Siirt

Baba mesleğini oğluna öğretiyor

09:11 19 Kasım 2017
Baba mesleğini oğluna öğretiyor

Siirt'te saraç ustası Aydın Kılıç (50), babasından öğrendiği mesleğini oğluna öğretiyor.

Tarihi Helvacılar Çarşısı'nda henüz 10 yaşındayken saraç ustası babasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Kılıç, 40 yıldır mesleğini severek yapıyor.

Siirt'te bir dönemin gözde meslekleri arasında yer alan ve günümüzde unutulmaya yüz tutan saraçlığın son temsilcisi olan Kılıç, babasından devraldığı mesleğini gelişen teknolojiye rağmen sürdürüyor.

El emeğiyle saatlerce çalışma sonucunda sırt bellemesi, işlemeli gözlüklü at başlığı, beygir amudu, paldım, dizgin, yular, gemlik ve kamçı yapan Kılıç, bu sayede ailesinin geçimini sağlıyor.

Kılıç, unutulmaması için mesleğinin inceliklerini oğlu Ömer Kılıç'a öğretiyor.

Saraç ustası Kılıç AA muhabirine, henüz ilkokul çağında babasına yardım ederek bu işe başladığını söyledi.

Okul çıkışı eve gitmek yerine babasının saraçhanesine koştuğunu ve çok sevdiği işi yaptığını ifade eden Kılıç, çalışmak için ortaokul ikinci sınıftan ayrıldığını kaydetti.

Bir işte başarılı olmanın yolunun severek yapmaktan geçtiğine işaret eden Kılıç, şöyle dedi:

"40 yıldır bu işi severek yapıyorum zaten bu işi sevmeyen yapamaz. İşimizde fiziksel olarak çok yorulduğumuz zamanlar oluyor. Ama ürettiğimiz ürünlerin geneli el emeği göz nuru olduğu için o yorgunluğu da çok önemsemiyoruz. 15 yaşımdan beri bu işi usta olarak yapıyorum. Allah'a şükür mesleğimizden memnum, ailemi geçindirecek parayı da kazanıyorum."

- "Öğretmekten ziyade izleyerek öğrenilir"

Kendisinden sonra mesleğini oğluna devretmek istediğini aktaran baba Kılıç, vatani görevini tamamlayan Ömer'e 2 yılda mesleğin tüm inceliklerini öğrettikten sonra işi bırakacağını belirtti.

Kılıç, mesleği öğrenmenin tek yolunun ustayı çalışırken izlemek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ömer askerden geldi, bir senedir burada çalışıyor. Ömer'e işi yavaş yavaş öğretiyorum. İnşallah iki sene sonra emekli olmayı düşünüyorum. Bizim meslek öğretmekten ziyade izleyerek öğrenilir. Ben babamı çalışırken izleyerek öğrendim. Emekli olduğum zaman da dükkana gelir giderim, oğlum Ömer yapar, yapamadığında ona yardım ederim."

- "Bu işi öğrendiğim için mutluyum"

Ömer Kılıç ise baba mesleğini yaşatmak istediğini dile getirerek, şunları dile getirdi:

"Ben de bu işi çok seviyorum. Hayatta bir şeyler öğrenip, üretmek çok güzel bir şey. Bu mesleği sürdürmeyi düşünüyorum. Ben de babamın mesleğini seçtim. Baba mesleğini devam ettirmek çok güzel. İşi zevkle öğreniyorum. Babamdan sonra bu mesleği Siirt'te devam ettirecek bir tek ben varım. Bu işi öğrendiğim için mutluyum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.