Öztrak: Ekonomiye cari açık verdiren Başbakan'dır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Faiz lobisi, ekonomisini borçla şişiren ve ekonomiye yüksek cari açık verdiren Başbakan ve iktidarları sever" görüşünü savundu.

Öztrak: Ekonomiye cari açık verdiren Başbakan'dır
Öztrak: Ekonomiye cari açık verdiren Başbakan'dır
GİRİŞ 11.06.2013 14:54 GÜNCELLEME 11.06.2013 14:54

Öztrak, yazılı açıklamasında, ekonominin yılının ilk üç ayındaki yüzde 3'lük büyümesinin, büyük ölçüde "iç tüketim" ve “"normal kamu yatırım artışı" ile sağlandığını belirtti.

İlk üç ayda kamu yatırımlarındaki reel artışın yüzde 82 olduğunu ifade eden Öztrak, bunun 1998'den bu yana yayımlanan seride en yüksek artış olduğunu kaydetti.

Buna karşın, açıklanan verilerde özel sektör yatırımlarında yüzde 9,1 gerilemenin görüldüğüne dikkati çeken Öztrak, "Böylece dört çeyrek üst üste özel sektör yatırımları geriledi. Özel sektörün yatırım iştahı adeta kayboldu" değerlendirmesinde bulundu.

İlk çeyrekte "ailelerin tüketiminde" görülen yüzde 3'lük artışın sevindirici olduğunu, ancak "son 1 yıldır baskılanmış bu tüketimin" nasıl finanse edildiğinin de önemli olduğunu belirten Öztrak, ailelerin bankalara tüketici ve kredi kartı borcundaki artışın dikkat çekici olduğunu bildirdi.

Borçla şişen ekonominin dış ticarete kapalı hizmet sektörüne yaradığını, ilk üç ayda net ihracatın büyümeye katkısının sıfırlandığını, iç tasarrufların da yeniden düşmeye başladığını ileri süren Öztrak, "AKP ezberini bozmayarak ekonomiyi borçla şişirmiştir. Bu model Başbakan'ın 'şikayet edermiş' gibi göründüğü 'faiz lobisi' ile işbirliği yaptığının en güzel örneğidir. Faiz lobisi ekonomisini borçla şişiren ve ekonomiye yüksek cari açık verdiren Başbakan ve iktidarları sever" görüşünü ileri sürdü.

Nisan ayı cari açığının ve bu açığın finansmanının Başbakanın ve iktidarının bu lobilerle nasıl işbirliği içinde olduğunu açıkça gösterdiğini iddia eden Öztrak, şunları kaydetti:

"Nisan ayında cari açık, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 79,7 ile rekor artış göstermiş ve 8,2 milyar dolar olmuştur. Nisan ayında sadece Hazine'nin borç kâğıdına gelen faiz lobisinin sıcak parası ise 8,9 milyar dolar olmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek bir ayda gelen en yüksek sıcak paradır. Nisan ayında finansman kanalından ülkeye gelen her 100 doların 97 doları ya ‘sıcak para' ya da borçtur. Sadece 3 dolar doğrudan yatırımdır. Başbakan eserine bakarsa, şikayet ettikleri lobilere ekonomiyi nasıl teslim ettiklerini görecektir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço