Meclis'te tezkere görüşmesi başladı

TBMM'de Irak ve Suriye'deki örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi görüşülüyor.

Meclis'te tezkere görüşmesi başladı
Meclis'te tezkere görüşmesi başladı
GİRİŞ 02.10.2014 16:54 GÜNCELLEME 02.10.2014 19:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

CHP ve HDP'nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP'liler de destek veriyor.Meclis'te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor.Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti'den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamıyor.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Tezkere görüşmelerinde ilk konuşmayı hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı.

İsmet Yılmaz, özetle şu ifadeleri kullandı:

Irak'taki gelişmeler, bölgedeki çatışma ve insani trajediye daha bütüncül ve kapsamlı bir strateji geliştirme ihtiyacını ortaya koymuştur. Uluslararası toplum, kararlı bir adım atmadığı sürece bölge daha geniş bir çatışmanın içine sürüklenecektir.

Terör tüm milletimizin ortak sorunudur. Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyulmayacak bir huzur ortamı.

Irak’ta yaşanan olaylar, Suriye’de olduğu gibi sığınmacı hareketlerine neden oldu.

Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı süreci bölge çatışmanın içine sürüklenecektir.

Türkiye, IŞİD’in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir.

Bu tezkerenin amacı mümkün mertebe sınırlarımızda yaşanmakta olan çatışmaların ülkemize olan olumsuz etkilerini azaltmaktır. Savaş yüzünden herşeyini kaybetme noktasına gelen, canını bile zor kurtaran insanlara kapılarımızı açtık. Ancak sadece kapılarımızı açıp canını kurtarmak için gelenlere kucak açmakla bu meselenin çözülemeyeceği de görülmektedir.

KÜRKÇÜ: NEREYE İSTERSE ORAYA ASKER GÖNDERECEKLER

Bakan Yılmaz'ın ardından HDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü kürsüye çıktı.

Kürkçü, tezkerenin hükümetin istediği yere asker gönderme yetikisi vereceğini vurgulayarak şunları ifade etti:

"Sizsiniz IŞİD'ci. Bugüne kadar IŞİD ile siz hareket ettiniz. Milete tezkereye destek vermekle şantaj yapıyorsunuz.

Bu tezkreyle amaçlanan şey, bölgesel egemenlik ve kendini bölge devleti ilan etmek için yerel ve ulusal hassasiyetlerin arttığı bir dönemde fırsat yaratmak için yapılan bir askeri harekattır.

Bu tezkereye dayanarak kükümet nereye isterse oraya asker gönderebilir. Türkiye'de barınacak asker hangi ülkenin gücü olarak Türkiye'de konuşlanacak.

Türkiye'nin bütün halklarına sesleniyorum. Oğullarımızın kanları üzerinden yapılacak bir harekete destek vermeyiniz."

ŞANDIR: SURİYE BİR ZALİMİN SALDIRILARIYLA TAHRİP EDİLDİ

MHP adına kürsüye çıkan grup başkanvekili Mehmet Şandır, tezkereye desteğin partisinin milli hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi.

"Milli hassasiyetlerimizinden kaynaklanır tezkerelere verdiğimiz destek. Ülkemizde bir saldırı ihtimali varsa buna karşı koymak bir savunma politikasıdır.

Bu tezkere çözüm sürecinin bir çözülme süreci olduğu ve Ortadoğu'nun yanlış okunduğunun göstergesidir.

Hükümetin sığınmacılara sağlayan iradeye teşekkür ediyorum. Büyüklük güçlük olmak, yerinde yurdunda tutabilmektir. Yapılan iyiliklerle övünmek olur mu sayın Başbakan?

Elinizi vicdanınıza koyun. Bölgede bu problemlerin yaşanabilecğeini öngöremediniz. Bu tezkereyle bu öngörüsüzlüğü kabul etmeniz gerekir.

Barzani ile kucaklaştınız. İmralı'da kapalı kapılar ardında görüşmeler yaptınız. Avrupalı dostlarınıza PKK ile destek vermediği için sitem ediyorsunuz.

Suriye bir zalimin saldırılarıyla tahrip edildi maalesef. Sizi müslümanlar affetmeyecek. Müslümanalara yapılanları ne çabuk unuttunuz.

Biz de Ortdaoğu ülkelerinin demokratikleşmesini istiyoruz. Ama dış mihrakların müdahalesi kaos getirir. Ortadoğu gerçeğini dikkate almadınız.

Araplık bir ırktır millet değldir. Dolayısıyla birikte yaşamı sistemleştirecek bir yapıyı kuramaz devam ettiremezsiniz.

Suriye'de yaşanan savaş, uluslararası bir soruna dönüşmüş olmanın yanısıra Türkiye için bir tehdit olmuştur.

Yabancı silahlı kuvvetler derken neyi kastediyorsunuz? Ümit ederim ki bunun cevabı verilecektir. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü bize göre vazgeçilmezdir."

İŞLER: SURİYE'DEKİ KAOSUN SORUMLUSU REJİMDİR

AK Parti adına konuşan Başbakan yardımcısı Emrullah İşler, Suriye'deki kaosun sorumlusunun Suriye rejimi olduğunu söyleyerek şunları ifade etti:

"Ülkemiz başından beri vardığı nokta konusuna gerekli uyarıları yapıp adımları atmıştır. Suriye'deki sorunun yegane sorumlusu rejimdir.

Yaşana gelişmeler karşısında topraklarımız ve halkımız korumak görevimizdir. Suriye rejimi, terör örgütleriyle işbirliği yapmaktan çekinmemiştir.

Türkiye olarak ulusal sınrılarırmız etrafında oluşan sorunlara karşı tedbirleri almalıyız. Suriye rejimi, ülkeyi teröristlerin yuvasına dönüştürdü.

Türk anavatının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman şah türbesini korumak, asli görevimizdir. IŞİD ve Suriye rejimiyle mücadelede güvenli alan şart.

Ülke olarak Irak'ın toprak bütünlüğünün dış siyasetimizin politikası olduğunu vurguladık defalarca. Güçlü bir Irak başta ülkemiz olarak bölge ülkelerinin de çıkarınadır. Önlem alınmazsa Irak'taki güvenlik bunalımı kalıcı olur.

Türkmen kardeşlerimizn tek çatı altında toplanıp kopmamaları hükümetimizin politikasıdır. Bu hususları müttefiklerimizle paylaştık.

Terörü ortadan kaldırmak için onu ortaya çıkartan sebepleri ortadan kaldırmak gereklidir. Çözümün siyasi içerikli olması gereklidir.

Ülkemiz, giderek bölge ülkelerinde kaynaklanan risk ve tehditleri daha fazla hisseden ülkedir. gerekli tedbirlerin sürdürülmesi ve çıkarlarımızı korumaya yönelik olan bu tezkerenin lehinde olduğumuz belirtirim.

Bizim telkinlerimizi uymayan Irak ve Suriye'nin geldiği noktayı birlikte görüyoruz. Demokrasi ve insan haklarından yana olduğumuz hep söyledik.

Bizim maceraperest olduğumuz söylüyorlar. Biz maceraperest olsaydık uçağımız düştünğünde hemen harekete geçerdik."

YORUMLAR 1
  • Cengo Cenk 9 yıl önce Şikayet Et
    Cengizz. Yalnız bu usul tartışmasını ciddiye almak lazım yarın Anayasa Mahkemesinden geri gelirse çıkıp bakın herşeye muhalif oluyorlar demek anlamsız şimdiden düzenleyin..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı