Altın El Cezire Ödülü Gharghour 'un

El Cezire 10. Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde, Altın El Cezire Ödülü "Kayıp Bir Toprakla Karşılaşma" filmiyle Gharghour'un oldu.

Altın El Cezire Ödülü  Gharghour 'un
Altın El Cezire Ödülü Gharghour 'un
GİRİŞ 26.10.2014 21:51 GÜNCELLEME 26.10.2014 21:51

Doha'da bir otelde gerçekleştirilen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan El Cezire Uluslararası Film Festivali Direktörü Abbas Arnavut'un, dünyada hayatını kaybeden masumlar için bir dakıkalık saygı duruşu çağrısıyla başlandı.

Arnavut, daha sonra arasında Türkiye'den yönetmen Semra Güzel Korver'in de yer aldığı, 16 milletten oluşan jüriye plaket takdim etti. Festivalde yarışan 16 film arasında büyük ödülün sahibi Filistinli Maryse Gharghour oldu. Ödülü Gharghour'a, El Cezire Haber Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Hamad bin Tamir Al Sani, takdim etti.

Altın El Cezire Ödülü'nü orta metrajda "Knit Doll" (Örgü Bebek) filmiyle İranlı Ezzatollah Parvazeh, kısa metrajda da "We are here... Mogadishu" (Biz buradayız... Mogadişu) filmiyle Mustafa Ataşmard kazandı.

Gecede, kısa, orta ve uzun metraj olmak üzere "El Cezire jüri", "En iyi yönetmen", "En iyi kamera", "Belgesel kanalı", "Kamu özgürlükleri ve insan Hakları", "Aile ve çocuk" ve "Yeni ufuk" ödülleri verildi.

Gece, Filistin çocuk folklör grubu dans gösterisi ve kazanan film "Kayıp Bir Toprakla Karşılaşma" filminin gösterimiyle tamamlandı.

-"Bölgeye uzak kalıyor"-

Festivalle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan jüri üyesi yönetmen Korver, festivalde Türk filmlerinin yer almamasıyla ilgili "bölgeye uzak kaldığı" yorumunu yaptı.

Türkiye'de yapılan belgesellere bakıldığında çok zengin bir coğrafya olmasına rağmen, birkaç konu etrafında dönüldüğünü belirten Korver, "Bugüne kadarki yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 30 festivalde jüri üyeliği yaptım. Ülkemizde ödül alanlar, bir festivalden başka bir festivale dolaşıyor. Ödül alanlara baktığımız zaman, 12 Eylül, Kürt sorunu, çocuk gelinler, şehirleşme, kentsel dönüşüm bunlar. Bunların etrafında dönüyoruz. Aslında çok geniş bir coğrafyada, çok zengin bir sosyal yapı üzerinde yaşamamıza rağmen bunları resmedemiyoruz" dedi.

Türk yönetmenlerin ülkeleri dışında belgesel çekmekte de zorlandığını aktaran Korver, festivale katılan çok sayıdaki yönetmenin uzak coğrafyalardan gelerek Ortadoğu'da çektikleri belgesellerle ödül aldığına dikkati çekti.

Korver ayrıca Katar'ın diğer kültürleri tanıma ve kendi kültürünü diğer ülkelere tanıtma amacıyla ev sahipliğini yaptığı festivalin "Adımlar" başlığıyla düzenlenmesinin "çok yerinde" olduğunu dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!