Seminci, Türk sinemasını konuk ediyor

İspanya'nın Valladolid kentinde düzenlenen 59. Seminci Film Festivali'nde bu yıl Türk sineması konuk ediliyor.

Seminci, Türk sinemasını konuk ediyor
Seminci, Türk sinemasını konuk ediyor
GİRİŞ 18.10.2014 21:13 GÜNCELLEME 18.10.2014 21:13

Festivalin açılış galasına Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önhon, Valladolid Belediye Başkanı Francisco Javier de la Riva ile İspanyol, Türk ve dünyanın farklı yerlerinden gelen sinema sektörünün önemli isimleri katıldı. Gala gecesinde Türkiye'den gelen Devlet Halk Dans Topluluğuna bağlı folklor ekibi gösteri sundu. Galada Koreli yönetmen Bong Joon Ho, İspanyol aktör İmanol Arias ve İspanyol aktris Veronica Forque'ye "Altın Başak" onur ödülü verildi.

Büyükelçi Önhon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çok güzel bir ortam var. İnşallah filmlerimizde başarı kazanır. Valladolid halkına ve İspanyollara en iyi şekilde sinemamızı, kültürümüzü, gastronomimizi tanıtacağımızı düşünüyorum" dedi.

Gezici Festival Genel Sekreteri, Ankara Sinema Derneği Başkanı ve yönetmen Ahmet Boyacıoğlu da "Türk sinemasının Valladolid'e gelerek çok iyi bir iş yaptığını düşünüyorum. Güzel şeyler olacağından eminim" ifadelerini kullandı.

Festivalde bir hafta boyunca Türk sineması, kültürü, turizmi ve gastronomisinin tanıtıldığı bir platforma dönüşecek Valladolid kentinde özellikle Türk günü ilan edilen 23 Ekim'de önemli etkinlikler düzenlenecek. 23 Ekim'de Ahmet Boyacıoğlu'nun moderatörlüğünde Türk sinemasının tartışıldığı bir panel düzenlenecek ve aynı zamanda Türk sinematografisinin anlatıldığı İspanyolca dilindeki ilk kitap "Türk Sineması Sözlüğü"nün tanıtımı yapılacak. Ayrıca Baba Zula grubu da Valladolid'de konser verecek.

Öte yandan festival kapsamında, "Türk sinemasının altın 10 yılı (2004-2014)" adı altında 20'ye yakın Türk filmi de İspanyol sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca festivalin ana yarışma bölümünde yönetmen Kutluğ Ataman'ın "Kuzu" ve yönetmen Umut Dağ'ın "Betondaki Çatlaklar" adlı filmleri, "Punto de Encuentro" bölümünde yönetmenler Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu'nun "Gözümün Nuru" adlı filmi ve yönetmenler Nazlı Eda Noyan ve Dağhan Celayir'in "Bir Fincan Türk Kahvesi" adlı kısa filmi de gösterilecek. Yönetmen Cem Kaya'nın "Remake, Remix, RipOff" adlı belgeseli de festivalin "Tarih Zamanı" adlı belgeseller bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Festivalin tanıtım broşüründe "Seminci'ye gelmek için 12 sebep"ten biri olarak gösterilen "Türk sinemasının altın 10 yılı" bölümünde "Kader", "Yazı Tura", "Beynelmiel", "Takva", "Sonbahar", "Tatil Kibabı", "İki Dil Bir Bavul", 11'e 10 kala", "Köprüdekiler", Uzak İhtimal", "Çoğunluk", "Tepenin Ardı", "Aşk Tesadüfleri Sever", "Sen Aydınlatırsın Geceyi", "Meryem", "Kelebeğin Rüyası", "Ben O Değilim", "Siyah Beyaz" ve "Jin" Türk filmleri gösterilecek.

Festivalin açılışı Dardenne kardeşlerin "Deux jours, une nuit" adlı son filmiyle yapıldı. 25 Ekim'e kadar sürecek festival kapsamında 104 uzun metrajlı ve 127 kısa metrajlı film gösterilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu