Siirt

Tarihi çarşıya adını veren bakırcılık unutulmaya yüz tuttu

10:46 13 Nisan 2016
Tarihi çarşıya adını veren bakırcılık unutulmaya yüz tuttu

Siirt'te tarihi çarşıda yıllar önce 200'e ulaşan bakırcı sayısı, çeliğin mutfak eşyası olarak kullanılması, fabrika ürünlerinin piyasadaki yerini alması ve bakıra olan rağbetin azalmasıyla 2'ye indi.

Siirt'teki tarihi Bakırcılar Çarşısı'na adını veren bakırcılık, teknolojinin ilerlemesiyle unutulmaya yüz tuttu.

Tarihi çarşıda yıllar önce 75 iş yerinde 200'e ulaşan bakırcı sayısı, çeliğin mutfak eşyası olarak kullanılması, fabrika ürünlerinin piyasadaki yerini alması ve bakıra olan rağbetin azalmasıyla 2'ye düştü.

Mesleklerinin son dönemlerini yaşatmaya çalışan fakat çırak yetiştiremeyen son bakır ustaları, soyadlarının da kaynağı olan ve dedelerinden öğrendikleri mesleğin yok olmayla karşı karşıya kalmasından üzüntü duyuyor.

Tarihi çarşıda 7 yaşından beri bakırcılık yapan 74 yaşındaki Basri Bakırcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakırcılık mesleğinin bölgede yok olduğunu söyledi.

Meslekte çırak yetişmediğini ifade eden Bakırcı, "Sanatkar kalmadı, biz öldükten sonra bu mesleği yapacak kimse yok. Bu sanatta artık çırak da yetişmiyor. Şu anda yaptığımız da satılmıyor ve biz de bu yüzden bıraktık. Çocuklarım da zaten yapamıyor. Ben de yaşlandım artık. Bu meslek atalarımızdan kalma ve soyadımızın da kaynağı." dedi.

El işi bakır ürünlerini yalnızca talep olduğu zamanlarda yaptıklarını belirten Bakırcı, son temsilcileri oldukları mesleğin yaşatılmasının artık mümkün olmadığını ifade etti.

Bakır ürünlerini Gaziantep'ten hazır olarak getirip sattıklarını dile getiren Bakırcı, "Yaptığımız ürünler satılmıyor. Ben bir bakır tas yapana kadar makinede 50-100 tas yapılıyor. Gerçekten yaptığım tas güzeldir, işçiliktir ve sanattır, ama sanatın değerini bilen yok ki. Süs eşyalarını da artık hazır olarak getirip satıyoruz" ifadelerini kullandı.

- Çarşıda son 2 bakırcı kaldı

Diğer bakırcı 67 yaşındaki Rıdvan Bakır da 50 yılını verdiği mesleğin yok olmayla karşı karşıya kalmasının kendilerini üzdüğünü belirtti.

Bakır, 1970'li yıllarda tamamı bakır üzerine çalışan ve her birinde 2-3 bakırcının çalıştığı 75 iş yerinin bir bir kapandığını anlatarak, teknolojinin gelişmesiyle mesleklerinin yok olduğunu vurguladı.

Bakırcılık mesleğinin unutulmaya yüz tuttuğunu dile getiren Bakır, "Tarihi çarşıda sadece 2 bakırcı kaldı. Bütün kaplar fabrikasyona dönüştü. Alüminyum, çelik ve cam eşyalardan dolayı bakırcılık diye bir şey kalmadı. Biz öldükten sonra bu meslek de ölecek. Bu mesleğin yok olması iyi bir şey değil, bu güzel meslek keşke devam etseydi" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.