Türkiye Hollywood'un gözbebeği oldu

Oscar ödüllü aktör Russel Crowe'un Türkiye'de çekeceği film büyük bir heyecana sebep oldu ve ülkemizde çekilen yabancı filmleri hatırlattı. Hollywood yıldızları artık tek tek Türkiye'yi tercih ediyor.

Türkiye Hollywood'un gözbebeği oldu
Türkiye Hollywood'un gözbebeği oldu
GİRİŞ 01.08.2013 09:43 GÜNCELLEME 01.08.2013 17:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Remziye Karakuş'un haberi

Türkiye doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla doğal bir film platosu özelliğine sahip. Türkiye'nin bu özelliği başta Hollywood olmak üzere dünyada sinema sektöründe ün yapmış bir çok ülkenin yapımcılarının da dikkatinden kaçmış değil. Türkiye artık her yıl dev bütçeli birçok yabancı filme ev sahipliği yapıyor.

Türkiye bugünlerde yine bir Hollywood yıldızını ağırlıyor. Gladyatör, Akıl Oyunları ve Robin Hood gibi filmlerle tanınan Oscar ödüllü aktör Russel Crowe Türkiye'de...Ünlü oyuncunun geliş sebebi tatil falan değil, yeni çekeceği filmi için mekan bakmak. Crowe Çanakkale Savaşı'nı anlatacağı 'The Water Diviner'  filmini, hayran kaldığını söylediği Edirne, İstanbul ve Kapadokya'da çekecek. Film projesi bu illerdeki esnafı heyecanlandırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yabancı filmlerin ülkemizde çekilebilmesi için yapımcılara her türlü kolaylığı sağlıyor.

Çünkü bu filmler ülkemizin hem tanıtımına, hem de ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Sadece James Bond serisinin son filmi Skyfall'ın ülkemize bıraktığı paranın 32 milyon olduğunu düşünürsek bu konudaki çabaların ne kadar haklı olduğunu da anlayabiliriz.

Skyfall'ın yanı sıra ülkemizde şimdiye kadar bir çok yabancı film çekildi.

İşte o filmlerden bazıları:

Taken 2:  2012 tarihli Fransız yapımı filmin yapım tasarımını Sébastien Inizan yaptı. Filmin İstanbul sahneleri açılışı lüks bir otelden yapılsa da, konusu gereği Arnavut mafyasının İstanbul'da ikamet ettiği ve hikâyenin izlendiği diğer tüm mekânlar kentin en bakımsız, kentsel dönüşümden henüz hiç nasibini alamamış bölgeler içinden seçildi. "Taken2" film mekânlarıyla belki de İstanbul'un şimdiye kadar hiç gösterilmeyen, saklı kent kültürünü tüm dünyaya izlettirerek bir ilki başardı. Filmin ülkemize kazandırdığı para yaklaşık 6.5 milyon.

Köstebek: 2011'de çekilen Fransız, İngiliz, Alman ortak yapımı filmin ülkemize getirisi 1.5 milyon oldu.

Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, Mark Strong gibi güçlü bir kadroya sahip olan film, ünlü polisiye yazarı John Le Carre'nin aynı isimli romanından uyarlandı. Soğuk savaş sonrası İngiliz istihbarat örgütü içinde yaşanan bir köstebek avını anlatan film; örgütün iç çatışmalarını, hesaplaşmalarını, müthiş entrikaları, devletler arası değiş-tokuşları, üstte ve altta var olan ilişkileri, stratejileri gözler önüne seriyor.

Skyfall: 2012'de çekilen İngiliz, Amerikan ortak yapımı film 25 Ekim 2012'de ilk gösterime girdi.  Başrolünü Daniel Craig'ın oynadığı film tüm dünyada gişe rekorları kırdı. Filmin Türkiye'de İstanbul, Adana ve Fethiye'de çekildi, getirisi ise yaklaşık 32 milyon oldu.

Hayalet Sürücü 2: Oscar ödüllü aktör Nicolas Cage'in, Violente Placido ve Ciaran Hinds'in başrolünü paylaştığı filmin final sahneleri Kapadokya, Avanos, Ürgüp, Göreme, Zelve ve Pamukkale'de gerçekleştirildi. "Ülkeniz çok güzel." diyen Cage, Pamukkale'de bir otelde 250 bin dolarlık kral dairesi yaptırmıştı. Filmin Türkiye'ye getirisi 1.5 milyon civarında bir para oldu.

Argo: 2012'de çekilen film 4 Kasım 1979 tarihinde Şah'ın devrildiği İran devriminin en yoğun günlerinde, militanların başkent Tahran'daki Amerikan Büyük Elçilik binasına girip 52 Amerikalı'yı rehin almasını konu ediniyor. Kaçmayı başaran 6 Amerikan vatandaşı Kanada elçiliği'ne sığınırlar ama hayatları halen tehlikededir. Rehin Amerikan vatandaşlarını kurtarmak için CIA uzmanı Tony Mendez nasıl bir plan yapacaktır?

Filmin hem başrolünü hem yönetmenliğini Ben Affleck üstlenmiştir. Film üç dalda Oscar'a layık görüldü. Film yaklaşık 6 milyon para kazandırdı ülkemize.

