Sivas

Sivas Kongresi'nin 96. yıl dönümü

17:07 04 Eylül 2015
Sivas Kongresi'nin 96. yıl dönümü

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Milletlerin tarihinde önemli dönüm noktaları vardır. Anadolu'da başlatılan son bağımsızlık mücadelemizin en önemli dönüm noktalarından biri de hiç şüphesiz bundan 96 yıl önce ülkemizin dört bir yanından millet temsilcilerinin katılımıyla yapılan Sivas Kongresi'dir" dedi. 

Yılmaz, Sivas Kongresi'nin 96. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, kongrenin yıl dönümünün kutlu olmasını diledi. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas'ın adının altın harflerle Türk tarihine yazıldığı Sivas Kongresi'nin 96. yılını kutlayan Yılmaz, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi'nden bugüne kadar bu topraklarda hür olarak yaşanması için can veren şehitleri, kan veren gazileri hayırla yad ettiğini söyledi. 

Yılmaz, TBMM'nin kuruluş temellerinin Sivas'ta atıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Milletlerin tarihinde önemli dönüm noktaları vardır. Anadolu'da başlatılan son bağımsızlık mücadelemizin en önemli dönüm noktalarından biri de hiç şüphesiz bundan 96 yıl önce ülkemizin dört bir yanından millet temsilcilerinin katılımıyla yapılan Sivas Kongresi'dir. O gün milli mücadelemizin kalbi ve karargahı olan Sivas'ta yapılan kongrede, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milli iradenin üstünlüğü milletin ortak iradesi olarak kabul edilmiştir. Bugün başkanlığını yapmaktan onur duyduğum TBMM'nin kuruluş temelleri de yine burada Sivas Kongresi ile atılmıştır. Sivas Kongresi her şeyden önce çok zor şartlarda olsa bile inanan, birlik ve beraberlik içerisinde olan bir milletin başarıya ulaşacağını göstermesi bakımından önemlidir."

- "Parlak bir zafer kazanılmıştır"

Erzurum Kongresi'nden sonra yapılan Sivas Kongresi'nin Anadolu insanının başlatmış olduğu milli mücadeleye ulusal bir bütünlük kazandırdığını ifade eden Yılmaz, bu kongrede milleti temsil edecek bir temsil heyeti oluşturulduğunu ve bağımsızlık savaşının esaslarının belirlendiğini vurguladı. 

Anadolu'da dağınık bir şekilde mücadele eden oluşumların, hürriyet ve bağımsızlık ülküsü etrafında birleştirildiğini aktaran Yılmaz, "Birlik ve beraberlik sağlandıktan sonra bütün yurt satında dünyada eşi ve benzeri görülmemiş bir bağımsızlık mücadelesine girişilmiş ve bütün olumsuz şartlara rağmen parlak bir zafer kazanılmıştır. Bu kongrede ayrıca manda ya da herhangi bir devletin himayesi kesin bir dille reddedilmiş, bağımsız bir devletin kurulma süreci başlatılmıştır, TBMM'nin de temelleri atılmıştır" diye konuştu. 

Yılmaz, Sivas Kongresi'nin milli egemenliğe dayanan Türkiye Cumhuriyeti'nin de işaret fişeği olduğunu belirterek, "Bu kongre aynı zamanda vatanlarını kurtarmak, bağımsızlıklarını kazanma azim ve kararlığında olan dünyadaki tüm mazlum milletlere de iyi bir örnek ve umut ışığı olmuştur" dedi.

(Sürecek)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.