Sivas

Soğuk hava ve kar "Sivas Kangalı"nı sevindirdi

11:19 08 Ocak 2016
Soğuk hava ve kar "Sivas Kangalı"nı sevindirdi

HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ta çetin kış şartlarının yaşandığı Meraküm Tepesi'ndeki üretim tesislerinde doğal ortamda yetiştirilen kangal köpekleri, zaman zaman sıfırın altında 30 dereceye kadar düşen sıcaklıkta karın keyfini çıkarıyor.

Yurt genelinde etkisini gösteren soğuk hava ve kar, bin 600 metre yükseklikteki Meraküm'de kurulan Sivas Valiliği İl Özel İdaresine ait Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezinde yetiştirilen Kangal köpeklerini sevindirdi.

Kangallar, çetin kış şartlarının yaşandığı ve kar kalınlığının yer yer 50 santimetreye ulaştığı merkezde soğuk havaya meydan okuyor.

Merkezin sorumlusu Hüseyin Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde etkisini gösteren soğuk hava ve karın kangal köpekleri için çok faydalı olduğunu söyledi.

Kangal köpeklerinin karı gördükleri zaman adeta bir çocuk gibi sevindiğini anlatan Yıldız, "Kangallar, karda doğalarını, dünyalarını kazanmış oluyorlar. Kar, kangal köpeklerinin yaşam biçimidir" dedi.

Yıldız, kangal köpeğinin, her türlü kış şartlarına dayanabildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bu köpeklerin en zor anları sıcak havadır. Buna karşı koyamazlar. Çünkü kangal köpekleri sıcak iklimin değil, karasal iklimin hayvanıdır. Kangal köpeği kış gelip de soğuklar başladığı zaman bir çocuk gibi o şevkle yaşamaya başlar. Vücudunda barındırdığı hastalıklardan, kaşıntılardan, enfeksiyonlardan, bakterilerden kış geldiği zaman kendi kendine ilaçsız olarak kurtulur. Soğuk havada doğal yapısını bulur. Kangal köpeğini soğuk iklimde tanımaya başlarsınız. Tüy örtüleri, doku altındaki yağ örtüleri kış aylarında fazlalaşır. Yemek ihtiyaçları iki katına çıkar. Kangal köpeği soğuk havada mutludur."

Merkezde hava sıcaklığının gündüzleri sıfırın altında 17, geceleri ise 30'a kadar düştüğüne işaret eden Yıldız, "Kış aylarında Kangal köpeğinin tüyleri iklime göre fazlalaşır. Soğuk onun yaşamıdır" ifadesini kullandı.

- Tüyleri soğuktan koruyor

Kangal köpeği konusunda çeşitli araştırmaları olan Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma Görevlisi İlker Şen de kangalın kış mevsiminin çok sert geçtiği Orta Asya'dan geldiğini söyledi.

Kangalın açık hava köpeği olduğunu dile getiren Şen, "Açık arazi köpeği oldukları için kapalı yerleri ve sıcak havayı çok fazla sevmezler. Kışın daha çok mutlu olurlar. Tüyleri, kas yapıları, vücut yağları buna göre geliştiği ve kendisini bu şekilde evrimleştirdiği için soğuk havalara daha iyi adapte olan bir köpek türüdür" dedi.

Şen, kangalların vücudunda dış ve iç olmak üzere iki çeşit tüy olduğuna dikkati çekerek, "Dış tüyleri biraz daha kalın ve serttir. İç tüyleri ise biraz daha yumuşaktır. Bu da soğuğa karşı yalıtım sağlar. Yani soğuk havaya karşı bir ön bariyer görevi görür. Bu nedenle soğuktan etkilenmezler" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.