Sivas

Sivas'ta Kösedağ Savaşı şehitleri anıldı

14:35 09 Temmuz 2016
Sivas'ta Kösedağ Savaşı şehitleri anıldı

Anadolu Selçukluları ile Moğollar arasında 1243 yılında yapılan Kösedağ Savaşı'nda şehit düşenler, Sivas'ın Suşehri ilçesinde düzenlenen programla anıldı.

Programa katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 3 Temmuz 1243'te Anadolu Selçukluları'nın Moğollar'a yenilmesiyle sonuçlanan Kösedağ Savaşı'nda şehit olan yaklaşık 20 bin asker için düzenlenen şehitleri anma programına katıldı.

Program, 2 bin 800 rakımlı Kösedağ'da 2 bin 500 metrede sabah namazının kılınmasıyla başladı. Daha sonra Bakan Yılmaz, AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Suşehri Kaymakamı Kadir Perçi, İlçe Belediye Başkanı Fazlı Yüksel ve yaklaşık 100 kişi, savaşın yaşandığı bölgeyi gezerek Suşehri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Karabiber'den bilgi aldı. Yapılan duanın ardından şehitler için kurban kesildi.

Programda emeği geçenlere teşekkür eden İsmet Yılmaz, geleneği ve kültürü yaşatmanın önemli olduğunu söyledi.

"Bu bizi diğerinden farklı kılar. Diğerlerinden üstün kılmaz ama farklı kılar. Bu farklılık bizim için zenginliktir, belki bir başkası için zenginlik olmayabilir." diyen Yılmaz, bu kültürü bilip yaşatmak gerektiğini ifade etti.

Bu kültürü ve geleneği yaşatanlara da teşekkür eden Bakan Yılmaz, askeriyede "şehit vurulunca ölmez, unutulunca ölür" şeklinde bir sözün olduğunu anımsatarak, yaklaşık 800 yıl önceki şehitler için dualar okunuyor ve hayırla yad ediliyorsa o şehitlerin ölmediğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Kösedağ Savaşı'nın galibinin Türk milleti olduğunu ifade eden İsmet Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bilin ki Kösedağ Savaşı'nın galibi de biziz, Moğol gören var mı burada? Demek ki burada kim varsa, oranın galibi odur. Burası Türk yurdu, Türk vatanıdır. Ebediyete kadar da Cenabı Allah müsaade ettiği sürece, birlik ve beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece bu toprakların sahibi, burada verilen savaşların da galibi olacaktır. Dolayısıyla gönlünüz ferah olsun. Bizim mağlup olduğumuz savaşlar var, galip olduğumuz savaşlar var. Genelde evlatlarımıza hep galip olduğumuz savaşlar anlatılır. Pek yenildiğimiz, hatalarımız, kusurlarımız ortaya çıkmasın diye onlardan bahsedilmez. Ama Türkiye öz güvenini kazandıkça bunlardan bahsetmeye başladı."

Yıllardır Sarıkamış'ı hiç kimsenin bilmediğini, Osmanlı zamanında İstanbul'da çıkan gazetelerde tek bir kelimeden dahi bahsedilmediğini anımsatan Yılmaz, "90 bin, 50 bin, 70 bin kayıp vatandaşlara duyurulmak istenmiyor. Ama şimdi Sarıkamış'ı anıyoruz. Onun dışında Balkan Savaşı çok kısa bir dönemde Anadolu topraklarının yanı sıra veya 3'te 1'i kadar bir toprağı kaybettik. Yıllarca kazandığımızı 2-3 ayda kaybettik. Ve Balkan Savaşları'nı hiç bir zaman anmadık. Birlik ve beraberlik olmazsa eğer askeriyenin, toplumun, ailenin içine ayrılık girerse o zaman yenilmek mukadder oluyor, kaçınılmaz oluyor, kader oluyor. O halde yenilmemek için, mağlup olmamak için bir olmamız lazım, beraber olmamız lazım. Bir ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece biz bu savaşlarda yenilmeyiz." dedi.

Savaşlardan ders çıkarılması ve yapılan hataların nedenlerine bakmak gerektiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, "Savaşlardaki tecrübeleri gelecek nesillere aktarıp hataları tekrarlamamak gerekir. Bu devletin ve toplumun sürekliliğini sağlamak için önemlidir. İnşallah şehitlerini anan ve vatanı için şehit olmayı göze almış bir topluluk nasip eylesin Cenabı Allah. Çünkü biz biliyoruz ki; 'toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır'. Biz bu topraklar için can vermeyi göze almış olduğumuz sürece bu topraklar ilelebet bizimdir. Allah bizi bu duygulardan, bu vatanın bekçilerinden, can vermeyi göze alanlardan eylesin." ifadelerini kullandı.

Anma programı, Köse Süleyman Hazretleri Türbesi'nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.