"Ukrayna'daki krizi çözülmesi için..."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,"Türkiye, Ukrayna'yı toprak bütünlüğü içinde dost ve komşu ülke olarak görmektedir. Ukrayna'daki krizin çözülmesi için ne çalışma yapılması gerekiyorsa, yapacağız" dedi.

"Ukrayna'daki krizi çözülmesi için..."
"Ukrayna'daki krizi çözülmesi için..."
GİRİŞ 18.04.2014 10:54 GÜNCELLEME 18.04.2014 13:45

Bakan Davutoğlu, Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile Bakanlıkta görüştü. Görüşmenin ardından iki Bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, stratejik birlik konusunda görüş birliğine vardıklarını belirtti. Yüksek düzeyli stratejik işbirliğinin başlatılması kararını aldıklarını anlatan Davutoğlu, "Şu anda yatırımlarımız 2 milyar dolar civarına çıktı. Dış ticaretimiz 400 milyon dolar. Bunu kısa sürede bir milyar dolara çıkarmak niyetindeyiz. Bakanlıklarımız birlikte çalışacaklar" dedi.

Davutoğlu, bölgesel, Avrupa ve küresel işbirliklerinin devam edeceklerini kaydederek, birçok uluslararası örgütte birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Bushati de iki ülke arasındaki işbirliğini gözden geçirdiklerini belirterek, Yüksek düzeyli stratejik İşbirliği Konseyi ve NATO bünyesindeki işbirliklerini görüştüklerini aktardı. Bushati, Arnavutluk'un yabancı yatırımcılara güvenli bir ortam sunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer Arnavutlar Türkiye'de kendilerini evlerinde hissediyorlarsa, bu Türk yatırımcıları içinde geçerlidir. Bizim için, Türk yatırımcıların Arnavutluk'ta yapacakları yatırımın kendi evlerine yaptıkları yatırım olarak algılanacaktır. Biz sağlık, turizm, eğitim alanlarında işbirliğimizi derinleştirmek istiyoruz."

Davutoğlu, ayrıca, Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan dinleme ile ilgili olarak, ciddi ve titiz bir çalışma yürütüldüğünü söyledi. Davutoğlu, nihai açıklamanın yapılacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamuoyunun sabırla beklemesini rica ediyorum. Çok titiz bir çalışma yapılıyor. Dış etki, iç etki de dahil her türlü ihtimal göz önüne alınarak, son derece dikkatli çalışma yürütülüyor. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bunun sorumluları bulunacak, en şiddetli şekilde cezalandırılacaklardır"

UKRAYNA MESELESİ

Cenevre'de Ukrayna krizinin çözümüne yönelik düzenlenen toplantıya yönelik olarak da Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Gerek Ukrayna'nın gerek Rusya'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) misyonu konusunda mutabakata varmaları alanda bir tansiyonun düşmesi konusunda bir aşamadır. AGİT'in misyonunun başında eski Müsteşarımız Ertuğrul Apakan bulunmaktadır. Bu da Türkiye'ye tarafların güveninin yansımasıdır. Türkiye Ukrayna'yı toprak bütünlüğü içinde dost ve komşu ülke olarak görmektedir. Ukrayna'daki krizin çözülmesi için ne çalışma yapılması gerekiyorsa, yapacağız. Taraflarla da görüşmeyi sürdürüyoruz,. İnşallah bu kriz kısa sürede aşılır. Türkiye yapılan her türlü çabayı desteklemektedir."

Bushati, Arnavutluk'un Türkiye'yi stratejik ortak olarak görmesi konusunda bir soruya şöyle karşılık verdi: "Ekonomik, askeri, siyasi işbirliğini gözden geçirerek ihtiyaç olduğunu düşündük. Bizim tarafımızdan Türkiye stratejik bir ortaktır. Türkiye'nin bizim bölgemizdeki etkisinden kaynaklanmaktadır"

Arnavutluk ve Türkiye arasında Dışişleri Bakanlıkları arasında Bilişim Teknolojileri alanında protokol imzalandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?