Somuncu Baba dev oyuncu kadrosuyla sinemada

Hacı Bayram Veli'nin hocası Şeyh Hamid-i Veli'nin hayatı, "Somuncu Baba Aşkın Sırrı" filmi dev oyuncu kadrosuyla beyaz perdeye taşındı.

GİRİŞ 08.07.2015 09:19 GÜNCELLEME 08.07.2015 17:06
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Anadolu Coğrafyasının yetiştirdiği erenlerden biri olan ve fikirleriyle Selçuklu'dan Osmanlı'ya adeta köprü oluşturan Somuncu Baba'nın hayatı Aksaray Belediyesi'nin öncülüğündeki dev bir yapımla beyazperdeye taşındı.

Aksaray’ın Zinciriye Medresesinde çekimlerine başlanan, yönetmenliğini Kürşat Kizbaz'ın yaptığı "Aşkın Sırrı Somuncu Baba" isimli filmin çekimleri tamamlandı.

OYUNCU KADROSUYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Filmin oyuncu kadrosunda Furkan Palalı, Altan Gördüm, Kurtlar Vadisi filminden Memati karakteriyle tanınan Gürkan Uygun, yine aynı dizide Ömer Baba karakteriyle özdeşleşen Emin Olcay, Kenan Bal, Haldun Boysan, Altan Akışık, Suna Selen, Saruhan Hünel, Serdar Yeğin, Yunus Emre Yıldırımer ve Fırat Tanış gibi daha bir çok ünlü oyuncu rol aldılar.

AKSARAY BELEDİYESİ'NİN DESTEĞİ BÜYÜK

Genç bir dervişin ilahi aşkı arayışı ve bu uğurdaki vermiş olduğu mücadelesi anlatıldığı film Aksaray Belediyesine ait Zinciriye Medresesinde başlayıp, Selime yöresinde, Güzelyurt ve Hasan Dağı’nda farklı noktalarından sahneye taşındı. Film bu yılın sonunda vizyona girmeye hazırlanıyor.

Yönetmen Kizbaz, yaptığı açıklamada, "Türk sinemasında yapılmayan bir çalışmayı yapıyoruz. Hiç unutulmayacak olan Somuncu Baba'nın hayatını konu alan filmi yapmaktayız. Bu film, Aksaray'a geldiğim günden beri şekillenen bir proje oldu. Bu güzel şehrin değerli insanı Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı'ya çok teşekkür ederim. Başkanımızın desteğiyle filmimiz önce Türkiye, sonra da dünyaya yayılacak olan bir sinema filmi olacaktır. Üç etaptan oluşacak olan filmimizin çekimlerine 15 Aralık'ta başlamıştık. 23 ayrı noktada çekim yapmayı planlamıştık. Geçtiğimiz günlerde filmin son bölümlerinin çekimleriyle filmimizi başarıyla tamamladık” dedi.

Fatih Sultan Mehmet'e kadar uzanan bir düşünce silsilesinin başlangıcı Somuncu Baba'nın hayatını filme taşımanın mutluluğunu yaşadığını belirten Kizbaz, "Somuncu Baba, Anadolu'nun farklı coğrafyalarında çok fazla ele alınmış, sevilmiş bir velidir. Böylesine önemli bir şahsiyetin hayatını, felsefesini, düşünce iklimini ve mana alimini anlatmaya çalışmak, bizim asli görevimiz ve inancımızdır. Bugün hayalleri gerçeğe dönüştürüyoruz" şeklinde konuştu.

Kizbaz, filmin yıl sonuna doğru vizyona gireceğini de müjdeleyerek, "Umut ediyoruz ki 2015 yılına damgasını vuracak büyük bir film olacak." diyerek sözlerini tamamladı.

ŞEHRİN TANITIMINDA BÜYÜK ROL OYNAYACAK

Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ise "Aşkın Sırrı Somuncu Baba filmini, yönetmen Kürşat Kizbaz ve ekibi tarafından tamamlandı. Bizlerin Somuncu Baba filmine olan hassasiyeti ortada. Bu filmin Aksaray’ımızın tanıtımına katkıda bulunacağına inanıyorum. Filmin çekimlerinin tamamının Aksaray'da gerçekleştirilmiş olması, şehrimizin tanıtımında büyük rol oynayacak. Bu filmle birlikte hem evliyalar şehri Aksarayımız'ı hem de Somuncu Baba'yı en iyi şekilde tanıtma imkânı bulmuş olacağız."

ÇEKİMLER 23 AYRI TARİHİ VE TURİSTİK MEKANDA YAPILDI

Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli'nin 13'üncü yüzyılda Aksaray'da geçen yıllarını konu alan filmin çekimleri, Ihlara Vadisi, Hasan Dağı, Güzelyurt başta olmak üzere 23 ayrı tarihi ve turistik mekanda yapıldı. Filmin senaryosu, Aksaraylı Yazar Mahmut Ulu'nun "Somuncu Baba Aşkın Sırrı" romanından uyarlandı.

