Gül, Twitter'da Portekiz gezisini anlattı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabında Portekiz ziyaretine ilişkin değerlendirmelerini ve fotoğraflarını paylaştı.

Gül, Twitter'da Portekiz gezisini anlattı
Gül, Twitter'da Portekiz gezisini anlattı
GİRİŞ 09.05.2013 15:35 GÜNCELLEME 09.05.2013 15:49

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter'daki hesabından 5-8 Mayıs'ta Portekiz'e yaptığı resmi ziyareti takipçileriyle paylaştı.

Portekiz'e yaptığı devlet ziyaretinden dün döndüğünü anımsatan Gül, Lizbon'un İstanbul'a benzerliğiyle bilinen bir Avrupa başkenti olduğuna dikkati çekerek, bu kentin de yedi tepesi, köprüleri ve tarih dolu bir geçmişi bulunduğunu anlattı.

Portekizli kaşiflerin Hindistan'dan Brezilya'ya kadar birçok okyanus ötesi keşif yaptıklarını vurgulayan Gül, "İmparatorluk görkemlerini tüm merasimlerinde koruyorlar" ifadesini kullandı.

Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Anibal Cavaco Silva ve eşi Maria Cavaco Silva'nın kendilerini törenle karşıladığını anımsatarak, şunları paylaştı:

"Tarihi parlamento binasını bütün partilerimizden milletvekilleriyle ziyaret edip görüşmelerde bulunduk. Lizbon Belediye Başkanı, çok popüler bir başkan. Tarihi belediye sarayında Lizbon'un anahtarını törenle verdi. Ayrıca bize bir de sürpriz yaptı. Okullarda Türkçe öğrenen Portekizli çocuklar bizi Türkçe konuşarak karşıladı."

Portekiz'e çok sayıda Türk iş adamı ile gittiğini hatırlatan Gül, Türk-Portekiz İş Forumu'na Cumhurbaşkanı Silva ile katıldıklarını ve iş adamlarını karşılıklı olarak teşvik ettiklerini aktardı.

Gül, "Lizbon'un önemli saraylarından birisinde düzenlediğimiz kültür programına, Portekiz Cumhurbaşkanı ve eşiyle çok sayıda Portekizli katıldı. Program sırasında Cumhurbaşkanlığı Türk Musikisi Korosu'ndan Dilek Türkkan 'Üsküdar'a Giderken' ile birlikte Portekizlilerin meşhur Fado müziğini Portekizce söyledi ve çok beğenildi" ifadelerini kullandı.

Endülüs İslam Medeniyeti'nin Portekiz ile İspanya ve İber Yarımadası'nda yüzyıllarca hüküm sürdüğünü anımsatan Gül, "Dolayısıyla orada çok büyük eserler bıraktılar. Bugün UNESCO koruması altındaki Sintra, en meşhur yerlerden biri. Saraylarda özellikle Türk denizcilerinin izleri tavan süslemelerinde büyük bir itina ile resmedilmiş. Ne de olsa vaktiyle denizlerde karşı karşıya gelmiştik" değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı