Davutoğlu: Hamburg'u kaygıyla izliyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Anadolu Ajansı (AA) editör masasına konuk oldu.

Davutoğlu: Hamburg'u kaygıyla izliyoruz
Davutoğlu: Hamburg'u kaygıyla izliyoruz
GİRİŞ 09.01.2014 13:00 GÜNCELLEME 09.01.2014 16:09

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'deki gelişmelere ilişkin, "Türkiye'ye dönük bir psikolojik harekat yapılıyor sanki Türkiye silahlı grupları destekliyormuş gibi" dedi.

İşte Davutoğlu'nun o açıklamaları:

Niye İslam dünyasında bunalımlar var? Mesele jeoekonomik ve enerji hatlarıyla ilgili büyük bir çatışma alanı 2011'de Arap kitleleri şefaf, özgür seçim, özgür medya için harekete geçti. İnsanlık onuru, ülke onuru için Arap Baharı'nda insanlar harekete geçti. 2012 seçimleri bu heyecanla yapıldı. 2013'te statükocu güçlerin ve yeni durumdan rahatsız olan güçlerin tesiriyle bir geri dönüş oluşturdu. Artık otoriter yapıların eski şekilleriyle devam etmeleri çok zor. İnşallah özgür basının özgürce yayın yaptığı günleri Şam'da da görürüz.

"SURİYE'DEN KAÇANLAR NUSAYRİ DE OLSA YARDIM YAPARDIK"

Biz Suriye halkının yanındayız hangi etnik ve mezhebi kökenden olursa olsun. Suriye yönetimi demokratik bir değişimi kabul etseydi bugün beraber yürüyor olurduk. Biz terörü destekleyen gruplara destek veriyormuş gibi Türkiye'ye yönelik dışarıda içeride propaganda işliyor. Suriye'den kaçanlar Sunni değil Nusayri de olsa aynı yardımı yapacaktık. Suriye ordusundan birilerine Türkiye 'aman sen ayrı bir ordu kur' diye telkinde bulunmadı. Özgür Suriye Ordusu, Suriye ordusu kadar meşrudur, generalleri o halkın içinden çıkmıştır.

"BİZİM İÇİN EL-KAİDE IŞİD VE PYD RİSK FAKTÖRÜDÜR"

Batı baskılara sessiz kaldığı ve mülteci sayısı 2 milyonu aşınca her şehirde güç boşluğu doldu. Güç boşluğu kapatılamayınca PYD Kürt bölgelerinde IŞİD Arap bölgelerinde oluştu. Bizim için el-Kaide, IŞiD, PYD risk faktörüdür. Rejimin içinde olup eli kana bulaşmamış olanlar yerinde kalmalı . Rejimin içinde bu baskılardan rahatsız olan taraflar var. Biz, Suriye'nin geleceğini hedef edinenlerdir. IŞİD gibi yapılar bir bataklık oluşmuşsa ortaya çıkar. Bataklığı Esed rejiminin baskıları, zulmü oluşturdu. Yabancılar IŞİD'de var ancak rejim içinde de yabancı unsurlar var Yapılması gereken resmi muhalefeti desteklemek.

HERKESİN CENEVRE'YE GELMESİ LAZIM

Biz Suriye muhalefetinin Cenevre Konferansı'na katılımını istiyoruz. Halep'e dönük varil bombalı saldırılar insanlık suçu sayılan bir bomba türü. Bu olağanüstü arttı. SUK'a rejimin taktik manevralarına kurban olmamak için Cenevre'de haklı pozisyonlarını korumalarını söyledim. Muhalefet alandan baskı gördü. Suriye halkı katledilirken siz ne konuşacaksınız Cenevre'de diye baskı oldu. Başta ABD ve Rusya'nın Suriye rejiminin kanlı saldırılarını sonlandıracak adım atması gerekiyor. Suriye'de kimyasal silah kullanan, yabancı unsurları kullanan, baskıyı artıran kim? Rejim. İran'ın Cenevre'ye katılımını doğru buluyoruz. İran'ın Cenevre 1'de alınan kararlar bazında katılması lazım. Eli kana bulaşmış unsurlar dışında bir geçiş hükümetini kabul ederek herkesin Cenevre'ye gelmesi lazım. Suriye'de bir değişim olmayacaksa Cenevre'de neyi konuşacaklar? Pazar günü 11 ülke Paris'te bir araya geldiğimizde Londra'da alınan kararlar teyit edilmiş olacak. Uluslararası bir toplum diye bir toplum varsa, bu toplumun var olduğunun ispatını kaybettiği yer Suriye'dir. BM'de insani yönüyle ilgili bile karar çıkaramadı. Yüzyılın en büyük insan kaybı yaşanırken BM tavır alamıyor. Ölü sayısı 150 bine yaklaşıyor Suriye'de. BM tavır alamıyor. Ne zaman BM'ye ihtiyacımız var eğer şimdi yoksa ne zaman olacak?

IRAK'TA MEZHEP ÇATIŞMASINI DURDURMALIYIZ

Irak'ta son günlerdeki gelişmeler kaygı yaratıyor. Biz teröre karşı Irak halkının bütün kesimlerinin yanındayız. Sivil siyasete yönelik tutuklamalar terör unsarlarına daha aktif olma yolunu açıyor.  Irak'ta birinci hedefimiz Sunni-Şii çatışmasını engellemek İkinci hedefimiz siyasi sürecin işlemesi. Felluce ve Ramadi'de çalışan Türk firmalarındaki vatandaşlarımız çatışmalardan olumsuz tarzda etkilenmedi. Felluce'de 25, Ramadi'de 75 vatandaşımız güvenli yerlere alındı.

ALMANYA'DAKİ OLAYLARI KAYGIYLA TAKİP EDİYORUZ

Kuzeydeki kaynakların aktarımı Irak anayasası çerçevesinde yapılmalı. Paylaşım kriterleri garanti altına alınmalı. Bankalar konusu teknik konular. Her iki tarafla da görüşüyoruz. Aklı selimin gerektirdiği bir sonuca ulaşacağız. Hamburg, Frankfurt, Stutgard'da gösteriler oldu. Oralarda vatandaşlarımız var. Kaygıyla takip ediyoruz. Özgürlüklerin bütün Avrupa'da olduğu gibi Almanya'da evrensel şekilde uygulanması önem taşıyor. Ekonomik krizin yol açabileceği aşırı akımlar, mültecilere dönük politikalar hepimizi kaygılandırıyor. Almanya'da şu ana kadar bizim vatandaşlarımızı hamdolsun etkileyen bir hadise olmadı, yakından takip ediyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti