Siirt

Suriyeli genç, öğrendiği Türkçeyi akranlarına da öğretiyor

18:57 25 Mayıs 2018
Suriyeli genç, öğrendiği Türkçeyi akranlarına da öğretiyor

Ailesiyle ilk olarak Şanlıurfa'ya gelen ve kaldıkları kampta lise eğitimini tamamlayan Abdulaziz, Gaziantep'te Türkçeyi öğrendi.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Siirt'e gelen, eğitimi sırasında yaşadığı zorluğu aşmak için Türkçe öğrenen üniversite öğrencisi Aziz Abdulaziz (26), şimdi de Arap sığınmacılara dil kursu veriyor.

4 yıl önce girdiği sınavda Siirt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünü kazanan Abdulaziz, üniversite sınavlarında zorluk yaşamamaları için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün de desteği ile Türkçe dersleri veriyor.

Hafta sonları Siirt Gençlik Merkezi'nde üniversiteye hazırlanan ve okuyan öğrencilere ders veren Abdulaziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türkçeyi öğrenene kadar çok zorluk çektim. Zor aşamaları geçtikten sonra akranlarımı destekleyerek, yaşadığım zorluğu onların da yaşamaması amacıyla 3 yıldır Türkçe kursu veriyorum." dedi.

Suriyelilerin dışında Mısırlı, Iraklı ve diğer ülkelerden gelenlere de kurs verdiğini söyleyen Abdulaziz, "Biz savaştan kaçarak burada mülteci olduk. Savaşımız devam ediyor. Yakın zamanda savaş biterse bile bize göre dönüş çok zor olacak. O yüzden burada dil sorunu yaşayan çevreme yardımcı olmak için projeme devam edeceğim. Yakın zamanda ülkeme dönmeyi düşünmediğim için Türk vatandaşı da olmak isterim. Buraya geldikten sonra hiç pişman olmadık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Kursa başlamalarının üzerinden 3 yıl geçtiğini ve bu süre zarfında 100 kişiye Türkçe öğrettiğini aktaran Abdulaziz, Bizim dinimiz, kültürümüz, sanatımız, alışkanlığımız ortak. Türk ve Suriye halkı arasında çok güçlü ve ortak noktalar var. Benim yaşadığım dil sorununu akranlarımın ve diğer vatandaşların yaşamaması için kursa Türkiye'de bulunduğum sürece devam etmek istiyorum." sözlerini kaydetti.

Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği hazırlık sınıfında okuyan Suriyeli kursiyerlerden Yahya Elderşevi (18), hayallerini Türkiye'de gerçekleştirmeye planladığını ve Türkçe'yi iyi bir şekilde öğrenmeye çalıştığını ifade etti.

Mısırlı kursiyer Abdurrahman Mahmut da, "Biz Türkçe eğitimi alıyoruz ama bizim dilimizi konuşan bir eğitmen bize Türkçeyi öğrettiği zaman öğrenmek daha kolay oluyor. Türkiye'de yaşamaktan çok mutluyum. Bize yabancılık çektirmeyen Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum." dedi.

Gençlik Merkezi Müdürü İrfan Tekin de Suriyeli bir kişinin kendi vatandaşlarına Türkçe öğretme talebinde bulunmasından mutluluk duyduklarını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.