SOMUNCU BABA'YI OYNAMANIN AĞIRLIĞI

4 mevsim çekimler yapılan ve yaklaşık bir yıl süren filmde, Somuncu Baba karakterini oyuncu Furkan Palalı canlandırdı.

Başrol oyuncusu Furkan Palalı ise Somuncu Baba karakterini oynamaktan büyük mutluluk duyduğunu anlattı.

Somuncu Baba'yı oynamanın zor bir iş olduğunu dile getiren Palalı, "O dönemleri yaşamak ve hissetmek, dönemin en önemli fikir adamlarından birisini canlandırmak çok keyifli, aynı zamanda da ciddi bir çalışma istiyor. Filminde Somuncu Baba'yı canlandırmak benim için gurur kaynağıdır" şeklinde konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 35
  • Neeooo 8 yıl önce Şikayet Et
    Konusu çok güzel bu güne kadar işlenmemiş bu bakımdan Teşekkürler. heyecanla bekliyorum
    Cevapla
  • Mizan 8 yıl önce Şikayet Et
    Malesef biz filim çevirmeyide bilmiyoruz. Tarihimiz bu kadar kötü anlatan , kötü oynanan filmler yarar mı sağlıyor zarar mı belli değil. Banada dandik yapılmış bir film gibi geldi.
    Cevapla
  • osman can 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben hem darendeyi hemde aksarayı gezdim fakat darende de somuncu babanın kabri olduğu osmanlı arşiv kayıtlarını fermanları gördüm türbenin bulunduğu odanın duvarlarında asılı
    Cevapla
  • Hasan DEMİRDELEN 2 8 yıl önce Şikayet Et
    kayseri - bursa - aksaray - darende Aslinda Hepsinde Yaşamıştır. Çünkü Bu Zaat Seyyid Bir Aileden Olduğu İçin Nakibul Eşraflık Bakanliğinda Kayitlari Mevcuttur. 4 Yerede Gidin Ayni Kokuyu Alacaksiniz. Allah Şefaatlerine Nail Eylesin. Muhim Olan Allah Dostlarini Tavsiyeleriyle Ve Yaşantilariyla Sahiplenmektir Ne Mutlu Onlarin Yolundan Gidebilenlere...
    Cevapla
  • Ahmet Kuşsan2 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet dediğiniz gibi önemli olan onlara mutabaat etmektir. kokusu heryerden alınır zira tasarrufatları oralarda da vardır. ama kabir tekdir. heryerde kabri yoktur. bir yer kabir diğerleri makamdır. ve evvelki alim ve evliyaların tamamını kabri aksaray diye anlatmıştır. selametle kardeşim..
    Cevapla
  • Hasan DEMİRDELEN 1 8 yıl önce Şikayet Et
    Şeyh Hamidi Veli Nami Diğer Somuncu Baba 2.Beyazid Döneminde Yaşamiş Osmanliya Yön Veren; Haci Bayrami Veli Ve Akşemseddin Gibi Çok Bilinen Zaatlarin Az Bilinen Hocalarin Hocasi..... Kayseri Akçakaya Da Doğmuş Bursada Uluu Camii Açilişina Kadar Yaşamiş (Fırını Ve Çilehanesi Var) Aksaraya Göç Etmiş Büyük Oğlu Yusufi Hakiki Burda Şu Anki Torunlari Sadi Somuncuoğlu Malatya- Darende'ye Hac Dönüşü Küçük Oğlu Halil Taybi İle Yerleşmiş Abdurrahmani Erzincani Hz Kizlari Necmiye Sultanla Nikah Etmişlerdir. Şu anki torunları Darendeli Osman Hulusi Efendi ve mahdumu , Vakfıda var
    Cevapla
  • Ahmet Kuşsan 8 yıl önce Şikayet Et
    1-Yusuf Hakiki Baba küçük oğludur zira babası vefat ettiğinde 11-12 yaşlarındaydı ve babasından değil hacı bayram-ı veliden icazet aldı. 2-Somuncu Baba'nın eşi Necmiye Sultan Abdurrahman-i Erzincani hazretlerinin kızı değildir, Aksaraydaki Melik Mahmut Gazi hankahının şeyhi Mahmut Mazdekani hazretlerinin kızıdır, sizin kaynaklarda da bu var! 3- Halil Taybi hazretleri büyük oğludur zira sizin elinizdeki şecerede Şeyhül ekber halil taybi, şeyhül evsad mehmet said ve şeyhül esgar yusuf hakiki ve kızları mahmude yazmaktadır. 4-kayınbabasının mahmud mazdekani hazretleri olduğunu kızının mahmude isminden pekala da anlamış olmalısınız, zaten bu evrak da sizde var. selametle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Eski MOSSAD Başkanı'ndan İsrail'e İran uyarısı
Baykar'dan vatandaşlara uyarı: Çağrılara itibar etmeyin!