerekiyor.

İztuzu Plajı’na gitmenin ikinci bir yolu ise minibüsler. Minibüslerle gitmek için Dalyan’dan kalkan minibüslere bindiğinizde 20 dakika sonra plaja ulaşabilirsiniz. Doğa ile iç içe keyifli bir yolculuk sizi burada bekliyor olacak.

 

YORUMLAR 1
  • Kanal Dalyan 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel tanıtmışsınız, emeği geçenlere teşekkür ederiz.
    Cevapla