Veysel Eroğlu'nun başarı karnesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yaptığı hizmetler herkesin takdirini kazanmış durumda.

Veysel Eroğlu'nun başarı karnesi
Veysel Eroğlu'nun başarı karnesi
GİRİŞ 14.01.2014 11:06 GÜNCELLEME 14.01.2014 13:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu nam-ı diğer suyun Prof'u şimdiye kadar her geldiği görevde büyük başarılara imza atmış bir kişi. Başbakan Erdoğan'ın da A takımında bulunan Eroğlu, yaptığı hizmetlerle taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmış bir siyasetçi.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu halka yaptığı hizmetlerin yanında akademik hayata da katkısı büyük olmuştur. 250'den fazla yayımlanmış kitap, ilmi makale, tebliğ, mesleki teknik raporları olup, bunlardan 45'i yabancı dilde yayımlanmıştır. Bu eserlerinden başka, su temini ve su tasfiyesi, evsel ve sanayi atık sularının arıtılması konularında 40'dan fazla projenin de yürütücülüğünü yapmıştır.

Çeşitli belediyeler, kamu kuruluşları, yurtdışındaki üniversiteler ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından takdim edilen yüzlerce ödülü bulunmaktadır.

İski Genel Müdürlüğü döneminde yapılan icraatların kısa özeti ise şöyle:

İSTANBUL'DA 8 YILDA BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTI

İstanbul teknik üniversitesi inşaat fakültesi çevre mühendisliği bölümü çevre teknolojisi ana bilim dalı başkanlığı'ndan, o tarihteki büyükşehir belediye başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1994 yılında İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ)'nin başına getirilmiştir.

Bilindiği üzere o dönemlerde İSKİ, yolsuzlukları, hizmet üretememesi yönüyle gazetelere manşet olmuş, televizyon programlarına ve karikatürlere konu olmuştur. istanbul tarihinin en büyük susuzluğunu yaşamaktaydı.

ŞEHİRDE SU YOK VE HALİÇ'İN YANINDAN GEÇİLMİYORDU

Şehir, susuzluktan kırılıyordu. atık suların % 95'i arıtılmadan doğrudan derelere ve sahillere veriliyordu. Haliç'in atık sular'dan bataklık haline gelmiş, pis kokusu kilometrelerce uzaklıkta hissediliyordu. Borcunu ödeyemediğinden malzemelerine haciz konulmuş, kısaca iktisaden de iflas etmiş bir kurumdu.

HALİÇ DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇEVRE ÖDÜLÜNÜ ALDI

Yapılan başarılı çalışmalar neticesinde içme suyu meselesi 2040 yılına kadar bir daha gündeme gelmeyecek şekilde tarihe gömülmüştür. Atık suyu %90 oranında arıtma tesislerinden geçirerek sahiller ve dereler temiz tutulmuştur. İstanbul'un altın boynuzu haliç, temizlenerek eski mavi günlerine kavuşarak dünyanın en büyük çevre projesi ödülünü almıştır.

İSKİ GELİRLERİNDE REKOR KIRILDI

İSKİ'nin 1994 senesinde 250 milyar TL olan aylık geliri, 2002 yılında aylık 80 trilyon TL'ye ulaşmıştır. 8 yılda 600 tesis inşa edildi. Bir başka ifadeyle 3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir.

İSTANBUL DÜNYA STANDARTLARINDA SUYA KAVUŞTU

Artık istanbul, sadece musluklarından suyu her zaman akan değil, aynı zamanda dünya kalitesinde sağlıklı su verilen bir şehir haline gelmiştir. Ayrıca bu süre zarfında geçmişten devralınan 1 milyar dolar borç ödenmiştir.

Sadece su ve çevre konularında değil istanbul'un diğer meselelerinin halli konusunda da; hava kirliliği, katı atıkların toplanması ve enerjiye dönüştürülmesi, İstanbul'un yeşillendirilme ve düzenleme çalışmaları, tarihi mirasın korunması ve online belediyecilik konularında büyük çalışmalar yapılmıştır.

2003'TE DEVLET SU İŞLERİNDE DE BÜYÜK DEĞİŞİM

Prof. Dr. Veysel Eroğlu 7 şubat 2003 tarihinde ülkemizin en büyük yatırımcı kurumu olan Devlet Su İşleri'nin başına getirilmiştir. Buradaki durum 1994 yılında İSKİ'deki manzarayla örtüşmekteydi.

2003 yılında yapılan çalışmalarla kısa sürede DSİ toparlanmış, büyük projelere imza atılmıştır. Büyük tesisler milletin istifadesine sunulmuştur.

3 YILDA 7 MİLYARLIK YATIRIM

DSİ 3 yıllık zaman zarfında yaklaşık 7 milyar TL'lik yatırımı bitirerek ülke ekonomisine kazandırmıştır.

130'u sulama, 16'sı içme - kullanma ve sanayi suyu temini, 6'sı enerji, 5'i sulama + içme suyu, 2'si sulama + enerji, 2'si sulama + taşkın koruma, 74'ü taşkın koruma maksatlı olan 235 tesis hizmete alınmıştır.

Hizmete alınan bu tesisler ile 472 000 hektar arazi sulu tarıma kavuşturulmuş, 1 440 milyon kwh/yıl hidroelektrik enerji temin edilmiş, toplam 9 500 000 nüfusa sağlıklı içme suyu sağlanmış, 5 il, 42 ilçe ve 864 yerleşim birimi taşkınlardan korunmuştur.

BAKANLIK KOLTUĞUNDA DA FIRTINA GİBİ ESTİ

2007'de Çevre ve Orman Bakanlığı görevine getirilen Veysel Eroğlu burda da başarısını sürdürdü. Havzalara verdiği önemle dikakt çeken Eroğlu yeşil alanların korunması ve açtığı doğal parklarla hizmetlerine devam etti.

SOSYAL PROJELERİ DE BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

İşadamlarıyla bir araya gelerek 400 bin fidan projesine imza atttı. Özellikle yılbaşında yaptığı 'Çam kesme fidan dik' kampanyası büyük beğeni topladı.

Eroğlu, Bakanlığı döneminde sadece Orman ve Su kaynaklarına verdiği önemle değil sosyal projelerler de herkesin takdirini kazandı.

En son İstanbul'da kış aylarının kurak geçmesi üzerine İstanbul'da su skıntısı mı var sorusuna "İstanbul'da 2040 yılına kadar su sorunu yok" diyerek tüm İstanbulluları rahatlattı.

serkan.ustuner@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Murat Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    Her kim ki.... Bü ülke ve insanı için, ter akıtıyor, uykusunu feda ediyor, emek harcıyorsa Allah (C.C) yar ve yardımcısı olsun. (amin) 1989-1994 yılları arasında İstanbul ili, Beşiktaş İlçesi, Dikilaş Mahallesinde İSKİ tankerinden bidonlarla su taşıdığımız günleri unutmadık.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar