Sivas

Suşehri'nde asırlık bayramlaşma geleneği

10:29 05 Temmuz 2016
Suşehri'nde asırlık bayramlaşma geleneği

Sivas’ın Suşehri ilçesine bağlı bir köyde, dini bayramlarda uygulanan toplu bayramlaşma ve kahvaltı geleneği asırlardır yaşatılıyor.

İlçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Taklak köyü sakinleri bayramlaşma geleneğini bu bayramda da sürdürdü. Bayram namazı sonrasında toplu bayramlaşma yapan köylüler, daha sonra ise hep birlikte kahvaltı yaptı.

Suşehri eski belediye başkanlarından Şaban Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de aynı köyden olduğunu belirterek, çocukluğundan bu yana geleneğin sürdüğünü söyledi.

Özellikle bayramlarda gurbetçilerin gelmesiyle köyün hareketli ve güzel günler geçirdiğini belirten Coşkun, "Köyümüz gurbette yaşayan halkının gelmesiyle neşe kazanıyor. Bayram namazı sonrası cami içerisinde toplu bayramlaşma programı tertip ediliyor ve sonrasında ise herkes evlerde hazırlattığı kahvaltıyı cami altında bulunan yemekhanemize getirerek burada toplu halde kahvaltımızı yapıyoruz. İnşallah bugüne kadar yaşatılan bu geleneğin bizlerden sonraki nesiller tarafından da yaşatılmasını arzu ediyoruz." dedi.

Köyün yaşlılarından Yusuf Yılmaz ise bayramlaşma geleneğini dedelerinden, babasından gördüğünü ve kendilerinin de sürdürdüğünü ifade etti. O dönemlerde köy nüfusunun kalabalık olduğunu aktaran Yılmaz, "Şimdi köylerde fazla yaşayan olmadığından dolayı, sadece bayramlarda gurbetten gelen hemşehrilerimizle köyümüz canlanıyor. Bizlerde böyle bir programda bir araya gelerek mutlu oluyoruz." diye konuştu.

İstanbul’dan bayram tatili için köyüne gelen Mustafa Demir de güzel bir geleneği yaşattıkları için mutlu olduğunu dile getirdi. Bayramları her sene köyde geçirmeye gayret ettiğini söyleyen Demir, "Çocuklarımı köye getirerek, bu manevi atmosferi görmelerini ve bizden sonra da bu geleneği yaşatmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.