Sivas

Nuri Demirağ'ın uçakları hemşehrilerine para kazandıracak

11:32 16 Mayıs 2016
Nuri Demirağ'ın uçakları hemşehrilerine para kazandıracak

HALİFE YALÇINKAYA - Türkiye'de ilk uçak fabrikasını kuran, havacılık sektörüne Nu.D-36 ve Nu.D-38 gibi tamamı yerli ilk eğitim ve yolcu uçaklarını kazandıran Nuri Demirağ'ın uçaklarının ağaçtan yapılan maketleri, Divriğili kadınlara gelir sağlayacak.

Divriği Halk Eğitim Merkezince Sosyal Donatı Alanı'nda ahşap oymacılığı kursu açıldı. Kursta eğitim gören 3 kadın, Türkiye'de ilk uçak fabrikasını kuran hemşehrileri Nuri Demirağ'ın havacılık sektörüne kazandırdığı Nu.D-36 ve Nu.D-38 gibi tamamı yerli ilk eğitim ve yolcu uçaklarının ahşaptan maketini üretiyor. Nuri Demirağ Kültür ve Sanatevi'nde sergilenecek ve satışa sunulacak uçaklar, kursiyer kadınların aile ekonomisine katkı sağlayacak.

Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası başta olmak üzere, tarihi ve kültürel varlıklara sahip olan ilçenin adeta bir açık hava müzesi niteliğinde olduğunu söyledi.

Bunların yanı sıra cumhuriyet tarihinin yılmaz müteşebbislerinden biri olan Nuri Demirağ'ın, Divriği'nin gurur kaynağı olduğunu vurgulayan Kaya, onun eserlerini yaşatmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.

Divriği'deki turizm potansiyelini ayağa kaldırmak, bunlardan faydalanmak için bazı projeler yürüttüklerini dile getiren Kaya, "Öncelikle bayanların eli değmeden, onları turizme yönlendirmeden bu işte başarılı olamayacağımızı düşündük. Bu kapsamda bayanlarımız için bakırcılık, seramik, ahşap gibi çeşitli el sanatları kursları açtık." dedi.

Kaya şunları kaydetti:

"Kursiyerlerimiz çalışırken Nuri Demirağ gibi bir gurur kaynağımız var. Onun sanatını, yapmış olduğu eserleri neden ahşap üzerinde hayata geçirmiyoruz diye düşündük. Sağ olsun Divriğili bayanlar muazzam bir iş çıkartarak Nuri Demirağ'ın havacılık sektörüne kazandırdığı ilk Türk eğitim ve yolcu uçağının çizimlerini çıkarttılar. Bunun ahşaba aktarılmasıyla böyle muazzam bir eser ortaya çıktı. Bu uçaklarımızı Nuri Demirağ Kültür ve Sanatevi'nde hem sergileyeceğiz hem de satacağız. Bu uçakları yapan bayanlar belirli bir gelir elde edecekler. Bu işte fazlasıyla başarılı olacaklarını düşünüyorum. Bu eserin Türkiye'de ilklerin arasında yer alması ve bununla beraber bayanların elinden böylesine nazik bir güzelliğin ortaya çıkması ayrıca güzel."

Kaya, Nuri Demirağ'ın yapmış olduğu uçakların tamamen Türk mühendislerin elinden çıktığına değinerek, "Bu çalışmayı, farklı kılan, özgün kılan, bize ait bir güzelliğin gözler önüne serilmesidir. Dokununca, hissedince bunun gerçekten bir Türk müteşebbis tarafından hayata geçirildiği düşünülünce eserin kıymeti çok daha fazla anlaşılıyor. Ben umut ediyorum ki arkadaşlarımız böyle kalmayacak, buna daha da güzellikler katacaklar. Daha başarılı çalışmalar hayata geçirecekler." diye konuştu.

Kurs eğitmeni Selma Gires ise ocak ayında 13 kursiyerle başlayan ahşap oyma kursuna 8 kursiyerin devam ettiğini belirtti.

Nuri Demirağ'ın uçak maketlerini 3 kadın kursiyerin yaptığını dile getiren Gires, "Ahşap oymacılığında Nuri Demirağ'ın uçağını ürettik. Hediyelik eşyalar yaptık. Bunları yaparken zorlanan olmadı, hepsi öğrendi. Bir uçağı yapmak bir haftamızı alıyor. Birden fazla parça olduğu için bir kursiyerin bir uçak yapması bir hafta sürüyor. Bu ürünleri yapmak bizlere keyif veriyor. İnşallah üretime devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Kadriye Oyacı ise Türkiye'de ilk uçak fabrikasını kuran ve tamamı yerli eğitim ve yolcu uçağı üreten Nuri Demirağ'ın uçaklarının maketini yapmaktan keyif duyduklarını ve kursa severek geldiğini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.