Bu belgesel ağlatır: 'Sineye kurşun'

Terör örgütünün Diyarbakır ve Şırnak'taki camilerde yaptığı tahribatı, "Sineye Kurşun" adlı belgeselde gözler önüne serildi.

GİRİŞ 28.04.2016 14:31 GÜNCELLEME 28.04.2016 14:33

Diyanet TV tarafından hazırlanan belgesel, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eylemlerini sürdüren bölücü terör örgütü PKK mensuplarının, ibadethaneleri dahi hedef aldığını ve camilerdeki tahribatı ortaya koydu.

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren TRT Diyanet TV ekibi tarafından hazırlanan "Sineye Kurşun" isimli belgesel film, Diyarbakır ve Şırnak'ta tahrip edilen, kullanılamaz hale gelen ve hatta kimisi yıkılan camilerin durumunu gözler önüne serdi.

Yapımcılığını Nurullah Arıkan'ın yaptığı, Ramazan Arslantaş'ın hazırlayıp sunduğu belgesel için operasyonların tamamlandığı Diyarbakır'ın Sur ve Silvan ilçeleri ile Şırnak'ın İdil, Silopi ve Cizre ilçelerine giren ekip, camilerdeki Kur'an'ı Kerimlerin bile kurşunların hedefi olduğuna tanıklık etti.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan ve 500 yıllık geçmişe sahip Kurşunlu Camisi'nin son halini ortaya koyan belgesel ekibi, teröristlerin ateşe verdiği, yangına müdahale etmek isteyen güvenlik güçlerine ateş açtıkları ve mevzi olarak kullandıkları, pencerelerine yığınak yaptıkları tarihi caminin 5 asırdır ayakta duran duvarlarındaki binlerce kurşun izini görüntüledi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Hz. Ali Camisi, Hayırseverler Camisi ve Kerenk Camisi ile İdil ilçesindeki Yenikonutlar Camisi'nin aralarında bulunduğu çok sayıda cami ve Kur'an kursundaki tahribat da belgesel ekibinin objektiflerine yansıdı.

"Bölgedeki camilerdeki tahribata acı şekilde tanıklık ettik"

Belgeseli hazırlayan ve sunuculuğunu yapan Ramazan Arslantaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belgesel çalışması kapsamında bölgedeki camilerdeki tahribata acı şekilde tanıklık ettiklerini anlattı.

Bölgedeki en önemli camilerden olan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Kurşunlu Camisi'nin 1516 yılında dönemin Diyarbakır'daki ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırıldığını belirten Arslantaş, "Hiçbir kutsal tanımayan bölücü terör örgütü camiyi ateşe verdi, yangına müdahale için gelen güvenlik güçleri ve itfaiye ekiplerine ateş açıldığı için ilk müdahalede gecikildi. Büyük kısmı yanan caminin duvarları simsiyahtı, Asırlardır ayakta duran caminin duvarlarında binlerce kurşun izi vardı." diye konuştu.

Kardeşlik için ellerin duaya kalktığı camilerde terör saldırıları nedeniyle ezanların sustuğunu ve bazı camilerin ibadete kapatıldığını gördüklerini ifade eden Arslantaş, operasyonların ardından tadilatı tamamlanan bazı camilerin yeniden ibadete açıldığını kaydetti.

Ekip olarak gördükleri manzara karşısında zaman zaman kendilerine bunları görüntülemekle doğru iş yapıp yapmadıklarını sorduklarını dile getiren Arslantaş, şöyle devam etti:

"Çünkü öyle görüntüler vardı ki özellikle Silopi'de İhlas Camisi'nde Kur'an-ı Kerim'in isabet eden kurşunlarla parçalandığını gördük. O Kur'an-ı Kerim'i görüntüleme konusunda tereddüt içerisinde kaldık, içimiz parçalandı ama bu tahribatı göstermek gerekiyordu. Minberlerin, mihrapların yağmalandığını gördük. Cizre'deki Hz. Ali Camisi tamamen yerle bir olmuş durumda. Camiden geriye kalan moloz yığınları arasında Kur'an-ı Kerimleri gördük. Bu bölgede sokağa çıkma yasağının kaldırılmasından sonra ilk olarak camileri biz görüntüledik. İçişleri Bakanlığının özel izniyle ve korumalar eşliğinde çekimler yaptık."

Arslantaş, hazırladıkları belgeselin bugün saat 20.45'te TRT Diyanet TV'de yayınlanacağını, bölgede çektikleri fotoğrafların da Diyanet İşleri Başkanlığı Ahmet Hamdi Akseki Camisi Sergi Salonu'nda sergileneceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye'den tarihi İncirlik hamlesi! Stratejik adım! Kürecik iddialarına yanıt
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye