“Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması” başladı

Siyer Vakfı’nın organize ettiği ve bu yıl 2.si düzenlenecek olan 02 Mart 2015 Pazartesi günü yapılan basın lansmanıyla başladı.

GİRİŞ 04.03.2015 14:55 GÜNCELLEME 04.03.2015 15:53

Lansmanda ilk olarak Siyer Vakfı ve yarışma komitesi adına Siyer Vakfı Kültür Komisyonu Başkanı Mehmet Kaman söz alarak, yarışmanın takvimini ilan edip, hedef, amaç ve yarışmanın teknik detayları ile ilgili açıklamalar yaptı.

“Hedefimiz, Alemlere Rahmet olan Peygamber Efendimiz ‘in (sas) getirdiği mesajı hakkıyla bu çağa taşımayı kendisine miras edinen herkesin, çağımızın en önemli iletişim yöntemlerinden biri olan sinema aracılığıyla, bu gayelerini ortaya koyacakları yapımlarla, Peygamber Efendimizi (sas) tanımaya aday tüm insanlara ulaşmasını sağlamaktır. Bu yarışma Siyer Vakfı tarafından, sinema sektöründe Peygamber Efendimiz ‘in (sas) mücadelesinin, davasının ve mesajlarının anlaşılabilmesi konusunda bir farkındalık oluşmasını sağlayacak kısa metrajlı filmler üretilmesi ve bu niyetteki insanların desteklenmesi amacıyla tertip edilmiştir. Geçen yıl ilk defa böyle bir yarışma organize ettiğimiz için birtakım dezavantajlarımız oldu. Buna rağmen yarışmaya 50 eser katıldı. Hazırladığımız ödül töreni ve gala gecesi yerel, ulusal ve uluslararası televizyonlar aracılığıyla 3.5 milyon kişiye ulaştı. Sosyal medyada -twitterda- 6 saat boyunca trend topic olarak kaldık. Bugün web sitemiz yayınına başladı. İlgililer detaylı bilgilere buradan ulaşabilirler. (www.alemlererahmetfilm.com)”

Kaman daha sonra, yarışmanın katılım şartlarıyla ilgili detaylara yer verdiği konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Geçen yıl sadece kurmaca eserler talep etmiştik. Bu sene animasyon türünde eserler de kabul edeceğiz. Tüm filmler aynı kategoride değerlendirilecek. 15-20 dakikayı geçmeyen eserler için katılımcılar başvuru formu çıktısını ıslak imzalı olarak diğer materyalleri ile birlikte 27 Ekim 2015 tarihine kadar web sitemizde belirtilen iletişim adresine göndermeliler.”

Mehmet Kaman’ın açıklamalarından sonra sözü yarışmanın proje danışmanı Koray Sevindi aldı ve şunları söyledi:

“Bu senenin jürisi hakkında birkaç noktaya değinmek istiyorum. Bu yıl ön jüri sistemi olmayacak. Filmleri ana jüri değerlendirecek. Bu tercihimizin sebebi, daha hakkaniyetli olması açısından filmlerin tamamının ana jüri tarafından izlenip değerlendirilmesini sağlamaktır. Jürimizi ilerleyen günlerde ilan edeceğiz. Bu konuda daha sonra bilgilendirme yapılacak.” 

Ardından Mehmet Kaman, yarışmanın bu yıl ki ana sponsoru ES Medya’ya teşekkürlerini sunup, yapılan açıklamalara ilaveten Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’yla da dolaylı olarak bağlantılı yeni bir projenin müjdesini verdi:

“Bu sene bir sürprizimiz var. Siyer Vakfı olarak sadece bir yarışma yapıp bitirmek istemiyoruz. Artık İslami camiada Peygamberimiz ‘in mirasıyla ilgili sinema alanında çalışma yapmak isteyen herkesi maddi-manevi destelemek adına bu yıl ilk defa faaliyete geçecek olan ‘Hassan bin Sabit Sinema Akademisi’ni başlatıyoruz. Akademi 14 Mart itibariyle çalışmalarına başlayacak olup, din, sanat ve sinema alanında 10 uzman isimle 10 seminer şeklinde başlamış olacak. Bu yıl sadece teorik planda çalışmalara ağırlık verilecek, önümüzdeki yıldan itibaren akademimizde atölye ve pratik çalışmalarda olması hedeflenmektedir. Seminerlerin hepsi hafta sonu Cumartesi günleri saat 13.00’de vakıf merkezimizde yapılacaktır. Bu yıl ki oturumların ana başlıklarını şöyle belirledik:
Neden Hassan bin Sabit ve Neden Sinema?

