Davutoğlu'ndan namaz sonrası Gazze açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze’deki ateşkesin uzatılmasıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

Davutoğlu'ndan namaz sonrası Gazze açıklaması
Davutoğlu'ndan namaz sonrası Gazze açıklaması
GİRİŞ 28.07.2014 11:10 GÜNCELLEME 28.07.2014 11:10

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Kardeşlerimiz huzur ve sükun bulana kadar, kendi topraklarında onurlu bir hayat sürme imkanı bulana kadar, gece gündüz 24 saat takip ederek, inşallah daha kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesi temin etmeye çalışacağız” dedi.

Bayram namazını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte Sultan Selim Camisi’nde kılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, namazdan sonra açıklamalarda bulundu. Tüm Konyalı hemşehrileriyle müstesna bir bayram sabahı idrak ettiklerini belirten Bakan Davutoğlu, “20 bini aşkın hemşehrimizle Sultan Selim Camisi önünde bayramı idrak etmeyi sağlayan Rabbimize hamd-ü senalar olsun” dedi.

“ATEŞKESİN KALICI OLMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Bakan Davutoğlu, yüreklerdeki hüznün daha da derinleştiği bir bayram yaşadıklarını, Musul’da hala alıkonulan vatandaşların özlemini hissettiklerini ve onların bir an önce ailelerine kavuşmaları için gece gündüz çalıştıklarını belirterek, hem kendilerine hem ailelerine sürdüregeldikleri vakur tutum için teşekkür edip en kısa zamanda onları da ailelerine kavuşturmak istediklerini söyledi.

Gazze’de günlerdir büyük bir zulüm altında inleyen Müslümanların acılarının bayramda dinmesi için hem dua ettiklerini, hem de büyük bir gayret sarf ettiklerini kaydeden Bakan Davutoğlu, “Dün gece yarılarına kadar süren çabalarımızla tekrar geçici bir ateşkes sağlamak imkanı hasıl oldu. Gazze’deki kardeşlerimizin bu bayramı hakkıyla idrak edememelerinin acısını, hüznünü biz de yaşıyoruz.

Günlerdir bir barış ortamının, ateşkesin sağlanması için çok çaba sarf ettik. Önceki günden başlamak üzere 12 saatlik bir ateşkes sağlanmıştı. Dün de bütün gün başta taraflarla ve ABD Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Filistin Devlet Başkanı ve Hamas lideriyle gece yarılarına kadar süren müzakerelerimiz, istişarelerimiz oldu. Gece saat 12’den itibaren tekrar ateşkes ilan edildi.

Ümit ederiz bu ateşkes devam eder. 24 saatlik bu ateşkesin uzatılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bir kez daha uluslararası toplumu Gazze’de yaşanan insanlık trajedisine duyarlı olmaya çağırıyoruz. İslam ümmetini, İslam dünyasını bu zor günlerde bir ve beraber olmaya davet ediyoruz. Önümüzdeki hafta içinde de İslam İşbirliği Teşkilatını olağanüstü bir toplantıya çağırdık. Orada da bunları dile getireceğiz. Allah milletimize, ülkemize, İslam dünyasına önümüzdeki günlerde barış ve huzur nasip etsin. Bayramımızı gerçek anlamda bayram eylesin” diye konuştu.

“ONLAR ACI İÇİNDEYKEN RAHAT BİR BAYRAM GEÇİRMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

İsrail tarafından yapılan açıklamada Hamas’ın ateşkese uymadığı sorusuna Bakan Davutoğlu, "Dün karşılıklı suçlamalar oldu. Gece saat 11 civarında tekrar Hamas lideri sayın Halid Meşal ile görüştüm. O da ihlalin İsrail tarafından geldiğini ve dün 15’e yakın kardeşimizin de şehit olduğunu ifade etti.

Daha sonra Amerika Dışişleri Bakanı ile tekrar konuştuk. Onlara da bu durumu izah ettik. Gece geç vakitlerde ABD Başkanı Sayın Obama, Netenyahu ile bir görüşme yaptı. Gece yarısından itibaren tekrar etkin bir ateşkesin devreye girmesi yönünde çalışmalarımız oldu ve tekrar böyle bir ateşkes ilanı mümkün oldu. Ümit ederiz bugün bayram süresince İsrail bu saldırganlığını durdurur ve bir ateşkes imkanı olur. Zaten 3 gündür geçici ateşkesin ilan edilmesi için yaptığımız çabaları hep beraber görüyorsunuz.

Neredeyse her saat bu istişareler sürdü. Bugün de devam edeceğiz ta ki kardeşlerimiz huzur ve sükun bulup, kendi topraklarında onurlu bir hayat sürme imkanı bulana kadar Türkiye gece gündüz Gazze’nin yanında olacak. Filistinli kardeşlerimizin davasını kendi davamız biliyoruz. Sayın Başbakan’ımız da bu anlamda muhataplarıyla görüşüyor. Bizler de yoğun telefon diplomasisini devam ettireceğiz. Onlar orada acı ve ıstırap içindeyken bizim burada rahat bir bayram geçirmemiz söz konusu olamaz. Gece gündüz 24 saat takip ederek inşallah daha kalıcı bir ateşkesi, sürdürülebilir bir ateşkesi temin etmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da, “Burukluk içinde bir bayram yaşıyoruz. Ramazan’ımız da o şekilde geçti. Ben inşallah bayramımızın huzura, sükunete, barışa, kardeşliğimizin daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Tüm hemşehrilerimizin ve tüm milletimizin de bayramını tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Davutoğlu ve Bakan Elvan basın mensuplarıyla da bayramlaştı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ne R. Madrid, ne M. City, ne B. Münih... Avrupa'nın zirvesinde tek Türk!
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi