Sivas

Yabani memengiç ağacından Antep fıstığı üretiliyor

13:38 13 Temmuz 2016
Yabani memengiç ağacından Antep fıstığı üretiliyor

Suşehri ilçesindeki köylerde hayata geçirilen proje kapsamında aşılanan yabani menengiç ağaçlarından Antep fıstığı üretiliyor.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Nusret Recep Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında başlatılan 5 yıllık proje kapsamında ilk etapta 50 bin yabani menengiç ağacına Antep fıstığı aşılaması yapıldığını ve bu ağaçlardan ürün elde edildiğini belirtti.

Aşılamanın Akıncı, Arpacı, Eskimeşe ve Günlüce köylerindeki yabani menengiç ağaçlarında yeniden başladığını dile getiren Gümüş, "2014'te yeniden projelendirme çalışması yapıldı ve 95 bin 755 lira bedelle 3 yılda 34 bin ağacın aşılaması planlandı. Bu planlama doğrultusunda aşılama işlemleri tamamlandığında Antep fıstığı aşılanan toplam yabani menengiç ağacı sayısı 84 bine çıkacak." diye konuştu.

Gümüş, aşıların Gaziantep'ten getirildiğini ve aşılama projesinin başarılı geçtiğini ifade etti.

Kırsal alanda bulunan her menengiç ağacının aşılanmadığını da aktaran Gümüş, "Menengiç ağaçlarında dişi ağaç olarak uzun ve kırmızı çeşitleri, erkek ağaç olarak ise atlı ve Uygur çeşitlerine aşılama yapılmakta. Aşılanan ağaçlar tam verime yattığı zaman ağaç başına 3 kilogram verim alınacaktır." dedi.

Daha önceden aşılama yapılan 50 bin ağaçta ise eylül ayında hasat yapılacağını aktaran Gümüş, "Antep fıstığı, az olmasına rağmen kaliteli. Çiftçilerimiz tarafından hasadı yapılan bu ürünlerin de İstanbul ve Gaziantep’e satışı yapılacak." ifadelerini kullandı.

Akıncı Köyü Muhtarı Ekrem Bilgin de Antep fıstığı aşılamasının köylüleri için bir umut olduğunu söyleyerek, "Şu anda az da olsa hasat alıyoruz. Gelecek yıllarda umut ediyoruz ki Sivas'ımız, Suşehri'miz Antep fıstığı üretimiyle adından söz ettirecektir." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.