- Muhammed Emin Yıldırım – 14 Mart Cumartesi

Müslümanların Sinemaya İlgisizliğinin Nedenleri - Serdar Akbıyık - 21 Mart Cumartesi

Nasıl Bir Sinema Dili - Münib Engin Noyan - 28 Mart Cumartesi

Türkiye Sinemasında İdeoloji - Mesut Uçakan  - 4 Nisan Cumartesi

Müslümanlar ve Sinema - Ulvi Alacakaptan - 11 Nisan Cumartesi

Sinema ve Televizyon Dramalarında Dini Mesaj Kullanılması - Bülent Ata - 18 Nisan Cumartesi

Siyer ve Sinema İlişkisi – Yrd. Doç. Dr. Bilal Yorulmaz - 25 Nisan Cumartesi

Sinema ve Medeniyet İlişkisi - Yusuf Kaplan - 2 Mayıs Cumartesi

İslami Tebliğde Sinemanın Yeri - İsmail Lütfi Çakan – 9 Mayıs Cumartesi

Sünnet ve Sinema İlişkisi - Serdar Demirel - 16 Mayıs Cumartesi

Tüm bu oturumlardan sonra bir sınav yapılacak ve üç derece belirlenecektir. Dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecektir. Programın son kayıt tarihi 13 Mart 2015 olarak belirlendi. Detaylı bilgiler www.siyerarastirmalari.org sitesinden öğrenilebilir.”

Toplantıda Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışması’nın içeriğiyle ilgili birtakım açıklamalarda da bulunan Mehmet Kaman sözlerine şöyle devam etti:

“Takdir edileceği üzere yarışmamızın konusu Peygamberimiz olduğundan, işleniş, içerik şekil açısından biraz hassas olunması gerekiyor. Alelade bir iş ortaya konmaması gerekiyor. Bir ön şart olarak değil ama bu konuda bir takım hususları belirtmemiz gerekiyor. Bunlar aynı zamanda yarışmamızın kırmızı çizgileridir. Filmlerde kesinlikle edep kurallarına dikkat edilerek; şiddet unsuru, cinsellik vurgusu ön plana çıkmasın istiyoruz. Sigara ve alkol kullanımı ile kadın-erkek ayrımcılığı, diyaloglarda argo ifadeler de tarafımızdan kabul görmeyecek hususlardır. Bunların dışında katılımcılar konsept çerçevesinde her türlü konuyu, her türlü mekanda işleme özgürlüğüne sahiptir. Yarışmanın bu yıl ki ana konsepti, ‘‘O’nun Ahlakı Kur’an, davası Furkan” olarak belirlenmiştir. Eserler bu çerçevede ele alınacak ve değerlendirilecektir. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda yönetmenlerimiz, senaryolarını Peygamber Efendimiz ‘in bir hadis-i şerifi ile bağlantı kurarak oluşturmaları gerekiyor.”

Siyer Vakfı – Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmasının bu yıl ödüller iki katına çıkarılıyor.

Birinciye 15 bin TL., İkiciye 10 bin TL., Üçüncüye 5 bin TL. Mansiyon ödülü 3 Bin TL. Jüri Özel Ödülü 2 Bin TL. Önümüzdeki günler için ciddi bir reklam tanıtım hazırlığı yapılan ve 27 Aralık 2015 tarihinde Ödül ve Gala Töreni yapılması planlanan yarışma önümüzdeki yıllarda uluslararası arenaya çıkmayı hedefliyor.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sancaktepe'deki jakuzi yalanı böyle patladı! Fondaş medyayla şov girişimi fos çıktı
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da