Sivas

Çiftçiler buğday rekoltesinden umutlu

14:52 31 Temmuz 2017
Çiftçiler buğday rekoltesinden umutlu

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçilerin buğday rekoltesinden umutlu olduklarını belirtti.

Sivas Ziraat Odasından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çetindağ, buğday hasadı öncesinde Yaramış köyünü ziyaret ederek çiftçilerle bir süre sohbet etti.

Hasat döneminde ürün kaybı olmaması için gereken önlemleri aldıklarını aktaran Çetindağ, kalite kontrolü yapacaklarını ve sürekli çiftçinin yanında olacaklarını dile getirdi.

Geçen yıla göre rekolteden umutlu olduklarını belirten Çetindağ, şunları kaydetti:

"Bizim araştırmalarımıza göre, baktığınız zaman biliyorsunuz 2016 yılı kurak geçmesinden dolayı buğday ekimlerinde sıkıntı yaşanmıştı. Bu sıkıntılarımız bugün de olsa devam ediyor. 2017 yılı her ne kadar bütün kötü sonuçları olsa da belki verimi çok yüksek değil ama geneline baktığımız zaman da çok şükür ki biraz daha iyi. Bunu yerinde tespit için ve biçerdöverlerimizin kontrolü için geldik. Çünkü çiftçilerimiz ürün için bir yıl bekliyor. Biçerdöverlerimizin 2 günlük hasat döneminde ürün kaybını azaltmak için denetimlerimizi sürdüreceğiz."

Gördüğü kadarıyla rekoltenin çok kötü olmadığını aktaran Çetindağ, "Çok da iyi değil. Ürünümüzde kalite düşüklüğü var. Çiftçilerimize anlatmak istediğimiz artık sertifikalı tohum kullanılması, buğday tarlalarının iyi kullanılması. Yabancı otla mücadele ilaçlarının kullanılması. Bunun yerinde anlatılması lazım. Bunları değerlendirdik ama genelde baktığımızda Sivasımızda geçen yıllara göre biraz verim düşüklüğü var. Biliyorsunuz Sivas, daha çok buğday ve hayvancılıkla geçinen bir şehrimiz. İnşallah ileri ki yıllarda bunu çiftçimiz daha iyi anlar." ifadelerini kullandı.

Köylerdeki nüfus azlığından dolayı çiftçilik yapmanın büyük zorlukları olduğunu ifade eden Çetindağ, köylerde yaşayanlara ve çiftçilere destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Çetindağ, anız yakılmaması uyarısında bulunarak, "Burada şuna da özellikle değiniyorum. Anız yakmayı kesinlikle yapmasınlar. Yakanlara da engel olsunlar. Çünkü anız milli bir servet. Yaktığımız zaman her türlü kuşlarımızı, böceklerimizi öldürüyor ve toprağımızın şeklini değiştiriyor. Köylülerimizden özellikle rica ediyorum, anız yakmasınlar." açıklamasında bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.