Sinop

Eski araç parçalarıyla traktör yaptı

11:14 24 Mayıs 2017
Eski araç parçalarıyla traktör yaptı

GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Sinop'ta bir kaporta ustası, eski araç parçalarını bir araya getirerek traktör yaptı. Tarla sürülebilen traktörle odun da kesilebiliyor.

Gerze ilçesinde yaklaşık 30 yıldır kaportacılık ve araç tamiriyle uğraşan Erdal Özer, eski araç parçalarını kullanarak traktör yapmaya karar verdi.

İş yerinde bulunan eski bir cipe ait diferansiyel, şanzıman, lastik ve direksiyonu traktörün yapımında kullanan Özer, aracın motorunu ise pancar motorundan oluşturdu. Traktörün kaporta kısmını el becerisiyle tamamlayan Özer, aracın ön kısmına, elektrikle çalışan ve odun kesebilen özel bir aparat yerleştirdi.

Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllardır araç tamiri ve kaporta işiyle uğraştığını, bundan dolayı iş yerinde çok sayıda eski araç malzemesi bulundurduğunu söyledi.

Bu malzemeleri kullanarak kendine araç yapmak istediğini anlatan Özer, iki aylık uğraşın ardından traktörü tamamladığını ifade etti.

Araç yapımının tamamen kendi fikri olduğunu belirten Özer, "Araç tamiri ve kaporta işiyle uğraştığım için elim bu işlere yatkın. Pancar motoru ve eski bir cipe ait parçaları kullanarak iki ayda tamamladığım traktör tarla sürebiliyor, taktığım aparat sayesinde odun kesme işinde kullanılabiliyor." dedi.

Özer, traktörü uzun süre kullanılabilir şekilde oluşturduğunu vurgulayarak, "Eğer iyi bakılırsa uzun süre kullanılır. Herhangi bir arıza durumda çok basit bir yöntem var. Bozulan parçayı tekrar eski bir parçayla değiştirmek. Bundan sonraki süreçte bunu bütün ustalar yapabilir. O açıdan bir sorun olacağını düşünmüyorum. Pancar motorunu çok az yakıt tükettiği için tercih ettim. En önemli kısım, zaten motor kısmıdır. Geriye kalan bölümleri hemen hemen tüm araç tamiri yapılan yerlerde bulunabilir." diye konuştu.

- "Hastalığım olmasa bir tane daha yapardım"

Traktörün yapımını tamamladıktan sonra hastalandığını anlatan Özer, "İstesem otomobil dahi yaparım ancak trafiğe çıkma sıkıntısı var. Onun için yapsam dahi kullanamayız. Traktör öyle değil, trafikte gidebiliyor, bir sıkıntı yok ama daha çok tarla işlerinde kullanılacağı için otomobile göre avantajlı. Bundan bir tane yapar mıyım, hastalığım olmasa yapardım. Hastalık geçirdim ve sağlık durumum bozuldu. O sebeple yapmayacağım. Genç olsam birkaç tane yapmak isterdim." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.