Sivas

Terzioğlu Konağı restore ediliyor

18:47 05 Ekim 2015
Terzioğlu Konağı restore ediliyor

Konak, restorasyonun ardından kültürel ve eğitim amaçlı hizmet verecek

Sivas'taki Terzioğlu Konağı'nın restore edilerek kültür hayatına kazandırılacağı bildirildi. 

Sivas İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gökmedrese Mahallesi Uzunyol Caddesi'nde bulunan ve 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan tarihi Terzioğlu Konağı, Sivas İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğüne bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Bürosunca onarıma alındı.

Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 29 Temmuz'da ihalesi yapılan ve 6 Ağustos'ta yer teslimi gerçekleştirilen konakta çalışmalar sürüyor.

Sivas İl Özel İdaresince 588 bin lira onarım ve proje desteği verilen konakta esaslı onarım kapsamında restorasyon gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda yapıda bulunan ve taşıyıcı fonksiyonunu kaybetmiş olan ahşap strüktür öğeler değiştiriliyor. Çürüyen bütün ahşap dokuların yenilendiği, sıva raspası ile çatının yapım aşamalarının sürdüğü konakta, kerpiç duvarlar örülerek tatlı kireç sıvası yapılacak. Aslına uygun onarılacak konaktaki çalışmaların 2 Ocak'ta bitirilmesi planlanıyor. 

İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) uzmanları kontrollüğünde restorasyon çalışmaları süren mülkiyeti ise Sivas Belediyesine ait olan konak, Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun kararıyla 2. grup yapı olarak tescil edilmişti.

Sivas Belediye Meclis kararı doğrultusunda Birlik Vakfı Sivas Şubesine tahsis edilen tarihi yapı, restorasyonun ardından kültürel ve eğitim amaçlı hizmet verecek.

- Terzioğlu Konağı

20. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen tarihi yapı, Anadolu'nun tipik taş temel üzeri kerpiç mimari özelliğini yansıtıyor. İki katlı, kesme taş ve ahşap karkas sistemle yapılan konakta süsleme olarak çıtalı ters tavanlar, ahşap dolaplar, bitkisel bezemeli alçı mumluk, kenger motifi şerbetliği ve büyük bir bahçe bulunuyor. 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.