Sivas

Sivas'taki su gerginliği

19:43 03 Ekim 2015
Sivas'taki su gerginliği

Sivas'ın Suşehri ilçesinde tarımda kullandıkları suyun kapalı sisteme alınmasını önlemek için yolu ulaşıma kapatan köy sakinleri, dün çıkan olayda gözaltına alınan 15 kişinin serbest bırakılmasını istiyor.

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan 160 haneli Tatar köyü sakinleri köylerinde yıllardır tarımsal faaliyetlerde kullanılan suyun kapalı sisteme alınmasına karşı çıktı. Dün köyde çıkan olayda köy muhtarıyla birlikte 3'ü kadın 15 kişi göz altına alındı. Köy sakinleri, 15 kişinin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Kadir Ağcı , AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetkili makamların bir an önce bu sorunun çözmesini istedi. Gerginliğin tatlıya bağlanmasını istediğini dile getiren Ağcı, "Bu konu devam etmesin. Bundan sonraki günlerde belki de benim çocuğum da aynı olaylara maruz kalacak. Köy muhtarımıza varana kadar 3 kadın ile birlikte toplam 15 kişi gözaltında. Bu kadınların belkide ahırında hayvanlarına bakacak kimsesi dahi yoktur. Bunlarında bir an önce ifadeleri alınarak serbest kalmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Barbar olarak tanıtılmak istemediklerini vurgulayan Ağcı, "Yetkili gelsin. Gerekirse Vali bey gelsin bize bir bilgi versin. Biz burada kimseyi yemiyoruz. Türk askerini buraya yığdırma konusunu anlamıyoruz. Askere bizler bir şey demiyoruz. Onlar emir alırlar işine bakarlar. Ama bu askerlere emir veren kişiler gelsinler. Bizim kimseyle alıp veremediğimiz bir konu yoktur" ifadesini kullandı.

Ağcı, suyun kapalı sisteme alınmasına karşı çıkmadıklarını aktararak, "Suyu kapalı götürmelerine bir şey demiyoruz. Ama bizim haklarımızı bırakmak kaydıyla götürebilirler" dedi.

Halil Daş da dün çıkan arbedede kendilerine atılan gaz bombalarının kapsüllerini hatıra olarak saklayacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bu gaz bombaları benim köyümün halkına sıkıldı. Askeri bizlere niye kışkırttılar. Ben yetkili makamlara sesleniyorum. Lütfen bu olayı çözsünler. Ben yılda bir kez köyüme geliyorum. İstanbul’da yaşayan bir Tatarlı olarak bu gaz bombalarını evimde hatıra olarak saklayacağım. Bu konuya bir çözüm bulsunlar. Lütfen rica ediyoruz."

Bu arada gözaltına alınan 15 kişinin gözaltı süresinin bir gün daha uzatıldığı belirtildi. İşi alan müteahhit firma yetkililerinin, suyun bulunduğu bölgede asker gözetiminde çalışmalarına devam ettiği ve köy içerisinde askerlerin hazır bekletildiği aktarıldı.

- Uzlaşma sağlandı

İlçe Kaymakamı Kadir Perçi tarafından Gökçekent, Akıncı, Eskimeşe ve Tatar köy muhtarlarıyla yapılan görüşmeler neticesinde, hiçbir köyün su konusunda mağdur edilmeyeceği belirtilerek, su konusunda anlaşma sağlandığı ve 4 köy muhtarının katılımıyla  protokol imzalandığı bildirildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.