The International (Uluslar arası):  2009 tarihli Amerikan, Alman, İngiliz ortak yapımı olan proje 2010 Berlin Uluslararası Film Festivalinin açılış filmi oldu. Naomi Watts ve Clive Owen'ın başrolünü paylaştığı filmin bazı sahneleri İstanbul'da çekildi. Süleymaniye Camii ve Yerebatan Sarnıcı'nın da yer aldığı tarihi mekânlarda gerçekleştirilen çekimlerde, usta oyuncu Haluk Bilginer de oynamıştı.

Altın Yumruk İstanbul'da: 2001'de çekilen filmin başrolünde dünyaca ünlü yıldız Jackie Chan oynuyor. Hong Kong'da bir mağazada egzersiz aletleri satan Bei (Jackie Chan), hayatının sıkıcı ve monoton olduğunu düşündüğü sırada kendini İstanbul'da bulur. Ardından macera başlar. Chan filmin çekimleri sırasında İstanbul'a hayran kaldığını söylemişti.

Murder On The Orient Express (Şark Ekspresinde Cinayet): 1974 tarihli İngiliz yapımı olan film, Agatha Christie'nin Pera Palas oteli 411 numaralı odasında yazdığı aynı adlı romanından uyarlandı. Yapım tasarımını Tony Walton'un yaptığı filmde Ingrid Bergman en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar ödülü aldı. Filmin özellikle tren garı sahnelerinde Osman Hamdi Bey'in resimlerinden çıkma Osmanlı karakterleri görmek mümkün.

Kurtlar İmparatorluğu: 2005'te çekilen Fransız yapımı filmin konusu şöyle:

Paris'te bir Türk mahallesinde insanlık dışı cinayetler işlenmektedir. Kurbanlarını akıl almaz işkencelerle tanınmayacak hale getirip öldüren katil ve ya katillerin soruşturması için polis şefi Paul Nerteaux görevlidir. Neredeyse her soruşturmasından sonra eline hiç birşey geçmeyince, Türkleri iyi tanıyan birinden yardım almak zorunda kalır: Jean-Louis Schiffer...


Hitman 2: Robert Knepper, Timothy Oly-phant ve Olga Kurylenko'nun başrolünde oynadığı filmin birkaç sahnesi İstanbul'da Mısır Çarşısı'nda çekildi. Son yılların gözde bilgisayar oyunlarından Hitman'in sinema uyarlaması olan filmin kahramanı Ajan 47, profesyonel bir tetikçi olmak için eğitilmiştir. En güçlü silahları agresif yapısı ve işindeki kararlılığıdır..

Mission İstaanbul: Tamamı Türkiye'de çekilen ilk yabancı sinema filmi. Yönetmeni Apoorva Lakhia, İstanbul'da olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etmişti. 50 milyon dolar bütçeli filmde başrol oyuncusu olan ve bir gazeteciyi canlandıran Zayed Khan, İstanbul'un güzelliklerinin filmle bütünleştiğini belirtmişti. Film, uluslararası bir haber kanalında çalışan ve Türk polisine gizli bilgileri geçen Hintli gazetecinin maceralarını konu alıyor. 

Remziye.Karakus@haber7.com
twitter.com/kkarakuss

 

YORUMLAR 6
  • Hakikat 10 yıl önce Şikayet Et
    Bizler Mirascıyız. Film karakterlerinin imajları ve sahip oldukları bilimkurgu özellikler filmlerin çekildiği mekanları gölgede bırakıyor gerçekden. Fakat bu durum bu mekanların anlamı ve kendi bütünselliği içinde önemini artık yitirmişdir anlamına gelmez, hala mutlaka tarihi değerini korumaktadırlar.
    Cevapla
  • fahrettin kabakçı 10 yıl önce Şikayet Et
    çoğunu izledim. çoğunda da İstanbul'u ve orada yaşayanları 5. dünya ülkelerindeki gibi göstermişler..
    Cevapla
  • mutfa gll 10 yıl önce Şikayet Et
    TURİZMDEN MİLYARLAR CALIYORLAR. haberi hayırlı sananlar var haber kepazelik memleketin varoşlarında çekilen filmler turizmden milyarlar calıyorlar...
    Cevapla
  • Prof. Haber7 Yorumcusu 10 yıl önce Şikayet Et
    Yildizlar tercih etmiyor, film sirketleri tercih ediyor. Holywood modern hacli seferidir. Amerikanin karanlik yüzünü aklama projesidir, bunlari biliyorsunuz zaten. Türkiyeye yönelmeleri, türk insanini da holywood ve amerikan hayrani yapmak. Cünkü Amerikadan nefret eden insan sayisi Türkiyede bir hayli fazla. Bunu indirmek istiyorlar.
    Cevapla
  • NURİ ASLAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Hangi Filimde Medeniyetle Buluşacağız Acaba .. Filimlere izleyinde görün, 1 i hariç hepsi ülkemizi 3. dünya ülkesi gibi veya iran gibi gösteriyor. bumu güzel haber ? Allah bilir Russel Crowe Türk.yemizde oynayacağı filim nasıl olacak?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!