"Barış için ne destek gerekiyorsa veririz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye olarak biz, her zaman Kıbrıs Türk tarafının üzerinde mutabık kaldığı, birleştiği, anlaştığı her hususta onların yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

"Barış için ne destek gerekiyorsa veririz"
"Barış için ne destek gerekiyorsa veririz"
GİRİŞ 14.12.2013 22:03 GÜNCELLEME 14.12.2013 22:03

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, KKTC'de, müzakere süreciyle ilgili ortak bir akıl ve ortak bir yaklaşımın bulunduğunu belirterek, "Bu, KKTC'nin en büyük zenginliğidir ve Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği liderliğin de bir anlamda yansımasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin her zaman olduğu gibi bundan sonra da KKTC Devleti ve Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Onların talepleri, onların beklentilerini yerine getirecek bir barışın gerçekleşmesi için ne destek gerekiyorsa veririz. Onlar müzakere ederken karşılaştıkları zorluklar konusunda kolaylaştırıcı ne yapılması gerekirse onları yaparız. Yaptık, yapıyoruz. BM Genel Sekreteri'yle dün bu konularda görüşmeler yaptım Bundan sonra da temaslarım devam edecek. Sayın Downer'la da görüşme yapacağız."

KKTC'nin tek bir hedefe kilitlenmesi, birlik ve beraberliğini bütün siyasi kesimleriyle muhafaza etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Kıbrıs'ta barışın parametreleri bellidir. Bu parametreler üzerinde herkesin aklı selim içerisinde yaklaşması lazım" diye konuştu.

Türkiye'den KKTC'ye su getirme projesine atıfta bulunan Davutoğlu, "Anadolu'yu Kıbrıs'a bu sefer su boru hattıyla bağladığımızda herkes bir kez daha görecek ki Anadolu'nun kaderiyle Kıbrıs Türk halkının kaderi bir ve bütündür" ifadesini kullandı.

Bakanı Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'e de mesajı bulunduğunu belirterek, dünyada Kıbrıs sorunu kadar uzun süren ve her şeyiyle konuşulan başka bir uluslararası sorun olmadığını ifade ederek, "Şimdi siyasi irade zamanıdır" dedi.

Davutoğlu, ortak metin müzakerelerinde dahi Kıbrıs Türk tarafının istekli ve işbirliğine açık olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Önemli olan şimdi bir an önce liderlerin buluşmasıdır. İnşallah bu müzakerelerle ilgili açıklama metni üzerinde bir mutabakat oluşacaktır. Ama önemli olan sade metinler değil, liderlerin göstereceği siyasi irade ve kararlılıktır. Sayın Anastasiadis ve Kıbrıs Rum tarafının artık bu müzakereleri sürüncemede bırakmaya dönük bir taktik manevra değil, kalıcı bir barışı harekete geçirecek gerçek bir müzakereyi başlatmalarıdır. Bu anlamda da Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetini biz Türkiye olarak tam teyit ediyoruz. Bu iyi niyeti destekleyecek her türlü adımı da atıyoruz."

Davutoğlu, başta BM olmak üzere, Kıbrıs sorununu çözmek için taraflar nezdinde ikna edici ağırlığı herkesin koyması gerektiğini, garantör ülkelerin ve ilgili tarafların bir an önce pozitif katkıları ortaya koyup, kalıcı bir barışın temini yönünde çaba sarfetmesi gerektiğini kaydetti.

"Kıbrıs türk halkı haklarından feragat etmez"

"Kıbrıs Türk halkı izolasyonlar altında inlerken, önü açık bir müzakereyle sürekli bu statükonun devamına ve bir gün 'Kıbrıs Türk halkı bıkar da haklarından feragat eder' gibi bir anlayışla yaklaşıma izin verilmeyeceğini de herkesin bilmesi lazım" diyen Davutoğlu, "Ben, bugün KKTC'de Sayın Eroğlu'nda ve bütün Kıbrıslı Türk liderlerde bu iradeyi görmekten büyük memnuniyet duydum. Kıbrıs Türk tarafında bu irade oldukça, eminim öyle veya böyle bir gün Kıbrıs Türk halkı kendi iradesini siyasete yansıtacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-Eroğlu: "Anastasiadis zamana oynuyor "

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da "Dost ve kardeş olarak" tanımladığı Davutoğlu'nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kıbrıs sorunuyla ilgili çok yararlı bir görüş alışverişte bulunduk. Gelinen aşamada konunun ne noktada olduğunu ve buradan nereye gidebileceğimizi konuştuk. Aramızda tam bir görüş birliği vardır" diye konuştu.

Anastasiades'in "Ortak açıklama oyunu" ile zamana oynadığını vurgulayan Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum tarafının ortak açıklamanın çıkmasını engelleyerek müzakereleri kaldığı yerden başlatacak liderler görüşmesini de engellediğini söyledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Para kuleleri skandalında komik savunma!
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu