Şırnak

İdil'deki bin 400 yıllık kilise onarılmayı bekliyor

14:44 17 Mayıs 2018
İdil'deki bin 400 yıllık kilise onarılmayı bekliyor

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Basak köyündeki tarihi Mor Aday Kilise'si onarılmayı bekliyor.

Bölgedeki tarihi ve turistik eserlerden biri olan kilise, terör örgütünün baskısı sonucu köylülerin köylerini 1992 yılında boşaltılmasıyla bakımsızlıktan bir kısmı çöktü.

Basak köyü muhtarı Mehmet Siraç Sağlam, yaptığı açıklamada, kilisenin onarılmasının bölgedeki turist sayısını da artıracağını söyledi.

Kilisenin bin 400 yıllık olduğunu söyleyen Sağlam, şunları kaydetti:

"1992 yılında terör olayları nedeniyle köyümüz boşaltıldı. Ondan sonra kilisenin bir tarafı yıkıldı. Bizim Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan ricamız kilisenin onarılmasıdır. Güzel bir eserdir. Turizme katkı olacaktır. Herkes gelip görecek. Hem bizim Basak köyümüz için hem de devletimiz için daha iyi olur. Her yıl Paskalya Bayramı'nda Hristiyanlar, Süryaniler Almanya'dan geliyorlar."

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ramazan Acar da İdil ilçesinde birçok tarihi kilise olduğunu belirterek, "İdil ilçesi Basak köyünde bulunan Mor Aday Kilisesi de tescilli bir kilisemizdir. Kilise ve camiler gibi ibadethanelerin restorasyonları köylülerin veya mülkiyet sahibi olanların Vakıflar Bölge Müdürlüğü veya Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurmaları ile bir kısmını karşılayabiliyor. Camiler gibi kiliselerde orada bulunan vatandaşların katkılarıyla restore edilebiliyor. " dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.