Meclis'te "Kürdistan" tartışması

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'nun söylediği sözler Meclis'te tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Meclis'te "Kürdistan" tartışması
Meclis'te "Kürdistan" tartışması
GİRİŞ 29.01.2014 15:58 GÜNCELLEME 29.01.2014 15:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, “Ben Kürt'üm ve Kürdistanlıyım. TBMM olarak siz nasıl böyle raporun içindeki cümleleri cımbızla çekerek raporumuzu iade ediyorsunuz” deyince gerginlik yaşandı.

TBMM'de düzenlediği basın toplantısında toplumsal barış yollarını araştırma ve çözüm sürecinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun raporuna ilişkin Meclis Başkanlığı'na sundukları muhalefet şerhinde ‘Kürdistan', ‘savaş', ‘imha' benzeri cümleleri bularak 15 gün içinde tekrar düzelterek iade edilmesinin istendiğini söyleyen Hüsamettin Zenderlioğlu, sürecin tamamlandığını ve muhalefet şerhini hiç değiştirmeden yeniden Meclis Başkanlığı'na gönderdiklerini söyledi. Zenderlioğlu, “Muhalefetin şerhinde belirtilen, Anayasa'ya aykırı kabul ettikleri ‘Kürdistan' ismi yüzyıllardır kullanılmaktadır. Raporumuzdaki sözcüklerin aykırılığından dolayı bize iade edildi, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Bizde raporumuzu olduğu gibi Meclis Başkanlığı'na geri gönderdik” diye konuştu.

"BEN KÜRDİSTANLIYIM"

Kürdistan adını kendilerinin koymadıklarını, tarihi kökeni olan isimlerin halkın inkar edilmesi anlamına geldiğini söyleyen Zenderlioğlu, “Hiçbir halkın dilini, coğrafyasını, kültürünü, isimlerini inkar ederek nereye kadar varacaksınız. 2014 yılı Plan ve Bütçe Raporu'na koyduğumuz muhalefet şerhi raporuna da bazı partiler itirazda bulunmuştu. Kürtleri inkar ederek bir yere varacaksanız eyvallah. Kürdistan kelimesini yasaklayarak kendilerine göre sanki bu halkı yok sayacaklar. Bu halk kendi coğrafyasıyla, kimliği, dili, kültürü ile yaşıyor. Ben Kürt'üm ve Kürdistanlıyım. TBMM olarak siz nasıl böyle raporun içindeki cümleleri cımbızla çekerek raporumuzu iade ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

Kürt ve Kürdistan sözcüklerini Anayasa'ya aykırı olarak değerlendirmenin antidemokratik olduğunu söyleyen Zenderlioğlu, “Muhalefet şerhinin hiçbir cümlesini değiştirmeden Sayın Çiçek'e havale ettik, bundan sonra da bu cümleleri kullanacağız” dedi.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların sorulması üzerine Türkiye'de Kürtlerin hiçbir zaman normal bir mahkemede yargılanmadıklarını öne süren Zenderlioğlu, “Bir adaletsizlik var, eğer bunu değiştiriyorlarsa bunu destekleriz. Biz bu Anayasa'nın değiştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 3
  • hasangulten 10 yıl önce Şikayet Et
    MADEM ÖYLE DİYORSUN . Ben Kürdistanlıyım diyorsun da,ne diye ek ödenekleriyle 17 bin tl yi bulan milletvekili maaşını Türkiye Cumhuriyeti Devletinden alıyorsun.Madem Krdistanlısın,kendi devletin ödesin maaşını o zaman,Türk vatandaşlarının vergisiyle alıyorsun o maaşı,haram olsun 1 kuruşum geçti ise boğazından.
    Cevapla
  • ALİ ÜNLÜER 10 yıl önce Şikayet Et
    kürdistan nere dir, kimlerden oluşur, türlerden ayrı bir milletmidir. bunları da açıklasın da biz de ona hak verelim ve hem türler hemde kürtler dinlesin. ben iddia ediyorum; kürtler ayrı bir dil kullansada türk milletinin bir parçası ve kardeşidir. sende zıt iddia da bulun tartışalım
    Cevapla
  • ibrahim 10 yıl önce Şikayet Et
    yazık bu şahsın peşinden . kürtlere
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!