Şırnak

Terör, Şırnak'ta eğitime darbe vurdu

13:25 27 Aralık 2015
Terör, Şırnak'ta eğitime darbe vurdu

Şırnak'ta bir süredir devam eden terör olaylarının en çok zarar verdiği kurumların başında okullar geliyor.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, il genelinde 7 bin 300'ü kadrolu 8 bin 500 öğretmenin görev yaptığı 645 okuldan, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre ve Silopi ilçelerinde yer alan 172'si 14 gündür kapalı bulunuyor.

Bu nedenle il genelindeki 162 bin öğrencinin yaklaşık yarısının bulunduğu Cizre ve Silopi'deki 80 bin 127'si eğitimden uzak kaldı.

Kent merkezi ile İdil, Uludere, Güçlükonak ve Beytüşşebap ilçelerindeki 473 okulda terör örgütünün tehditlere rağmen 4 bin 900 öğretmen görev yapıyor.

Son günlerde kamu kurumlarına yönelik terör saldırıları nedeniyle kent merkeziyle bu ilçelerde de 82 bin öğrencinin büyük bölümü okullarına gidemiyor. Aileler, güvenlik endişesi yüzünden çocuklarını okula göndermiyor. 

- Öğretmenleri tehdit ediyorlar

Cizre ve Silopi'de operasyonları gerekçe gösteren teröristler, hendek ve barikatların bulunduğu Dicle, Bahçelievler, Yeşilören ve Yeni mahallelerinde öğretmenleri tehdit ederek, okullarda eğitim verilmesini engellemeye çalışıyor. 

Buna rağmen görevlerini sürdüren öğretmenler, dersliklerin ancak yüzde 25'ini dolduran öğrencilerine eğitim veriyor. Şırnak'taki 162 bin öğrenciden ancak 25 binin okula devam ediyor.

Çocukların eğitim hakkından mahrum edilmesine en çok üzülenlerin başında öğretmenler geliyor.

Öğretmen E.K, hendek ve barikatların olduğu mahallelerde ikamet eden çocukların bir bölümünün her şeye rağmen okula geldiklerini söyledi.

Terör örgütünün eğitimi engellemesine tepki gösteren E.K, şöyle konuştu:

"Bu, nasıl bir anlayış? Çocuklarının cahil kalmasına neden olanlara ses çıkartılmıyor. İlk dönem tamamlanmak üzere, 8'inci sınıfların Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG), lisede okuyanların ise üniversite sınavı var. Kamu binalarının yakıldığı, kurşun seslerinin kesilmediği bir yerde bu çocuklar nasıl hazırlanıp başarılı olacak?" 

- "Terör örgütü, çocukların cahil kalmasını istiyor"

Öğretmen H.Y. de teröristlerin eğitim, sağlık ve güvenlik hizmeti veren kurumlara saldırılar gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, eğitimi engellemek için tehdit edildiklerini anlattı.

Şırnak'taki kütüphane ve kültür merkezine terör saldırısı düzenlendiğini anımsatan H.Y, şunları ifade etti:

"Terör örgütü, çocukların cahil kalmasını istiyor. Bunun için de okulları ve kamu kurumlarını hedef alıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenler, sağlık personeli ve güvenlik güçleri görevlerini yapmaya çalışıyor.

Yüksek maneviyatla hareket ederek teröristlerin çocuklarımızı cahil bırakacak uygulamalarını ortadan kaldırmalıyız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.