İlber Ortaylı'dan "Bir şehir nasıl gezilir" tavsiyeleri

Tarihçi İlber Ortaylı , "Bir Ömür Nasıl Yaşanır" adlı kitabında bir şehrin nasıl gezilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerini gezginlere paylaştı. Ortaylı'nın tavsiyeleri adeta "bir şehir nasıl gezilir" sorusuna cevap veriyor.

İlber Ortaylı'dan "Bir şehir nasıl gezilir" tavsiyeleri
İlber Ortaylı'dan "Bir şehir nasıl gezilir" tavsiyeleri
GİRİŞ 06.05.2020 17:45 GÜNCELLEME 06.05.2020 17:45

Koronavirüs nedeniyle evlerimizde kaldığımız bu günlerde belki de rutin hayatımızda yaptığımız şeyler içerisinde en çok özlediğimiz aktivitelerden olan gezmeye resmen hasret kaldı. Salgının düşüş trendinde oluşu, bizi özlediğimiz geziye yeniden yaklaştırırken, ünlü tarihçi İlber Ortaylı bize "Bir Şehir Nasıl Gezilir?" sorusuna cevap veriyor.

ŞEHİR GEZMELERİ

Tarihçi İlber Ortaylı kendi yazdığı Bir Ömür Nasıl Yaşanır isimli kitabında, gezerken nelere dikkat edilmesi, bir şehri gezerken neler yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bir şehri gerçek güzelliğini görmek istediğinizde ya da bir şehri keşfetmek istediğinizde neler yapmanız gerektiğini söyleyen ortaylı gezginlere 7 tavsiyede bulunuyor. İşte o birbirinden değerli 7 tavsiye

1- Bir şehri ilk defa görüyorsanız, bir dakika bile dinlenmeyeceksiniz.

2- Yürüyeceksiniz. Gençseniz ve bir şehirde gönlünüzce yürümüyorsanız orayı gezdiğinizi söylemeyiniz.

3- Bir şehre ilk defa gidiyorsanız çok yoğun bir program yapacaksınız, illa ki yorulacaksınız.

4- O şehir hakkında her fırsatta okuyacaksınız hatta şehri gezerken bile okuyacaksınız. 20 saat geziyorsanız mesela, iki saat da okuyacaksınız. Gezi sırasında okuyacaksınız. Rehber de bulduysanız, programınızda olmasa da üşenmeden gidip bakın.

5- Harita bakacaksınız, fotoğraf çekeceksiniz, not tutacaksınız.

6- Müzeleri gezeceksiniz ama mutlaka çarşıya pazara da karışacaksınız. Bunları görmeden o çevreyi tanıyamazsınız.

7- Güvenliği hesaba katarak şehri gece gezin. Gece bir şehrin güzelliğidir. Yezd, Semerkand, Barcelona, Toledo muhakkak gece görülmesi gereken şehirler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL