Sinop

Mübadelenin 93. yıl dönümü

14:53 06 Şubat 2016
Mübadelenin 93. yıl dönümü

Sinop’ta, nüfus mübadelesinin 93. yıl dönümünde denize karanfil bırakıldı.

Sinop Mübadele Derneği üyelerince, mübadelenin 93. yıl dönümü dolayısıyla Bülent Ecevit Caddesi İskele Meydanı'ndeki Atatürk anıtı önünde program düzenledi.

Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği Başkanı Kenan Aral, burada yaptığı konuşmada, 30 Ocak 1923'ün mübadiller için önemli bir tarih olduğunu belirterek, Lozan Anlaşması'nın bir parçası olarak imzalanan protokolle milyonlarca insanın atalarından kalan toprakları terk ederek zorunlu mübadeleye tabi tutulduğunu kaydetti.

Bu tarihin 93. yıl dönümünde Türkiye’nin birçok yerindeki mübadil çocukları olarak toplandıklarını anlatan Aral, "Bu gün 93 yıl önce birinci kuşak mübadiller olan dedelerimizin, atalarımızın geldiği, ayak bastığı gün. Biz de burada torunları olarak onları anmak için toplandık. Orada bıraktıklarımızın ve birinci kuşak mübadillerin anısına denize karanfil bırakacağız. Bizim için büyük anlam taşıyan bu törende yağmurlu bir hava olması nedeniyle Sinoplu hemşehrilerimizi, Sinop halkını aramızda görmekten büyük mutluluk duyduk" dedi.

Açıklamanın ardından denize karanfil bırakan katılımcılar, ardından "Vardar Ovası" türküsünü söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.